Anka med grönpepparsås

Anka med grönpepparsås och kokta brysselkål. Rosastekt anka med god sås smaksatt med grönpeppar.
Som tillbehör till ankan passar potatisgratäng, rotfruktsgratäng, potatistimbal, potatisklyftor eller ugnsrostad potatis i skivor.
Istället för anka kan du ta fina färska majskycklingbröst. Brysselkål kan du byta ut mot gröna bönor eller broccoli.
Vintips till ankan är ett lättare rött vin ex. en Pinot Noir från Nya Zeeland, USA, Bourgogne eller Chile.

4 portioner anka med grönpepparsås

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 700 gram ankbröst
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Grönpepparsås: 2 msk grönpepparkorn
  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 1 buljongtärning kyckling
  • 2 dl grädde
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Förbered först grönpepparsås: Krossa grönpepparn i en mortel eller mot en skärbräda med något hårt som botten på en stekpanna.
  2. Sätt på en kastrull och smält smöret.
  3. Tillsätt grönpeppar och rör runt. Fräs någon minut.
  4. Tillsätt mjölet och fräs runt i någon minut.
  5. Vispa i vatten och ev. grädde lite i taget under kraftig vispning.
  6. Koka grönpepparsåsen på medelvärme i fem minuter och rör då och då så att den inte bränns.
  7. Smaka av grönpepparsåsen med salt och ev. mer krossad grönpeppar. Håll varm.
  8. Förbered valfritt potatistillbehör. Till ankan passar potatisgratäng, rotfruktsgratäng, potatistimbal, potatisklyftor eller ugnsrostad potatis i skivor.
  9. Stek ankbrösten: Sätt ugnen på 175 grader.
  10. Skär ett diagonalt rutmönster i fettet på ankbrösten med en vass kniv.
  11. Värm en stekpanna.
  12. Bryn ankbrösten med fettsidan nedåt ljust bruna i pannan. Täck ev. över med lock då det stänker fett. Vänd dem och bryn dem på andra sidan i ytterligare 2-3 minuter.
  13. Häll av fettet i grönpepparsåsen.
  14. Sätt in pannan (om den är ugnsfast) eller lägg över ankbrösten i en ugnsform och stek dem till 70 grader i innertemperatur - använd stektermometer. Det tar ca 10-15 minuter.
  15. Rensa och förbered brysselkål eller annan grönsak som gröna bönor eller broccoli. Lägg i en skål eller kastrull med 0,5 dl vatten, 1 msk smör, 1 krm salt och 0,5 krm vitpeppar. Värm i mikron eller i kastrull under lock ca 5 minuter tills de är mjuka och klara.
  16. Ta ut ankbrösten och låt de vila övertäckta med lite folie i 5 minuter.
  17. Lägg upp ankbrösten på en skärbräda och skär dem i sneda skivor - tvärs mot köttfibrerna helst.
  18. Lägg upp ankbröstskivorna på tallrik eller serveringsfat med brysselkålen under och skeda över grönpepparsås. Garnera ev. med hackad persilja samt lite malen grönpeppar samt flingsalt. Servera mer grönpepparsås i en skål vid sidan om. Servera potatistillbehör vid sidan om också.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer