Inlagda granskott

Inlagda späda delikata granskott får en pikant sötsur smak kombinerat med smaken av skog och gran.

En slags pickles som är ett annorlunda tillbehör till det mesta.

4 dl inlagda granskott

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 dagar
  • Klart på: 4 dagar 30 min

Ingredienser

  • 4 dl späda granskott, lätt packade
  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ättiksprit, 12%

Tillagning

  1. Skölj och kontrollera noga granskotten efter insekter eller kvistar.
  2. Koka upp vattnet. Sänk värmen så att det sjuder ca 80 grader. Lägg i granskotten. Låt sjuda i 1 minut.
  3. Häll av granskotten och packa dem lätt i en 0,5 liters glasburk med lock som tål värme.
  4. Mät upp vatten, socker och ättika i en kastrull. Koka upp och rör tills sockret löst sig.
  5. Häll lagen över granskotten i burken. Tryck ner dem så lagen täcker och sätt på lock. Låt svalna.
  6. Förvara i mörkt och svalt i ca 3-4 dygn innan servering.
Granskotten läggs in i en ättikslag och blir en slags pickles.
Granskotten läggs in i en ättikslag och blir en slags pickles.

Serveringsförslag

Tänka på vid plockning

Plocka ljusgröna späda granskott på vår och tidig sommar. Fråga markägaren om lov då allemansrätten ej gäller för att bryta kvistar och skott.

Hållbarhet

  • Desinficera gärna burken du lägger in granskotten i om du vill spara dem längre tid.
  • Håller flera månader i svalt och mörkt. Se till att granskotten ligger under lagen vid längre förvaring.

Inlagda picklade granskott serverade med grillad fläskkarré.
Inlagda picklade granskott serverade med grillad fläskkarré.

E-mail
Medel: 4.2 (29 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 54 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-06-23

Tillbehör och liknande: