Kyckling med äpplen och bacon i calvadossås

Helstekt kyckling i ugnen med smak av cider, calvados, grädde, äpplen, bacon och champinjoner. Gott med kokt potatis samt rostade rotfrukter.
Räkna en kyckling på 1,2-1,5 kg till 4 portioner. Här har jag räknat två flaskor på 33 cl torr cider men du kan också ta en helflaska runt 70 cl.
Kycklingen får god smak av cider. Välj en torr cider förslagsvis från Normandie (cidre bouche) ex. Boulard eller Drouin. Tips på calvados till såsen är en ung calvados (Fine) med mycket äppelsmak ex. Lecompte Originel.

4 portioner kyckling med äpplen

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,2 kg hel kyckling
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 msk citronsaft
  • 66 cl torr cider
  • 2 äpplen ex. aroma
  • 150 gram rökt fläsk eller bacon i tärningar
  • 150 gram champinjoner
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 gul lök
  • 2 dl grädde
  • 6 cl calvados
  • Tillbehör: 12 kokta potatisar, gärna delikatesspotatis
  • 0,5 kålrot
  • 150 gram rotselleri
  • 2 palsternackor
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 65 gram blandad grönsallad
  • 1 pkt cocktailtomater
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ta ur kycklingen.
  3. Gnid in kycklingen med salt, peppar och citronsaft.
  4. Lägg i en ugnsäker form med bröstet uppåt.
  5. Stek kycklingen i mitten av ugnen i 30 minuter.
  6. Rensa och dela svampen; tärna fläsk eller bacon; kärna ur och klyfta äpplena till klyftor; skala och finhacka löken under tiden. Förbered också ostade rotfrukter: skala och dela samtliga rotfrukter i dm långa stavar ca 1 cm tjocka. Lägg i en ugnsfast form och blanda med olivolja, salt och peppar.
  7. Ta ut kycklingen och fördela champinjoner, fläsk, äpplen och lök runt om kycklingen i formen. Häll grädde, cider samt calvados runt om. Sätt in kycklingen i ugnen igen förslagsvis lång ner så att du för plats med rostade rotfrukter över kycklingen. Stek kycklingen klar i ytterligare 40 minuter.
  8. Rosta rotfrukterna mjuka i ca 40 minuter. Vänd runt dem efter halva tiden.
  9. Skölj och skala ev. potatisen och koka den mjuk i ca 25 minuter.
  10. Ta ut kycklingen och lägg upp den på en skärbräda. Skär loss lår och bröst. Dela lår till fyra delar. Dela bröst till fyra delar.
  11. Lägg upp champinjoner, fläsk och äpplen samt såsen på ett stort serveringsfat och servera kycklingbitarna över.
  12. Servera kycklingen med rostade rotfrukter, kokt potatis samt ev. en blandad grönsallad och halverade cocktailtomater toppat med lite cidervinäger samt olivolja.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer