Köttfärslåda

Introduktion och förberedelse

Köttfärslåda eller köttfärsgratäng med potatis och grädde. En potatisgratäng med fräst köttfärs som har sås, potatis och kött - allt i ett.

Barnvänligt - inga konstiga kryddor och grönsaker ;)

Serveringsförslag

  • Servera gärna med sallad som grönsallad och tomatsallad.
  • Ett förslag till buffé och fest är att duka upp som en liten salladsbuffé vid sidan med några skålar och fat med sallad som strimlad isbergssallad, grönsallad, halverade cocktailtomater, tärnad gurka, majs, riven morot, strimlad rödlök, gröna sojabönor, tärnad avokado, riven rödkål, kokta marinerade bönor och linser eller annat grönt.
  • En krämig dressing till salladen samt vitlöksbröd passar då också till.

Lätt att dubbla till flera

  • Köttfärslåda är gott och enkelt att dubblera och laga till flera. Barnvänligt och uppskattat av ungdomar och passar utmärkt till lagträffar, idrottsträffar och föreningsfester och liknande.
  • Gör gärna en vegetarisk och/eller vegan vegofärslåda också - se förslag nedan. Kolla gärna innan om någon vill ha det.
  • Ska du laga till många till fest och behöver många formar så kan du använda flera stora ugnsplåtar. Eller köpa stora aluminiumformar och laga lådor i god tid, kyl snabbt och förvara i kylen samt värm till servering.

Varianter

  • Köttfärslådan kan även lagas med pasta. Koka då pasta som ex. penne nästan klar och ersätt potatisen i receptet.
  • Köttfärsgratängen kan också lagas med överbliven kokt potatis - då blir tiden i ugnen kortare - lägg då på osten direkt och låt gratängen koka upp i mitten samt få fin färg - sedan är den klar att servera.
  • Om du vill kan du smaksätta köttfärsröran med chiliflakes, oregano och basilika. Eller någon påse tacokrydda.
  • Vidare kan man ha i grönsaker som fräst skivad svamp, tärnad paprika, skivad fräst aubergine och zucchini.
  • Du kan laga lådan med annan köttfärs som lammfärs eller kycklingfärs eller laga viltfärslåda med valfri viltfärs som älgfärs, vildsvinsfärs eller renfärs.

Vegetarisk och vegan variant

  • För en vegetarisk färsgratäng så blir det gott med quorn- eller sojafärs typ Anamma formbar färs istället för köttfärs. Tänk på att ta en ost som ystats utan löpe - kolla paketet eller välj en vegan sojaost mozzarellastyle.
  • För vegan färslåda kan du ta sojafärs, havremjölk och havregrädde samt en vegan sojaost mozzarellastyle på toppen.

Köttfärslådan serverad på tallrik med sallad
Köttfärslådan kan du servera med en blandad grönsallad och halverade cocktailtomater eller ett litet salladsbord med blandat grönt att plocka av.

6 portioner köttfärslåda eller köttfärsgratäng

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 600 gram köttfärs, nötfärs eller blandfärs
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 burk krossade tomater
  • 1 dl chilisås (ketchupvarianten)
  • 1,6 kg potatis, fast sort
  • 1 msk smör
  • 4 dl grädde
  • 2 dl röd mjölk
  • 50 gram riven ost som mozzarella, pizzaost eller gratängost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Skala och hacka lök samt pressa vitlök.
  3. Fräs lök och vitlök samt köttfärsen i olivolja i en stekgryta eller stekpanna. Rör då och då samt hacka sönder till en röra. Salta och peppra. Stek tills köttet fått stekyta och är brunt här och där.
  4. Tillsätt krossade tomater och chilisås. Låt puttra på svag värme medan du förbereder potatisen. Smaka av köttfärsröran med salt och peppar.
  5. Skala potatisen.
  6. Skiva den tunt för hand, med en mandolin eller i en matberedare.
  7. Smörj en stor ugnsform med smör.
  8. Bred ut ett lager av hälften av den skivade potatisen. Strö över något krm salt och peppar.
  9. Bred på köttfärsröran och lägg på resten av potatisen.
  10. Häll på grädde och fyll på med lite mjölk så att det nästan täcker potatisen.
  11. Sätt in i nedre delen av ugnen och grädda tills potatisen är mjuk ca 50 minuter. Om den börjar brännas på toppen så täck med lite folie.
  12. Ta ut köttfärsgratängen och strö över riven ost.
  13. Sätt ugnen på max värme och grädda några minuter tills osten smält och fått fin färg.
  14. Servera gärna köttfärsgratängen med sallad som grönsallad och tomatsallad.
E-mail
Medel: 3.7 (157 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 295 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-12

Liknande recept: