Nässelchips
Nässelchips av färska nässlor som du torkar i ugnen med olivolja och flingsalt. De blir knapriga och goda som en slags chips.
Tillagning
- Sätt ugnen på 130 grader vanlig ugn.
- Lägg nässlorna i en stor bunke med vatten. Använd plasthandskar.
- Plocka upp nässlor i ett durkslag och skölj dem noga. Klipp av bladen och lägg på en ren kökshandduk.
- Torka nässlorna så gott det går i handduken.
- Vänd nässelbladen med olivolja och salt i en skål.
- Sprid ut bladen i ett lager på ett bakplåtspapper på galler. Du kan även torka på plåt och räkna då 100 grader i 25 minuter.
- Sätt in nässlorna att torka i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
- Ta ut och låt nässelchipsen svalna. Upprepa med resten av nässlorna om du har några kvar.
- Nässlorna ska bli knapriga och spröda men ej brända. Det kan ta lite längre tid beroende på ugn.
- Lägg upp chipsen i en skål eller på fat samt servera.
- Förvaras i lufttät burk.
Serveringsförslag
- Goda som vanliga chips som tilltugg och snacks med flingsalt på.
- Passar också till garnering av andra rätter som risotto, rostade rödbetor, pizza, rotfrukter, pytt, grillat, gratänger, buffé och smörgåsbord med mera.
Tips
- Olivolja kan bytas mot annan olja som svensk rapsolja, solrosolja eller majsolja.
- Tar du mindre mängd olja så blir chipsen smalare.
Uppskattat näringsvärde per portion: 68 kcal