Kall avokadosoppa med räkor
Mixa avokado till en kall soppa och servera med handpillade räkor.
Tillagning
- Använder du buljongtärning så värm upp vatten och lös upp tärningen och låt sedan svalna.
- Skala och finhacka schalottenlöken.
- Mixa grönsaksbuljong och lök i en mixer eller använd en stavmixer i en gryta.
- Dela, kärna ur och gröp ur avokadosarna och tillsätt dem tillsammans med crème fraîche, pressad vitlök och citronsaft. Mixa till en slät soppa.
- Smaka av med salt och peppar.
- Kyl soppan eller mixa ner några isbitar så kyls den snabbt.
- Skala räkor.
- Servera avokadosoppan kall i kopp eller sopptallrik och strö över räkor.
Serveringsförslag
- Passar till förrätt, lätt middag eller lunch.
- Hembakt bröd, brytbröd eller grissinis passar till avokadosoppan. Eller så köper du bröd som baguette eller bake-off och värmer samt serverar till.
Varianter
- Du kan laga soppan på färsk eller fryst tärnad avokado.
- Vill du ha en vegan variant så använd Oatly Imat och Oatly fraiche istället för vanlig grädde samt skippa räkorna.
- Räkor kan bytas mot grillade pilgrimsmusslor, kräftstjärtar, hummerkött eller havskräfstjärtar.
- Vegetarisk variant får du med smulad fetaost, halverade cocktailtomater och rostade pumpafrön samt någon tsk avokadoolja eller fin olivolja.
- Citron är med för smak och att avokadon inte ska mörkna och oxidera. Det blir gott med lime också.
- Du kan också laga varm avokadosoppa.
Att dricka till
Vintips till avokadosoppa är vitt smakrikt vin av Semillondruvan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 234 kcal