Svartvinbärslikör

Introduktion och förberedelse

Svartvinbärslikör. Gör din egen likör med svarta vinbär, socker, sprit och lite vanilj. Det blir en supergod hemgjord mörk aromatisk likör.

Det blir ca två 75 cl flaskor likör. Receptet kan halveras och varieras. Med sprit och socker så kan det knappt gå fel. Mängden svarta vinbär avgör hur mycket smak du får på likören dock.

Serveringsförslag:

  • Likören kan serveras som den är - helst kyld - som avec till kaffét kanske med en bit fin mörk choklad eller till syltkakorna till fikat.
  • Till dessert lätt kylt som dessertvin - prova till en Tiramisu.
  • Till drink med krossad is eller med isbitar On the rocks eller att blanda i andra drinkar eller bål.
  • En fördrink som är god är med någon cl svartvinbärslikör och toppa upp med champagne, Cava eller annat mousserande vin (kylt då förstås) - garnera med ett fint svartvinbär om du vill.

ca 2 x 75 cl flaskor körsbärslikör

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 dagar 3 tim
  • Klart på: 4 dagar 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 kg fina svarta vinbär, ca 1,7-2 liter
  • 1 liter okryddat brännvin som vodka
  • 600 gram strösocker
  • 2 dl vatten
  • 2 cm vaniljstång (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa bären, skölj dem och låt rinna av.
  2. Fördela vinbären i två stora glasburkar med lock. Lägg i en cm vaniljstång i varje om du vill ha det i. Häll på spriten. Man kan också fördela dem i flaskor och hälla på sprit. Förslut med lock, kork eller skruvkork eller liknande. Låt stå i ca 3 veckor. Skaka på dem då och då.
  3. Sila upp spriten i en stor bunke. Blanda i socker och vatten. Rör tills sockret löst sig. Häll sedan tillbaka igen på flaskor.
  4. Släng bären eller använd dem till dessert med glass - mosa med socker och värm till servering med några kulor vaniljglass. Kan sparas i kylen eller frysas in. OBS innehåller alkohol - så servera ex. ej till barn.
  5. Låt gärna stå någon dag eller några veckor att få rund smak.
  6. Nu är likören klar. Servera gärna kyld. Förvaras mörkt och svalt ex. i källare eller förråd men behöver ej stå i kyl.
E-mail
Medel: 3.7 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 106 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.