Anka med grönpepparsås

Introduktion och förberedelse

Anka med grönpepparsås och kokta brysselkål. Rosastekt anka med god sås smaksatt med grönpeppar.

Som tillbehör till ankan passar potatisgratäng, rotfruktsgratäng, potatistimbal, potatisklyftor, potatisbakelser med getost, potatistorn eller ugnsrostad potatis i skivor.

Alternativ

Istället för anka kan du ta fina färska majskycklingbröst. Brysselkål kan du byta ut mot gröna bönor eller broccoli. Istället för grönpepparsås kan du laga anka med apelsinsås, portvinssås eller rödvinsås.

Att dricka till

Vintips till ankan är ett lättare rött vin ex. en Pinot Noir från Nya Zeeland, USA, Bourgogne eller Chile.

4 portioner anka med grönpepparsås

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 700 gram ankbröst
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Grönpepparsås: 2 msk grönpepparkorn
  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 1 buljongtärning kyckling
  • 2 dl grädde
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Förbered först grönpepparsås: Krossa grönpepparn i en mortel eller mot en skärbräda med något hårt som botten på en stekpanna.
  2. Sätt på en kastrull och smält smöret.
  3. Tillsätt grönpeppar och rör runt. Fräs någon minut.
  4. Tillsätt mjölet och fräs runt i någon minut.
  5. Vispa i vatten och buljongtärning.
  6. Koka grönpepparsåsen på medelvärme i fem minuter och rör då och då så att den inte bränns. Tillsätt grädde på slutet.
  7. Smaka av grönpepparsåsen med salt och ev. mer krossad grönpeppar. Håll varm.
  8. Förbered valfritt potatistillbehör. Till ankan passar potatisgratäng, rotfruktsgratäng, potatistimbal, potatisklyftor eller ugnsrostad potatis i skivor.
  9. Stek ankbrösten: Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  10. Skär ett diagonalt rutmönster i fettet på ankbrösten med en vass kniv.
  11. Värm en stekpanna.
  12. Bryn ankbrösten med fettsidan nedåt ljust bruna i pannan. Täck ev. över med lock då det stänker fett. Vänd dem och bryn dem på andra sidan i ytterligare 2-3 minuter.
  13. Häll av fettet i grönpepparsåsen.
  14. Sätt in pannan (om den är ugnsfast) eller lägg över ankbrösten i en ugnsform och stek dem till 62-65 grader i innertemperatur - använd stektermometer. Det tar ca 10-15 minuter.
  15. Rensa och förbered brysselkål eller annan grönsak som gröna bönor eller broccoli. Lägg i en skål eller kastrull med 0,5 dl vatten, 1 msk smör, 1 krm salt och 0,5 krm vitpeppar. Värm i mikron eller i kastrull under lock ca 5 minuter tills de är mjuka och klara.
  16. Ta ut ankbrösten och låt de vila övertäckta med lite folie i 5 minuter.
  17. Lägg upp ankbrösten på en skärbräda och skär dem med en vass kniv i sneda tunna skivor - tvärs mot köttfibrerna helst.
  18. Lägg upp ankbröstskivorna på tallrik eller serveringsfat med brysselkålen under och skeda över grönpepparsås. Garnera ev. med hackad persilja samt lite malen grönpeppar samt flingsalt. Servera mer grönpepparsås i en skål vid sidan om. Servera potatistillbehör vid sidan om också.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 594 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.