Rödbetsmarmelad
Rödbetsmarmelad av rivna rödbetor, socker och citron.
Tillagning
- RENA BURKAR: Ställ in glasburkar och lock i kall ugn. Sätt ugnen på 100 grader och låt sedan stå i 15 minuter. Stäng av ugnen och låt burkarna stå i ugnen.
- Skala rödbetor. Riv dem grovt på ett rivjärn för hand eller i matberedare.
- Lägg i en stor tjockbottnad kastrull.
- Skölj och borsta citron. Dela och skär i klyftor, ta bort kärnor och skiva så fint du kan. Lägg citronhacket med saft i kastrullen med morötterna.
- Tillsätt vatten och koka i 20 minuter med lock. Rör då och då.
- Rör i sockret. Koka på hög värme till 104 grader ca 10 minuter om du använder strösocker. Tillsätt flytande pektin och koka i 3 minuter till. Använder du syltsocker räcker det att koka ihop i 5 minuter. Rör om då och då.
- Har du kokat med strösocker kan du göra ett marmeladprov genom att ta en msk marmelad och lägg på en liten tallrik. Ställ i frysen 3 minuter. Marmeladen ska stelna till. Ha annars i lite mer fruktpektin samt koka några minuter till.
- Fördela marmeladen i burkar och sätt på locket. Låt svalna.
- Förvara mörkt och svalt i kylskåp eller sval. Öppnad burk förvaras i kylen.
Serveringsförslag
- Rödbetsmarmeladen passar som vanlig marmelad till det mesta.
- Mys med en kanna te, rödbetsmarmelad, hembakta scones, smör och ost.
- Passar till frukost, att ge bort som present eller till dessertostar, ostbricka eller osttallrik.
Tips
Enklast är att koka rödbetsmarmeladen med syltsocker men till bilderna kokade jag med vanligt socker på gammalt vis.
Variant
- Du kan blanda med hälften riven morot.
- Citron kan bytas mot två lime.
- Annat som passar i marmeladen är 20 gram riven ingefära, 1 kanelstång, 4 kryddnejlikor, 50 gram hackad eller flagad mandel, 1 rödlök och/eller 1 äpple.
- Fler smaker som passar i är timjan, svarta vinbär och enbär.
Hållbarhet
- Öppnad burk bör ätas upp inom några veckor. Förvaras i kylen.
- Vill du ha en extra hållbar marmelad använd då syltsocker eller tillsätt konserveringsmedel som ex. natriumbensoat (se förpackning för dosering).
Marmeladprov
Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyla snabbt. Marmeladen ska då stelna och inte flyta ihop om du drar en sked genom det. Tillsätt ev. flytande pektin samt koka 5 minuter till. Gör om provet.
Uppskattat näringsvärde per portion: 46 kcal