Granskottssirap
Granskottssirap du kokar av späda granskott, råsocker, vatten och citron.
Jättegod sirap med tydlig granskottssmak.
Tillagning
- Skölj och kontrollera noga granskotten efter insekter eller kvistar.
- Koka upp vattnet. Sänk värmen så att det sjuder ca 80 grader. Lägg i granskotten. Låt sjuda i 2 minuter.
- Sätt åt sidan att dra i 1 timme.
- Sila bort granskotten och häll tillbaka avkoket i en kastrull.
- Tillsätt socker.
- Skölj och pressa ur saften från citronen samt tillsätt saften. Skiva det som är kvar av citronen och tillsätt skalet.
- Koka ihop till en sirapslik konsistens i ca 45 minuter på medelvärme.
- Häll på glasburkar och låt svalna.
- Granskottssirapen är klar att användas till det du önskar. Kan förvaras i rumsvärme och hållbarheten är minst ett år.
Användning
- Gott till pannkakor, amerikanska pannkakor eller bananpannkakor samt att ringla över gröt som råggröt.
- Vidare kan granskottssirapen användas som vanlig sirap i bakning, matlagning och som tillbehör.
Tänka på vid plockning
Att bryta kvistar innefattas inte av allemansrätten så plocka ej granskott utan markägarens tillstånd.
Uppskattat näringsvärde per portion: 85 kcal