Kall avokadosoppa med räkor

Mixa avokado till en kall soppa och servera med handpillade räkor.

4 portioner kall avokadosoppa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 4 mogna avokados
  • 5 dl grönsaksbuljong (kall)
  • 1 dl crème fraîche
  • 0,5 finhackad schalottenlök
  • 3 msk citronsaft
  • Salt och peppar från kvarn
  • 1 pressad vitlöksklyfta (valfritt)
  • 2 dl handpillade räkor till garnering

Tillagning

  1. Använder du buljongtärning så värm upp vatten och lös upp tärningen och låt sedan svalna.
  2. Skala och finhacka schalottenlöken.
  3. Mixa grönsaksbuljong och lök i en mixer eller använd en stavmixer i en gryta.
  4. Dela, kärna ur och gröp ur avokadosarna och tillsätt dem tillsammans med crème fraîche, pressad vitlök och citronsaft. Mixa till en slät soppa.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Kyl soppan eller mixa ner några isbitar så kyls den snabbt.
  7. Skala räkor.
  8. Servera avokadosoppan kall i kopp eller sopptallrik och strö över räkor.

Serveringsförslag

  • Passar till förrätt, lätt middag eller lunch.
  • Hembakt bröd, brytbröd eller grissinis passar till avokadosoppan. Eller så köper du bröd som baguette eller bake-off och värmer samt serverar till.

Varianter

  • Du kan laga soppan på färsk eller fryst tärnad avokado.
  • Vill du ha en vegan variant så använd Oatly Imat och Oatly fraiche istället för vanlig grädde samt skippa räkorna.
  • Räkor kan bytas mot grillade pilgrimsmusslor, kräftstjärtar, hummerkött eller havskräfstjärtar.
  • Vegetarisk variant får du med smulad fetaost, halverade cocktailtomater och rostade pumpafrön samt någon tsk avokadoolja eller fin olivolja.
  • Citron är med för smak och att avokadon inte ska mörkna och oxidera. Det blir gott med lime också.
  • Du kan också laga varm avokadosoppa.

Att dricka till

Vintips till avokadosoppa är vitt smakrikt vin av Semillondruvan.

E-mail
Medel: 4.2 (28 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 234 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-05

Tillbehör och liknande: