Kir
Kir med svartvinbärslikör Crème de Cassis och vitt vin är en fransk klassisk aperitif som är fruktig och läskande samt enkel att göra.
Du kan använda hemgjord svartvinbärslikör eller köpa Crème de Cassis.
Tillagning
- Se till att likör och vitt vin är väl kylt. Kyl gärna glasen också.
- Fördela 1 cl Crème de Cassis i varje glas. Hit kan du förbereda och ha på en bricka.
- Fyll upp med vitt vin - ca 9-10 cl per glas.
- Klart att servera.
Serveringsförslag
- Kir passar som fördrink, aperitif, vid grillen, att sippa på en varm dag eller välkomstdrink på fest, middag och bjudning.
- Gott med rostade nötter, rostade kikärter, enkla tapas eller andra tilltugg. Eller köp lantchips eller salta pinnar och servera till - eller blanda det du gillar.
- Kan garneras med ett färskt eller fryst svart vinbär.
Val av vin
- Välj ett torrt vitt vin - gärna med neutral smak. Vill du lyxa till drinken kan du välja ett torrt vitt vin av Chardonnay från Bourgogne eller Chablis.
- Det blir även gott med Rosévin. Eller rött vin och kallas då Cardinal. Eller torr cider och kallas då Kir Normand.
- Istället för vitt vin kan du ta mousserande vin som Champagne, Cava eller Prosecco för en Kir Royal.
Varianter
- Man kan även ha i isbitar eller krossad is om man önskar det.
- Byt svartvinbärslikör mot crème de mûre körsbärslikör, crème de pêche persikolikör eller crème de framboise hallonlikör.
- Vill du ha en alkoholfri drink du ta svartvinbärssaft och toppa med alkoholfritt vitt vin.
Uppskattat näringsvärde per portion: 102 kcal