Toscaäpplen

Introduktion och förberedelse

Bjud på toscaäpplen - baka äpplen med en knäckig toscasmet med mandel och smör. En klassiker och gammal dessert du kan servera med vaniljglass.

En variant på Päron Diana eller toscapäron eller prova med färsk ananas.

Istället för mandel kan du ta andra nötter som hasselnötter eller pekannötter.

Att dricka till

Severad till fest och som dessert till middag så är det gott ett sött dessertvin till äpplena - mitt tips är ett sött vin från Sauternes eller söt Pommeau från Normandie.

4 portioner toscaäpplen

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 stora äpplen
  • 1 msk smör till formen
  • 50 g smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 1,5 dl flagad sötmandel
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk mjölk
  • Tillbehör: 1 liter vaniljglass
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk rom (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg ingredienserna till toscasmeten i en kastrull. Smält smöret och rör ihop till en smet.
  3. Skala och dela äpplena samt kärna ur dem med en sked.
  4. Lägg dem med den kupiga sidan upp i en smord eldfast form.
  5. Häll smeten över äpplena och grädda i 20 minuter i nedre delen av ugnen, tills täcket börjar få, fin färg och äpplena är mjuka.
  6. Servera toscaäpplena ljumma med vaniljglass eller vispad grädde - gärna smaksatt med rom.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer