Inlagda granskott
Inlagda späda delikata granskott får en pikant sötsur smak kombinerat med smaken av skog och gran.
En slags pickles som är ett annorlunda tillbehör till det mesta.
Tillagning
- Skölj och kontrollera noga granskotten efter insekter eller kvistar.
- Koka upp vattnet. Sänk värmen så att det sjuder ca 80 grader. Lägg i granskotten. Låt sjuda i 1 minut.
- Häll av granskotten och packa dem lätt i en 0,5 liters glasburk med lock som tål värme.
- Mät upp vatten, socker och ättika i en kastrull. Koka upp och rör tills sockret löst sig.
- Häll lagen över granskotten i burken. Tryck ner dem så lagen täcker och sätt på lock. Låt svalna.
- Förvara i mörkt och svalt i ca 3-4 dygn innan servering.
Serveringsförslag
- Passar som grönsakstillbehör likt inlagd gurka till det mesta som vilt och grillat - på bilden serverad till grillad fläskkarré
- Vidare passar granskottpickles till husmanskost som köttbullar, söndagsstek eller helstekt kyckling.
- Fina och annorlunda att ställa fram på buffé som julbord, smörgåsbord eller liknande.
Tänka på vid plockning
Plocka ljusgröna späda granskott på vår och tidig sommar. Fråga markägaren om lov då allemansrätten ej gäller för att bryta kvistar och skott.
Hållbarhet
- Desinficera gärna burken du lägger in granskotten i om du vill spara dem längre tid.
- Håller flera månader i svalt och mörkt. Se till att granskotten ligger under lagen vid längre förvaring.
Uppskattat näringsvärde per portion: 54 kcal