Syrensaft

Introduktion och förberedelse

Syrensaft gör du av syrenblommor, socker och citron. Snabb och lätt att göra.

Smaken tycker jag blev lite blommig med inslag av bittermandel, körsbär och citron.

Serveringsförslag

  • Syrensaften späs med vatten till önskad styrka - förslagsvis 4-6 gånger. Blanda gärna i god tid och ställ i kylen att kallna eller servera syrensaften med isbitar eller krossad is.
  • Saften blir också god till bål och drinkar som med Prosecco eller byt exempelvis ut flädersaft mot syrensaft i denna fläderdrink med rabarber eller en prova en Hugo med syrensaft.

Varianter

Några förslag på varianter jag tror blir goda är att tillsätta en stång kanel; någon cm vanilj; 2 dl strimlad rabarber, jordgubbar; eller byt ut hälften av syrenblommorna mot fläderblommor eller blommor av älggräs.

Hållbarhet och förvaring

Jag hade i natriumbensoat som är ett konserveringsämne.Då håller den i flera år. Det är valfritt att ha i.

Du bör också sterilisera flaskor eller burkar om du vill spara saften längre tid.

Utan konserveringsmedel håller saften några månader minst. Förvara saften mörkt och svalt.

Fryst saft

Förutom att hälla upp saften på flaska så kan man frysa in saften i burkar - då behövs ej konserveringsämnen. Då kan man också halvera mängden socker om man önskar för en lite syrligare saft med mindre socker.

Till servering kan man skrapa fram några msk fryst saft till några glas eller en kanna när man behöver och sedan sätta tillbaka saften i frysen.

Ett smidigt alternativ är att frysa in saften i tråg för istärningar så kan man ta fram 1-2 tärning när man vill och lägga direkt i glaset samt fylla på med kallt vatten och låta det smälta.

Val av syren

Du kan ta vilka syrenblommor du önskar. Blommor med mer färg ger också mer färg i saften. Dock blir saften ej så lila även om du använt lila blommor. Färgen blir djupare rosa. Även vita syrener kan man safta.

Plocka de syrenblommor som doftar mest aromatiskt av syren för en smakrik saft.

Skaka dem från insekter, rensa och skölj dem noga samt plocka blommorna från stjälken/kvisten.

Syrensaften får en ljus rosa violett färg och blommig arom kombinerat med citron.
Syrensaften får en ljus rosa violett färg och blommig arom kombinerat med citron.

1 liter syrensaft

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 12 syrenklasar, blomklasar ca 2,7 dl. Rensade och plockade från kvisten.
  • 5 dl vatten
  • 5 citroner
  • 2,5 tsk citronsyra
  • 5 dl strösocker
  • 1 krm natriumbensoat

Tillagning

  1. Skaka blomklasar från insekter, rensa och skölj dem noga samt plocka blommorna från stjälken/kvisten. 
  2. Mät upp vatten, citronsyra samt natriumbensoat. Lägg i en stor kastrull ca 5 liter.
  3. Dela och pressa saften ur citronerna samt tillsätt den färskpressade citronjuicen.
  4. Koka upp och rör tills sockret löst sig.
  5. Ta av från värmen och lägg syrenblommorna.
  6. Sätt tillbaka på värmen och låt sjuda på 70-80 grader i 5 minuter. Det ska ej koka - då kan det bli bittert.
  7. Ta av från värmen och låt svalna några minuter.
  8. Häll av i en saftsil eller annan sil. Låt det stå att droppa i några minuter.
  9. Häll upp saften i väl rengjord saftflaska och förslut direkt. Låt svalna helt.
  10. Nu kan du använda saften och späda med 4-6 gånger vatten vid servering. Lägg gärna i is vid servering. Eller blanda saften och ställ kallt till servering.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 71 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-06-02