Köttfärslåda

Introduktion och förberedelse

Köttfärslåda med potatis och grädde. En potatisgratäng med fräst köttfärsröra - sås, potatis och kött - allt i ett.

Barnvänligt - inga konstiga kryddor och grönsaker ;)

Servera gärna med sallad som grönsallad och tomatsallad.

Gott och enkelt att dubblera och laga till flera - förslagsvis i en stor ugnsplåt med höga kanter. Eller köp stora aluminiumformar och laga lådor i god tid som du sedan värmer till servering.

Varianter:

  • Köttfärslådan kan även lagas med pasta. Koka då pasta som ex. penne nästan klar och ersätt potatisen i receptet.
  • Lådan kan också lagas med överbliven kokt potatis - då blir tiden i ugnen kortare - lägg då på osten direkt och låt då gratängen koka upp i mitten samt få fin färg.
  • Om du vill kan du smaksätta köttfärsröran med chiliflakes, oregano och basilika. Vidare kan man ha i grönsaker som svamp, paprika, aubergine osv.
  • För en vegetarisk variant så blir det gott med quorn- eller sojafärs istället för köttfärs. Eller ta bara ett lager inlagda soltorkade tomater i olja.

6 portioner köttfärslåda

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 600 gram köttfärs, nötfärs eller blandfärs
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 burk krossade tomater
  • 1 dl chilisås (ketchupvarianten)
  • 1,6 kg potatis, fast sort
  • 1 msk smör
  • 4 dl grädde
  • 2 dl röd mjölk
  • 50 gram riven ost som mozzarella, pizza eller gratängost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och hacka lök samt pressa vitlök.
  3. Fräs lök och vitlök samt köttfärsen i olivolja i en stekgryta eller stekpanna. Rör då och då samt hacka sönder till en röra. Salta och peppra. Stek tills köttet fått stekyta och är brunt här och där.
  4. Tillsätt krossade tomater och chilisås. Låt puttra på svag värme medan du förbereder potatisen. Smaka av köttfärsröran med salt och peppar.
  5. Skala potatisen.
  6. Skiva den tunt för hand, med en mandolin eller i en matberedare.
  7. Smörj en stor ugnsform med smör.
  8. Bred ut ett lager av hälften av den skivade potatisen. Strö över något krm salt och peppar.
  9. Bred på köttfärsröran och lägg på resten av potatisen.
  10. Häll på grädde och fyll på med lite mjölk så att det nästan täcker potatisen.
  11. Sätt in i nedre delen av ugnen och grädda tills potatisen är mjuk ca 50 minuter. Om den börjar brännas på toppen så täck med lite folie.
  12. Ta ut köttfärsgratängen och strö över riven ost.
  13. Sätt ugnen på max värme och grädda några minuter tills osten smält och fått fin färg.
  14. Servera gärna köttfärsgratängen med sallad som grönsallad och tomatsallad.
E-mail
Medel: 3.9 (96 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 295 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.