Päronpaj med smuldeg

Introduktion och förberedelse

Baka en god päronpaj med smuldeg och servera med vaniljvisp eller hemgjord vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde.

Välj gärna svenska päron. Jag tog Conference då jag lagade min paj då det ej var säsong för svenska päron.

Jag hade inget socker på päronen i pajen då mina päron var rätt söta. Det är dock valfritt och speciellt om du har lite syrligare päron som ej är så mogna. Ta då 1 msk strösocker och strö över päronen i formen innan smuldegen.

Du behöver:

  • En pajform förslagsvis på 26-28 cm diameter - men du kan också ta en mindre form ex 24 cm och minska receptet till fyra portioner. Eller ta portionsformar.

Varianter:

  • Smaksätt pajen med en halv tsk kanel. Strö över päronen innan smuldegen.
  • Ersätt hälften av vetemjölet med havregryn.
  • Ersätt en dl vetemjöl med hackad hasselnötter eller mandlar.
  • Vegan smulpaj kan du laga med mjölkfritt margarin istället för smör samt servera med ex Oatly vaniljsås, sojaglass eller soyghurt.
  • Glutenfri paj kan du baka med 3 dl mandelmjöl istället för vetemjöl.
  • Servera med vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.

6 portioner päronpaj med smuldeg

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 900 gram hela päron eller 600 gram skalade och urkärnade päron i bitar
  • 1 msk smör till formen
  • 1/2 citron, saften
  • Smuldeg: 130 gram kallt smör eller margarin
  • 3 msk socker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Pressa citronsaft i en bunke.
  3. Skala päron och skär bort kärnhuset samt skär päronen i bitar - skivor eller tärningar. Lägg med citronen och vänd runt dem efter hand som du skalar och hackar dem.
  4. Smörj en pajform på ca 26-28 cm diameter med en msk smör.
  5. Sprid ut päronen i botten.
  6. Pudra över lite socker om du har päron som ej är så söta eller mogna.
  7. Blanda tärnat smör med socker, vetemjöl och salt till en smuldeg.
  8. Bred ut smuldegen i ett jämnt lager över päronen.
  9. Grädda päronpajen i mitten av ugnen tills den fått ljusbrun färg i 20 minuter. Lägg över folie så att den inte bränns och baka i 20 minuter till. Detta för att päronen ska bli lite mjukare. De är rätt hårda i sig och det varierar mellan hur mogna och vilken sorts päron du har. De ska bli lite mjuka såklart men räkna med att de har tuggmotstånd och inte är mjuka som äpplen i en äppelpaj när du serverar pajen. Det är gott ändå och som det ska vara.
  10. Låt svalna något innan servering med valfria tillbehör som vaniljglass eller vaniljsås.
E-mail
Medel: 4.1 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 363 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30