Varm avokadosoppa

Krämig och nyttig. Passa på ex. om du hittar billig färsk avokado som snart är övermogen. Eller gör soppan på fryst tärnad avokado - då är denna soppa mycket lättlagad, snabb samt kan dubbleras till många (soppan blir dock godast på färsk avokado). 

Vill du ha en vegan variant så använd Oatly Imat och Oatly fraiche istället för vanlig grädde. 

Till avokadosoppa kan du servera ett gott bröd med ex. färskost eller smör till. Rostade pumpafrön samt avokadoolja (eller olivolja) kan man garnera med.

För festligare varianter så kan soppan kan garneras som bild nummer två med smulad fetaost, halverade cocktailtomater och rostade pumpafrön samt någon tsk avokadoolja eller fin olivolja. Eller kör klassikern avokadosoppa med räkor: en klick creme fraiche, hackad dill eller gräslök och några handpillade räkor så blir soppan en förrätt eller lyxigare sopplunch/middag. 

Citron är med för smak och att avokadon inte ska mörkna och oxidera. Det blir gott med lime också. 

 

4 portioner varm avokadosoppa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 500 gram avokado i tärningar, 4-5 avokados
  • 1 liter vatten
  • 1 tärning eller två msk grönsaksbuljong
  • 1 msk citronsaft
  • 2,5 dl grädde
  • VALFRITT: 4 msk creme fraiche
  • 250 gram cocktailtomater
  • 100 gram fetaost
  • 1 avokado
  • 4 tsk avokadoolja eller olivolja
  • 0,5 dl rostade pumpakärnor
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka upp vatten och buljongtärning eller pulver.
  2. Dela, kärna ur och gröp ur färsk avokado. Tärna den.
  3. Tillsätt avokado, citron, grädde, salt och peppar till den varma buljongen och koka upp.
  4. Mixa avokadosoppan slät med en stavmixer.
  5. Smaka av soppan med salt, peppar, citronsaft och creme fraiche.
  6. Servera soppan som den är eller garnera upp den.
  7. VALFRITT: Skölj och halvera tomater och lägg i en skål. Tillsätt smulad fetaost och en extra tärnad avokado samt lite citronsaft. Blanda ihop. Fördela som små högar i soppan när du hällt upp den. Rosta pumpafrön i en stekpanna några minuter under omrörning. Strö över soppan. Ringa lite avokadoolja eller olivolja över. Eller servera som en soppbuffé med bröd, pålägg, olja, fetaoströra samt rostade pumpafrön i skålar så kan folk ta själva.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer