Toscaäpplen

Introduktion och förberedelse

Bjud på toscaäpplen - baka äpplen med en knäckig toscasmet med mandel och smör. En klassiker och gammal dessert du kan servera med vaniljglass.

En variant på Päron Diana eller toscapäron eller prova med färsk ananas.

Istället för mandel kan du ta andra nötter som hasselnötter eller pekannötter.

Att dricka till

Serverad till fest och som dessert till middag så är det gott ett sött dessertvin till äpplena - mitt tips är ett sött vin från Sauternes eller söt Pommeau från Normandie.

4 portioner toscaäpplen

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 stora äpplen
  • 1 msk smör till formen
  • 50 g smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 1,5 dl flagad sötmandel
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk mjölk
  • Tillbehör: 1 liter vaniljglass
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk rom (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg ingredienserna till toscasmeten i en kastrull. Smält smöret och rör ihop till en smet.
  3. Skala och dela äpplena samt kärna ur dem med en sked.
  4. Lägg dem med den kupiga sidan upp i en smord eldfast form.
  5. Häll smeten över äpplena och grädda i 20 minuter i nedre delen av ugnen, tills täcket börjar få, fin färg och äpplena är mjuka.
  6. Servera toscaäpplena ljumma med vaniljglass eller vispad grädde - gärna smaksatt med rom.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 542 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.