Kokt lamm i dillsås

Klassiskt recept på kokt lamm i dillsås. Serveras med kokt potatis, knäckebröd och öl.
Istället för färsk dill kan man ha i frusen finhackad dill på slutet.
Har du lammstek med ben kan du koka med benet (ger god smak) om det får plats i grytan.

4 portioner kokt lamm i dillsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 1,5 kg lammstek med ben eller 700 gram benfritt lammkött som ex. grytbitar eller lammstek
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 msk salt
  • 1 morot
  • 1 purjolök
  • 1 dl rotselleri
  • 1 knippe dill ca 5 stjälkar
  • 2 msk ättiksprit, 12 %
  • 2 msk socker
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 2 msk mjöl och 2 msk rumsvarmt smör, blandad till en röra
  • Salt och nymalen vitpeppar.

Tillagning

  1. Skär lammköttet i 1-2 cm stora tärningar.
  2. Lägg köttet i en kastrull och täck det med kallt vatten.
  3. Koka upp och låt koka i 5 minuter.
  4. Skala och skär morot samt rotselleri i 1x1 cm stora bitar.
  5. Häll av köttet i ett durkslag och spola av det under kallt vatten.
  6. Lägg sedan köttet i en kastrull och fyll på med nytt vatten så att det täcker köttet. Koka upp och skumma med en slev.
  7. Dela purjolöken på längden, skölj den och skär bort de största gröna bladen. Skär den i 2 cm breda bitar.
  8. Plocka dillen från stjälkarna. Spara stjälkarna. Finhacka dillen.
  9. Lägg i morot, rotselleri, purjolök, dillstjälkar, salt och pepparkorn. Låt sjuda under lock i en timme eller tills lammköttet är mört.
  10. Ta upp köttet med en hålslev. Släng dillstjälkarna.
  11. Spara grytan med buljongen. Tillsätt ättika, socker, vispgrädde samt rör i smör- och mjölblandningen.
  12. Koka i 10 minuter och smaka sedan av med salt och vitpeppar samt ev. mer ättika och socker.
  13. Lägg tillbaka lammköttet och koka upp. Vänd i och strö över finhackad dill innan servering.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer