Anka med grönpepparsås

Anka med grönpepparsås och kokta brysselkål. Rosastekt anka med god sås smaksatt med grönpeppar.
Som tillbehör till ankan passar potatisgratäng, rotfruktsgratäng, potatistimbal, potatisklyftor eller ugnsrostad potatis i skivor.
Istället för anka kan du ta fina färska majskycklingbröst. Brysselkål kan du byta ut mot gröna bönor eller broccoli.
Vintips till ankan är ett lättare rött vin ex. en Pinot Noir från Nya Zeeland, USA, Bourgogne eller Chile.

4 portioner anka med grönpepparsås

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 700 gram ankbröst
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Grönpepparsås: 2 msk grönpepparkorn
  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 1 buljongtärning kyckling
  • 2 dl grädde
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Förbered först grönpepparsås: Krossa grönpepparn i en mortel eller mot en skärbräda med något hårt som botten på en stekpanna.
  2. Sätt på en kastrull och smält smöret.
  3. Tillsätt grönpeppar och rör runt. Fräs någon minut.
  4. Tillsätt mjölet och fräs runt i någon minut.
  5. Vispa i vatten och ev. grädde lite i taget under kraftig vispning.
  6. Koka grönpepparsåsen på medelvärme i fem minuter och rör då och då så att den inte bränns.
  7. Smaka av grönpepparsåsen med salt och ev. mer krossad grönpeppar. Håll varm.
  8. Förbered valfritt potatistillbehör. Till ankan passar potatisgratäng, rotfruktsgratäng, potatistimbal, potatisklyftor eller ugnsrostad potatis i skivor.
  9. Stek ankbrösten: Sätt ugnen på 175 grader.
  10. Skär ett diagonalt rutmönster i fettet på ankbrösten med en vass kniv.
  11. Värm en stekpanna.
  12. Bryn ankbrösten med fettsidan nedåt ljust bruna i pannan. Täck ev. över med lock då det stänker fett. Vänd dem och bryn dem på andra sidan i ytterligare 2-3 minuter.
  13. Häll av fettet i grönpepparsåsen.
  14. Sätt in pannan (om den är ugnsfast) eller lägg över ankbrösten i en ugnsform och stek dem till 70 grader i innertemperatur - använd stektermometer. Det tar ca 10-15 minuter.
  15. Rensa och förbered brysselkål eller annan grönsak som gröna bönor eller broccoli. Lägg i en skål eller kastrull med 0,5 dl vatten, 1 msk smör, 1 krm salt och 0,5 krm vitpeppar. Värm i mikron eller i kastrull under lock ca 5 minuter tills de är mjuka och klara.
  16. Ta ut ankbrösten och låt de vila övertäckta med lite folie i 5 minuter.
  17. Lägg upp ankbrösten på en skärbräda och skär dem i sneda skivor - tvärs mot köttfibrerna helst.
  18. Lägg upp ankbröstskivorna på tallrik eller serveringsfat med brysselkålen under och skeda över grönpepparsås. Garnera ev. med hackad persilja samt lite malen grönpeppar samt flingsalt. Servera mer grönpepparsås i en skål vid sidan om. Servera potatistillbehör vid sidan om också.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer