Kinesisk friterad biff i sötsur sås

Kinesisk friterad krispig biff i sötsur sås och grönsaker. Biffen skär man i strimlor och marinerar i maizena och äggvita sedan friterar man den knaprig i woken. Här med grönsaker som zucchini, salladslök, purjolök och rödkål i en sötsur woksås. Servera med jasminris.

Kolla in min film på Youtube där jag lagar kinesisk friterad biff.

Istället för köpt sötsursås kan du blanda egen av några tsk socker, några dl passerade tomater och några msk mörk risvinäger. Du hittar sötsursås, ljus kinesisk soja med mera i välsorterade asiatiska butiker. Man kan ta vanligt vitt vin, torr sherry eller alkoholfritt vitt vin från vanlig affär.

Som chili kan du välja färsk röd chili, små röda färska thai-chilis, sriracha-chilisås på flaska eller annan valfri chili efter tycke. Ta de grönsaker du gillar - några tips är sockerärtor, minimajs, all slags svamp, vitkål, morot, spetskål, broccoli, blomkål, bambuskott, spenat, rödlök, paprika, vattenkastanj, gröna bönor, bok choi, palsternacka, rotselleri med mera.

Du behöver en wokpanna att laga i. Helst en riktig wok och gasspis. Det finns portabla gasspisar som funkar utmärkt att woka på. Perfekt att ha i sommarköket sen. I nödfall kan du ta en wokpanna med platt botten för vanlig spis. Det viktiga är att woken blir riktigt het vid tillagningen.

Det är lagom att laga 2 portioner i taget i woken (woken måste hålla hettan uppe). Vill du laga till fyra eller flera så förbered alla ingredienser och laga sedan två portioner i taget eller woka ingredienserna i omgångar och lägg över på en tallrik som du sedan lägger ihop i woken eller stor gryta och värmer upp allt till servering.

2 portioner friterad biff i sötsursås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 200 gram biff som ryggbiff, innanlår, rostbiff, entrecote eller flankstek
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk hackad färsk ingefära
  • 0,5 röd chilifrukt eller efter tycke
  • 0,5 zucchini
  • 10 cm purjolök
  • 200 gram rödkål
  • 2 salladslökar
  • 2 dl matolja som majsolja eller jordnötsolja
  • Marinad: 1 krm salt
  • 0,5 msk maizena
  • 0,5 äggvita
  • 2 tsk ljus soja
  • Woksås: 1,5 dl sötsursås
  • 0,5 dl vitt vin (alkoholfritt funkar bra)
  • 2 msk ljus soja
  • 0,5 tsk sesamolja
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk maizena

Tillagning

  1. Skär köttet i tunna strimlor. Förslagsvis 4-5 cm långa, någon cm höga och några mm breda.
  2. Lägg i en skål och blanda med marinaden av salt, maizena, äggvita och ljus soja. Låt stå ca 20 minuter medan du förbereder de andra ingredienser.
  3. Hacka vitlök och ingefära fint.
  4. Dela, kärna ur och hacka chilin fint.
  5. Skölj och strimla zucchini, purjolök, rödkål samt salladslök.
  6. Börja koka jasminris.
  7. Blanda woksåsen av sötsursås, vitt vin, ljus soja samt sesamolja.
  8. Blanda vatten och maizena i ett glas.
  9. Ta upp köttet och torka det torrt från marinaden. Vänd det sedan i några msk maizenamjöl.
  10. Dags att woka: Hetta upp woken och tillsätt all matolja.
  11. Tillsätt biffen lite i taget och fritera först några minuter så att den får färg och vänd den sedan och fritera tills den är brun och knaprig. Lägg över på en tallrik.
  12. Häll av den mesta oljan men spara några msk i woken. Torka undersidan på woken så det inte är olja där som fattar eld.
  13. Tillsätt chili, ingefära och vitlök. Woka några sekunder och tillsätt sedan zucchini, purjolök och rödkål en ingrediens i taget.
  14. Tillsätt sötsursås och den friterade biffen samt salladslöken. Koka upp.
  15. Rör i vatten och maizena lite i taget så att du får den sötsura woksåsen så tjock du vill ha den. För tunnare sås tillsätt lite vatten. För tjockare sås tillsätt maizena utrört i vatten.
  16. Smaka av woken med salt, sötsursås, ljus soja och chili.
  17. Servera med kokt jasminris.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-27

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Mosa dina äpplen

Jo det finns ännu äpplen kvar. Ta tillvara på dem och gör äppelmos. Nyttigt och gott att äta året om till gröt, flingor och som tillbehör. 

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer