Kinesisk friterad biff i sötsur sås

Kinesisk friterad krispig biff i sötsur sås och grönsaker. Biffen skär man i strimlor och marinerar i maizena och äggvita sedan friterar man den knaprig i woken. Här med grönsaker som zucchini, salladslök, purjolök och rödkål i en sötsur woksås. Servera med jasminris.

Kolla in min film på Youtube där jag lagar kinesisk friterad biff. 

Istället för köpt sötsursås kan du blanda egen av några tsk socker, några dl passerade tomater och några msk mörk risvinäger. Du hittar sötsursås, ljus kinesisk soja med mera i välsorterade asiatiska butiker. Man kan ta vanligt vitt vin, torr sherry eller alkoholfritt vitt vin från vanlig affär. 

Som chili kan du välja färsk röd chili, små röda färska thai-chilis, sriracha-chilisås på flaska eller annan valfri chili efter tycke. Ta de grönsaker du gillar - några tips är sockerärtor, minimajs, all slags svamp, vitkål, morot, spetskål, broccoli, blomkål, bambuskott, spenat, rödlök, paprika, vattenkastanj, gröna bönor, bok choi, palsternacka, rotselleri med mera.

Du behöver en wokpanna att laga i. Helst en riktig wok och gasspis. Det finns portabla gasspisar som funkar utmärkt att woka på. Perfekt att ha i sommarköket sen. I nödfall kan du ta en wokpanna med platt botten för vanlig spis. Det viktiga är att woken blir riktigt het vid tillagningen.

Det är lagom att laga 2 portioner i taget i woken (woken måste hålla hettan uppe). Vill du laga till fyra eller flera så förbered alla ingredienser och laga sedan två portioner i taget eller woka ingredienserna i omgångar och lägg över på en tallrik som du sedan lägger ihop i woken eller stor gryta och värmer upp allt till servering.

2 portioner friterad biff i sötsursås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 200 gram biff som ryggbiff, innanlår, rostbiff, entrecote eller flankstek
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk hackad färsk ingefära
  • 0,5 röd chilifrukt eller efter tycke
  • 0,5 zucchini
  • 10 cm purjolök
  • 200 gram rödkål
  • 2 salladslökar
  • 2 dl matolja som majsolja eller jordnötsolja
  • Marinad: 1 krm salt
  • 0,5 msk maizena
  • 0,5 äggvita
  • 2 tsk ljus soja
  • Woksås: 1,5 dl sötsursås
  • 0,5 dl vitt vin (alkoholfritt funkar bra)
  • 2 msk ljus soja
  • 0,5 tsk sesamolja
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk maizena

Tillagning

  1. Skär köttet i tunna strimlor. Förslagsvis 4-5 cm långa, någon cm höga och några mm breda.
  2. Lägg i en skål och blanda med marinaden av salt, maizena, äggvita och ljus soja. Låt stå ca 20 minuter medan du förbereder de andra ingredienser.
  3. Hacka vitlök och ingefära fint.
  4. Dela, kärna ur och hacka chilin fint.
  5. Skölj och strimla zucchini, purjolök, rödkål samt salladslök.
  6. Börja koka jasminris.
  7. Blanda woksåsen av sötsursås, vitt vin, ljus soja samt sesamolja.
  8. Blanda vatten och maizena i ett glas.
  9. Ta upp köttet och torka det torrt från marinaden. Vänd det sedan i några msk maizenamjöl.
  10. Dags att woka: Hetta upp woken och tillsätt all matolja.
  11. Tillsätt biffen lite i taget och fritera först några minuter så att den får färg och vänd den sedan och fritera tills den är brun och knaprig. Lägg över på en tallrik.
  12. Häll av den mesta oljan men spara några msk i woken. Torka undersidan på woken så det inte är olja där som fattar eld.
  13. Tillsätt chili, ingefära och vitlök. Woka några sekunder och tillsätt sedan zucchini, purjolök och rödkål en ingrediens i taget.
  14. Tillsätt sötsursås och den friterade biffen samt salladslöken. Koka upp.
  15. Rör i vatten och maizena lite i taget så att du får den sötsura woksåsen så tjock du vill ha den. För tunnare sås tillsätt lite vatten. För tjockare sås tillsätt maizena utrört i vatten.
  16. Smaka av woken med salt, sötsursås, ljus soja och chili.
  17. Servera med kokt jasminris.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Författare:

Jag heter Henrik och skapat Receptfavoriter sedan start 2003. Jag är kock sedan 25 år och mat- och vinskribent samt fotograf sedan 2001. Jag har en Fil.kand Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, en WSET dryckesutbildning och är medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine de Rotisseurs, Slowfood, Äkta vara, Svenska kockars förening och Sveriges Matskribenters Förening. Läs mer.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer