Svartvinbärslikör

Svartvinbärslikör. Gör din egen likör med svarta vinbär, socker, sprit och lite vanilj. Det blir en supergod hemgjord svartvinbärslikör.

Likören kan serveras som den är - helst kyld - som avec till kaffét kanske med en bit fin mörk choklad eller till syltkakorna till fikat. Funkar också till dessert som dessertvin - prova till en Tiramisu. Funkar vidare till drink med krossad is,  med isbitar On the rocks eller att blanda i drinkar. En fördrink som är god är med någon cl svartvinbärslikör och toppa upp med champagne, Cava eller annat mousserande vin (kylt då förstås) - garnera med ett fint svartvinbär om du vill. 

Det blir ca två 75 cl flaskor svartvinbärslikör. Receptet kan halveras och varieras. Med sprit och socker så kan det knappt gå fel. Mängden svarta vinbär avgör hur mycket smak du får på likören dock. 

ca 2 x 75 cl flaskor körsbärslikör

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 dagar 3 tim
  • Klart på: 4 dagar 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 kg fina svarta vinbär, ca 1,7-2 liter
  • 1 liter okryddat brännvin som vodka
  • 600 gram florsocker eller strösocker
  • 2 dl vatten
  • 2 cm vaniljstång (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa bären, skölj dem och låt rinna av.
  2. Fördela vinbären i två stora glasburkar med lock. Häll på spriten. Man kan också fördela dem i flaskor och hälla på sprit. Förslut med lock, kork eller skruvkork eller liknande. Låt stå i ca 3 veckor. Skaka på dem då och då.
  3. Sila upp spriten i en stor bunke. Häll sedan tillbaka igen.
  4. Släng bären eller använd dem till dessert med glass - mosa med socker och värm till servering med några kulor vaniljglass. Kan sparas i kylen eller frysas in. OBS innehåller alkohol - så servera ex. ej till barn.
  5. Blanda i socker, vatten och vanilj i en kastrull och koka ihop till en sockerlag.Låt svalna.
  6. Fördela sockerlagen i svartvinbärsspriten, skaka om och låt gärna stå någon dag.
  7. Nu är svartvinbärslikören klar. Servera gärna kyld. Förvaras mörkt och svalt ex. i källare eller förråd men behöver ej stå i kyl.
E-mail
Medel: 3.3 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer