Granskottssirap

Introduktion och förberedelse

Granskottssirap du kokar av späda granskott, råsocker, vatten och citron.

Jättegod sirap med tydlig granskottssmak.

Användning

Tänka på vid plockning

Att bryta kvistar innefattas inte av allemansrätten så plocka ej granskott utan markägarens tillstånd.

Granskottssirapen kan du använda som vanlig sirap
Granskottssirapen kan du använda som vanlig sirap. Speciellt gott på pannkakor eller råggröt.

4 dl granskottssirap

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 4 dl späda granskott
  • 4 dl vatten
  • 4 dl råsocker
  • 1/2 citron, ekologisk

Tillagning

  1. Skölj och kontrollera noga granskotten efter insekter eller kvistar.
  2. Koka upp vattnet. Sänk värmen så att det sjuder ca 80 grader. Lägg i granskotten. Låt sjuda i 2 minuter.
  3. Sätt åt sidan att dra i 1 timme.
  4. Sila bort granskotten och häll tillbaka avkoket i en kastrull.
  5. Tillsätt socker.
  6. Skölj och pressa ur saften från citronen samt tillsätt saften. Skiva det som är kvar av citronen och tillsätt skalet.
  7. Koka ihop till en sirapslik konsistens i ca 45 minuter på medelvärme.
  8. Häll på glasburkar och låt svalna.
  9. Granskottssirapen är klar att användas till det du önskar. Kan förvaras i rumsvärme och hållbarheten är minst ett år.
E-mail
Medel: 4 (40 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 85 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-06-02

Tillbehör och liknande recept: