Kyckling med äpplen och bacon i calvadossås
Helstekt kyckling i ugnen med smak av cider, calvados, grädde, äpplen, bacon och champinjoner.
Kycklingen får god smak av torr fransk eller svensk cider.
Gott med kokt potatis samt rostade rotfrukter.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Ta ur kycklingen.
- Gnid in kycklingen med salt, peppar och citronsaft.
- Lägg i en ugnsäker form med bröstet uppåt.
- Stek kycklingen i mitten av ugnen i 30 minuter.
- Rensa och dela svampen; tärna fläsk eller bacon; kärna ur och klyfta äpplena till klyftor; skala och finhacka löken under tiden. Förbered också rostade rotfrukter: skala och dela samtliga rotfrukter i dm långa stavar ca 1 cm tjocka. Lägg i en ugnsfast form och blanda med olivolja, salt och peppar.
- Ta ut kycklingen och fördela champinjoner, fläsk, äpplen och lök runt om kycklingen i formen. Häll grädde, cider samt calvados runt om. Sätt in kycklingen i ugnen igen förslagsvis lång ner så att du för plats med rostade rotfrukter över kycklingen. Stek kycklingen klar i ytterligare 40 minuter.
- Rosta rotfrukterna mjuka i ca 40 minuter. Vänd runt dem efter halva tiden.
- Skölj och skala ev. potatisen och koka den mjuk i ca 25 minuter.
- Ta ut kycklingen och lägg upp den på en skärbräda. Skär loss lår och bröst. Dela lår till fyra delar. Dela bröst till fyra delar.
- Lägg upp champinjoner, fläsk och äpplen samt såsen på ett stort serveringsfat och servera kycklingbitarna över.
- Servera kycklingen med rostade rotfrukter, kokt potatis samt ev. en blandad grönsallad och halverade cocktailtomater toppat med lite cidervinäger samt olivolja.
Portionsberäkning
Räkna en kyckling på 1,2-1,5 kg till 4 portioner.
Val av cider och calvados
Här har jag räknat två flaskor på 33 cl torr cider men du kan också ta en helflaska runt 70 cl.
Välj en torr cider förslagsvis från Sverige eller Normandie (cidre bouche) ex. Boulard eller Drouin.
Tips på calvados till såsen är en ung calvados (Fine) med mycket äppelsmak ex. Lecompte Originel.
Uppskattat näringsvärde per portion: 467 kcal