Kokt lamm i dillsås

Klassiskt recept på kokt lamm i dillsås. Serveras med kokt potatis, knäckebröd och öl.
Istället för färsk dill kan man ha i frusen finhackad dill på slutet.
Har du lammstek med ben kan du koka med benet (ger god smak) om det får plats i grytan.

4 portioner kokt lamm i dillsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 1,5 kg lammstek med ben eller 700 gram benfritt lammkött som ex. grytbitar eller lammstek
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 msk salt
  • 1 morot
  • 1 purjolök
  • 1 dl rotselleri
  • 1 knippe dill ca 5 stjälkar
  • 2 msk ättiksprit, 12 %
  • 2 msk socker
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 2 msk mjöl och 2 msk rumsvarmt smör, blandad till en röra
  • Salt och nymalen vitpeppar.

Tillagning

  1. Skär lammköttet i 1-2 cm stora tärningar.
  2. Lägg köttet i en kastrull och täck det med kallt vatten.
  3. Koka upp och låt koka i 5 minuter.
  4. Skala och skär morot samt rotselleri i 1x1 cm stora bitar.
  5. Häll av köttet i ett durkslag och spola av det under kallt vatten.
  6. Lägg sedan köttet i en kastrull och fyll på med nytt vatten så att det täcker köttet. Koka upp och skumma med en slev.
  7. Dela purjolöken på längden, skölj den och skär bort de största gröna bladen. Skär den i 2 cm breda bitar.
  8. Plocka dillen från stjälkarna. Spara stjälkarna. Finhacka dillen.
  9. Lägg i morot, rotselleri, purjolök, dillstjälkar, salt och pepparkorn. Låt sjuda under lock i en timme eller tills lammköttet är mört.
  10. Ta upp köttet med en hålslev. Släng dillstjälkarna.
  11. Spara grytan med buljongen. Tillsätt ättika, socker, vispgrädde samt rör i smör- och mjölblandningen.
  12. Koka i 10 minuter och smaka sedan av med salt och vitpeppar samt ev. mer ättika och socker.
  13. Lägg tillbaka lammköttet och koka upp. Vänd i och strö över finhackad dill innan servering.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer