Nässelchips

Introduktion och förberedelse

Nässelchips av färska nässlor som du torkar i ugnen med olivolja och flingsalt. De blir knapriga och goda som en slags chips.

Serveringsförslag

  • Goda som vanliga chips som tilltugg och snacks med flingsalt på.
  • Passar också till garnering av andra rätter som risotto, rostade rödbetor, pizza, rotfrukter, pytt, grillat, gratänger, buffé och smörgåsbord med mera.

Tips

  • Olivolja kan bytas mot annan olja som svensk rapsolja, solrosolja eller majsolja.
  • Tar du mindre mängd olja så blir chipsen smalare.

4 portioner nässelchips

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 40 min

Ingredienser

  • 1 liter packade nässelblad, rensade och sköljda
  • 1,5 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 130 grader vanlig ugn.
  2. Lägg nässlorna i en stor bunke med vatten. Använd plasthandskar.
  3. Plocka upp nässlor i ett durkslag och skölj dem noga. Klipp av bladen och lägg på en ren kökshandduk.
  4. Torka nässlorna så gott det går i handduken.
  5. Vänd nässelbladen med olivolja och salt i en skål.
  6. Sprid ut bladen i ett lager på ett bakplåtspapper på galler. Du kan även torka på plåt och räkna då 100 grader i 25 minuter.
  7. Sätt in nässlorna att torka i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  8. Ta ut och låt nässelchipsen svalna. Upprepa med resten av nässlorna om du har några kvar.
  9. Nässlorna ska bli knapriga och spröda men ej brända. Det kan ta lite längre tid beroende på ugn.
  10. Lägg upp chipsen i en skål eller på fat samt servera.
  11. Förvaras i lufttät burk.
E-mail
Medel: 3.8 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 68 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-04-22

Tillbehör och liknande: