Rödbetsmarmelad

1 liter rödbetsmarmelad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 1 kilo rödbetor, helst ekologiska, 900 gram rivna rödbetor
  • 1 citron, 250 gram, helst ekologisk
  • 2,5 dl vatten
  • 7 dl syltsocker (enklast) eller strösocker
  • 1 dl flytande pektin om du använt strösocker

Tillagning

  1. RENA BURKAR: Ställ in glasburkar och lock i kall ugn. Sätt ugnen på 100 grader och låt sedan stå i 15 minuter. Stäng av ugnen och låt burkarna stå i ugnen.
  2. Skala rödbetor. Riv dem grovt på ett rivjärn för hand eller i matberedare.
  3. Lägg i en stor tjockbottnad kastrull.
  4. Skölj och borsta citron. Dela och skär i klyftor, ta bort kärnor och skiva så fint du kan. Lägg citronhacket med saft i kastrullen med morötterna.
  5. Tillsätt vatten och koka i 20 minuter med lock. Rör då och då.
  6. Rör i sockret. Koka på hög värme till 104 grader ca 10 minuter om du använder strösocker. Tillsätt flytande pektin och koka i 3 minuter till. Använder du syltsocker räcker det att koka ihop i 5 minuter. Rör om då och då.
  7. Har du kokat med strösocker kan du göra ett marmeladprov genom att ta en msk marmelad och lägg på en liten tallrik. Ställ i frysen 3 minuter. Marmeladen ska stelna till. Ha annars i lite mer fruktpektin samt koka några minuter till.
  8. Fördela marmeladen i burkar och sätt på locket. Låt svalna.
  9. Förvara mörkt och svalt i kylskåp eller sval. Öppnad burk förvaras i kylen.
Rödbetsmarmelad passar som vanlig marmelad till macka, rostbröd med mera.
Rödbetsmarmelad passar som vanlig marmelad till macka, rostbröd med mera.
Till marmeladen behöver du en tjockbottnad kastrull, syltburkar, vatten, citron, rödbetor, strösocker, skalare och termometer. Istället för strösocker och termometer kan du ta syltsocker.
Till marmeladen behöver du en tjockbottnad kastrull, syltburkar, vatten, citron, rödbetor, strösocker, skalare och termometer. Istället för strösocker och termometer kan du ta syltsocker.
Skala och riv rödbetor grovt samt skölj och finhacka citron med skal.
Skala och riv rödbetor grovt samt skölj och finhacka citron med skal.
Koka först rödbetor, citron samt lite vatten en halvtimme under lock.
Koka först rödbetor, citron samt lite vatten en halvtimme under lock.
Tillsätt socker, rör om och koka upp.
Tillsätt socker, rör om och koka upp.
Använder du strösocker så koka ca 10 minuter på hög värme till 104 grader. Gör marmeladprov. Syltsocker behöver endast kokas ihop i 5 minuter.
Använder du strösocker så koka ca 10 minuter på hög värme till 104 grader. Gör marmeladprov. Syltsocker behöver endast kokas ihop i 5 minuter.
Jag kokade med strösocker och tog då även med lite pektin för att få en fast marmelad.
Jag kokade med strösocker och tog då även med lite pektin för att få en fast marmelad.
Fördela marmeladen i rena burkar och sätt på lock. Låt svalna och förvara mörkt och svalt.
Fördela marmeladen i rena burkar och sätt på lock. Låt svalna och förvara mörkt och svalt.

Serveringsförslag

  • Rödbetsmarmeladen passar som vanlig marmelad till det mesta.
  • Mys med en kanna te, rödbetsmarmelad, hembakta scones, smör och ost.
  • Passar till frukost, att ge bort som present eller till dessertostar, ostbricka eller osttallrik.

Tips

Enklast är att koka rödbetsmarmeladen med syltsocker men till bilderna kokade jag med vanligt socker på gammalt vis.

Variant

  • Du kan blanda med hälften riven morot.
  • Citron kan bytas mot två lime.
  • Annat som passar i marmeladen är 20 gram riven ingefära, 1 kanelstång, 4 kryddnejlikor, 50 gram hackad eller flagad mandel, 1 rödlök och/eller 1 äpple.
  • Fler smaker som passar i är timjan, svarta vinbär och enbär.

Hållbarhet

  • Öppnad burk bör ätas upp inom några veckor. Förvaras i kylen.
  • Vill du ha en extra hållbar marmelad använd då syltsocker eller tillsätt konserveringsmedel som ex. natriumbensoat (se förpackning för dosering).

Marmeladprov

Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyla snabbt. Marmeladen ska då stelna och inte flyta ihop om du drar en sked genom det. Tillsätt ev. flytande pektin samt koka 5 minuter till. Gör om provet.

Rödbetsmarmeladen ovan kokte jag med vanligt strösocker men enklast är att använda syltsocker.
Rödbetsmarmeladen ovan kokte jag med vanligt strösocker men enklast är att använda syltsocker.

E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 46 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-28

Tillbehör och liknande:

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé...