Varm avokadosoppa

Introduktion och förberedelse

Laga en varm, krämig och nyttig avokadosoppa på färsk eller fryst avokado.

Serveringsförslag

Till soppan kan du servera ett gott bröd med ex. färskost eller smör till.

Rostade pumpafrön samt avokadoolja (eller olivolja) kan man garnera med.

Hembakt bröd, brytbröd eller grissinis passar till soppan. Eller så köper du bröd som baguette eller bake-off och värmer samt serverar till.

Varianter

  • Du kan laga soppan på färsk eller fryst tärnad avokado då är denna soppa mycket lättlagad, snabb samt kan dubbleras till många (soppan blir dock godast på färsk avokado).
  • Vill du ha en vegan variant så använd Oatly Imat och Oatly fraiche istället för vanlig grädde.
  • För festligare varianter så kan soppan kan garneras som bild nummer två med smulad fetaost, halverade cocktailtomater och rostade pumpafrön samt någon tsk avokadoolja eller fin olivolja.
  • Eller kör klassikern avokadosoppa med räkor: en klick creme fraiche, hackad dill eller gräslök och några handpillade räkor så blir soppan en förrätt eller lyxigare sopplunch/middag.
  • Citron är med för smak och att avokadon inte ska mörkna och oxidera. Det blir gott med lime också.
  • Du kan också laga kall avokadosoppa.

Att dricka till

Vintips till avokadosoppa är vitt smakrikt vin av Semillon eller Chardonnay.

4 portioner varm avokadosoppa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 500 gram avokado i tärningar, 4 normalstora eller 5 mindre avokados
  • 1 liter vatten
  • 1 tärning eller två msk grönsaksbuljong
  • 1 msk citronsaft
  • 2,5 dl grädde
  • VALFRITT: 4 msk creme fraiche
  • 250 gram cocktailtomater
  • 100 gram fetaost
  • 1 avokado
  • 4 tsk avokadoolja eller olivolja
  • 0,5 dl rostade pumpakärnor
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka upp vatten och buljongtärning eller pulver.
  2. Dela, kärna ur och gröp ur färsk avokado. Tärna den.
  3. Tillsätt avokado, citron, grädde, salt och peppar till den varma buljongen och koka upp.
  4. Mixa avokadosoppan slät med en stavmixer.
  5. Smaka av soppan med salt, peppar, citronsaft och crème fraiche.
  6. Servera soppan som den är eller garnera upp den.
  7. VALFRITT: Skölj och halvera tomater och lägg i en skål. Tillsätt smulad fetaost och en extra tärnad avokado samt lite citronsaft. Blanda ihop. Fördela som små högar i soppan när du hällt upp den. Rosta pumpafrön i en stekpanna några minuter under omrörning. Strö över soppan. Ringa lite avokadoolja eller olivolja över. Eller servera som en soppbuffé med bröd, pålägg, olja, fetaoströra samt rostade pumpafrön i skålar så kan folk ta själva.
E-mail
Medel: 4.1 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 254 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-08