Svart vinbärslikör
Svart vinbärslikör. Gör din egen likör med svarta vinbär, socker, sprit och lite vanilj. Det blir en supergod hemgjord mörk aromatisk likör.
Tillagning
- Rensa bären, skölj dem och låt rinna av.
- Fördela vinbären en stor glasburk med tättslutande lock. Lägg i vaniljstång om du vill ha det i. Häll på spriten. Låt stå i ca 3 veckor. Skaka runt den förslagsvis en gång i veckan.
- Häll av spriten genom en chinoise eller stålsil. Mosa bären och tryck ut så mycket av vätskan du kan med en slev. Om du vill ha en likör utan fällning så silar du spriten en gång till genom en silduk.
- Häll tillbaka spriten i burken och tillsätt socker samt sätt på lock. Skaka om. Låt stå och skaka om då och då tills sockret löst sig.
- Häll upp likören på en eller flera snygga flaskor.
- Servera svart vinbärslikören kyld. Förvaras mörkt och svalt ex. i källare eller förråd men behöver ej stå i kyl.
Serveringsförslag
- Likören kan serveras som den är - helst kyld - som avec till kaffét kanske med en bit fin mörk choklad eller till syltkakorna till fikat.
- Till dessert lätt kylt som dessertvin - prova till en Tiramisu.
- Till drink med krossad is eller med isbitar On the rocks eller att blanda i andra drinkar eller bål.
- Bjud på fördrink som Kir Royal med några cl svart vinbärslikör och toppa upp med champagne, Cava eller annat mousserande vin (kylt då förstås) - garnera med 1-3 svarta vinbär om du vill.
Varianter
- Du kan tillsätta någon dl vatten för en något svagare likör om du önskar det.
- Kan även smaksättas med en liten kanelstång, 2 kryddnejlikor eller en liten bit stjärnanis.
- En liknande likör kan du göra med röda vinbär, brandy och rörsocker.
Tips
Bären som blir över kan du spara och koka ihop med 2 dl syltsocker för en söt god röra till vilt och husmanskost.
Uppskattat näringsvärde per portion: 106 kcal