Kyckling med äpplen och bacon i calvadossås

Helstekt kyckling i ugnen med smak av cider, calvados, grädde, äpplen, bacon och champinjoner. Gott med kokt potatis samt rostade rotfrukter.
Räkna en kyckling på 1,2-1,5 kg till 4 portioner. Här har jag räknat två flaskor på 33 cl torr cider men du kan också ta en helflaska runt 70 cl.
Kycklingen får god smak av cider. Välj en torr cider förslagsvis från Normandie (cidre bouche) ex. Boulard eller Drouin. Tips på calvados till såsen är en ung calvados (Fine) med mycket äppelsmak ex. Lecompte Originel.

4 portioner kyckling med äpplen

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,2 kg hel kyckling
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 msk citronsaft
  • 66 cl torr cider
  • 2 äpplen ex. aroma
  • 150 gram rökt fläsk eller bacon i tärningar
  • 150 gram champinjoner
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 gul lök
  • 2 dl grädde
  • 6 cl calvados
  • Tillbehör: 12 kokta potatisar, gärna delikatesspotatis
  • 0,5 kålrot
  • 150 gram rotselleri
  • 2 palsternackor
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 65 gram blandad grönsallad
  • 1 pkt cocktailtomater
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ta ur kycklingen.
  3. Gnid in kycklingen med salt, peppar och citronsaft.
  4. Lägg i en ugnsäker form med bröstet uppåt.
  5. Stek kycklingen i mitten av ugnen i 30 minuter.
  6. Rensa och dela svampen; tärna fläsk eller bacon; kärna ur och klyfta äpplena till klyftor; skala och finhacka löken under tiden. Förbered också ostade rotfrukter: skala och dela samtliga rotfrukter i dm långa stavar ca 1 cm tjocka. Lägg i en ugnsfast form och blanda med olivolja, salt och peppar.
  7. Ta ut kycklingen och fördela champinjoner, fläsk, äpplen och lök runt om kycklingen i formen. Häll grädde, cider samt calvados runt om. Sätt in kycklingen i ugnen igen förslagsvis lång ner så att du för plats med rostade rotfrukter över kycklingen. Stek kycklingen klar i ytterligare 40 minuter.
  8. Rosta rotfrukterna mjuka i ca 40 minuter. Vänd runt dem efter halva tiden.
  9. Skölj och skala ev. potatisen och koka den mjuk i ca 25 minuter.
  10. Ta ut kycklingen och lägg upp den på en skärbräda. Skär loss lår och bröst. Dela lår till fyra delar. Dela bröst till fyra delar.
  11. Lägg upp champinjoner, fläsk och äpplen samt såsen på ett stort serveringsfat och servera kycklingbitarna över.
  12. Servera kycklingen med rostade rotfrukter, kokt potatis samt ev. en blandad grönsallad och halverade cocktailtomater toppat med lite cidervinäger samt olivolja.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer