Kokta och marinerade gråärtor

Introduktion och förberedelse

Hur du kokar gråärtor samt förslag på hur de kan användas samt marineras och smaksättas till servering.

Här med torkad gråärt eller höstärt. Det är en slags rustik ärta med gamla anor som har mörkgrå/brun färg och gott tuggmotstånd.

Serveringsförslag

  • Kokta gråärtor passar som de är till förslagsvis sallader som salladstallrik, sallad med svart ris, sallad med svarta linser och balsamico, till pokebowl eller liknande.
  • Eller mosa grovt och tillsätta till gratänger, hela eller mosade i grytor förslagsvis tillsammans eller istället för kikärter i kikärtsgryta; eller ersätta all eller en del av vegofärsen i vegofärssås osv.
  • Väl kokta kan gråärtor mixas till hummus eller liknande röra.
  • Kan även rostas likt kikärter till snacks.
  • Goda att piffa till med marinad så de får lite mer smak och kan då serveras varma eller kalla som tillbehör till vardags, fest eller buffé. Eller ha i lunchlådan.
  • Kan förberedas i god tid och förvaras i kylen. Speciellt om de är marinerade - då blir de bara godare.

Varianter

Till marinaden kan du även fräsa med en halv klyfta pressad vitlök. Vidare kan man vända i hackad persilja på slutet.

Utan blötläggning

Det går även att koka gråärtorna utan blötläggning. Räkna då med att koka under lock på låg värme i 40 minuter eller tills de är mjuka och goda att äta.

4 portioner kokta och marinerade gråärtor

  • Förberedelse: 8 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 8 tim 30 min

Ingredienser

  • 2 dl gråärt, torkade
  • 1 tsk salt
  • MARINAD: 1/4 rödlök
  • 3 msk fin lagrad rödvinsvinäger, vit balsamvinäger eller balsamvinäger
  • 3 msk fin olivolja
  • 1,5 tsk flytande honung
  • 3 krm flingsalt

Tillagning

  1. Skölj gråärtorna noga. Lägg gråärtorna i en bunke och täck med tre gånger så mycket vatten. Låt stå i blöt över natten eller minst 8 timmar.
  2. Häll av vattnet och skölj ärtorna.
  3. Lägg ärtorna i en kastrull och fyll på med dubbelt så mycket vatten samt salt.
  4. Koka upp och koka på medelvärme under lock i ca 15 minuter eller tills de är goda att äta.
  5. Häll av i durkslag. Skölj kallt om du ska ha dem till senare. Är nu klara att användas till det du önskar. Kan förvaras i kylen några dagar. Eller frysas in.
  6. MARINAD: Skala och finhacka rödlök.
  7. Blanda gråärtor, rödlök, vinäger samt honung. Smaka av med salt.
E-mail
Medel: 3.7 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 130 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-07

Tillbehör och liknande recept: