Varm avokadosoppa

Krämig och nyttig. Passa på ex. om du hittar billig färsk avokado som snart är övermogen. Eller gör soppan på fryst tärnad avokado - då är denna soppa mycket lättlagad, snabb samt kan dubbleras till många (soppan blir dock godast på färsk avokado). 

Vill du ha en vegan variant så använd Oatly Imat och Oatly fraiche istället för vanlig grädde. 

Till avokadosoppa kan du servera ett gott bröd med ex. färskost eller smör till. Rostade pumpafrön samt avokadoolja (eller olivolja) kan man garnera med.

För festligare varianter så kan soppan kan garneras som bild nummer två med smulad fetaost, halverade cocktailtomater och rostade pumpafrön samt någon tsk avokadoolja eller fin olivolja. Eller kör klassikern avokadosoppa med räkor: en klick creme fraiche, hackad dill eller gräslök och några handpillade räkor så blir soppan en förrätt eller lyxigare sopplunch/middag. 

Citron är med för smak och att avokadon inte ska mörkna och oxidera. Det blir gott med lime också. 

 

4 portioner varm avokadosoppa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 500 gram avokado i tärningar, 4-5 avokados
  • 1 liter vatten
  • 1 tärning eller två msk grönsaksbuljong
  • 1 msk citronsaft
  • 2,5 dl grädde
  • VALFRITT: 4 msk creme fraiche
  • 250 gram cocktailtomater
  • 100 gram fetaost
  • 1 avokado
  • 4 tsk avokadoolja eller olivolja
  • 0,5 dl rostade pumpakärnor
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka upp vatten och buljongtärning eller pulver.
  2. Dela, kärna ur och gröp ur färsk avokado. Tärna den.
  3. Tillsätt avokado, citron, grädde, salt och peppar till den varma buljongen och koka upp.
  4. Mixa avokadosoppan slät med en stavmixer.
  5. Smaka av soppan med salt, peppar, citronsaft och creme fraiche.
  6. Servera soppan som den är eller garnera upp den.
  7. VALFRITT: Skölj och halvera tomater och lägg i en skål. Tillsätt smulad fetaost och en extra tärnad avokado samt lite citronsaft. Blanda ihop. Fördela som små högar i soppan när du hällt upp den. Rosta pumpafrön i en stekpanna några minuter under omrörning. Strö över soppan. Ringa lite avokadoolja eller olivolja över. Eller servera som en soppbuffé med bröd, pålägg, olja, fetaoströra samt rostade pumpafrön i skålar så kan folk ta själva.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer