Hallonsorbettårta

Introduktion och förberedelse

En tårta med hallonsorbet och mandelmassebotten. Bjud på en bärig och fräsch hallonsorbettårta till efterrätt eller dessert med hemgjord eller köpt sorbet på hallon.

Passar bra en varm sommardag eller vi andra festliga tillfällen.

Kan förberedas i god tid och förvaras i frysen. Ta fram någon halvtimme innan servering att mjukna något så du kan skära upp den.

Garnering

Du kan garnera hallontårtan med förslagsvis 50 gram riven vit choklad, färska hallon och blad från ringblomma som på bilden.

Varianter

Byt ut hallonsorbeten mot en annan sorbet som mangosorbet, jordgubbssorbet eller björnbärssorbet.

12 portioner hallonsorbettårta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 400 g mandelmassa
  • 4 ägg
  • 4 msk kakao
  • 1 liter hallonsorbet

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Riv mandelmassan.
  3. Blanda ägg, kakao och mandelmassa väl.
  4. Ta fram hallonsorbeten så att den mjuknar medan du bakar botten.
  5. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en rund springform med löstagbar kant.
  6. Bred ut mandelmassesmeten i botten och grädda i 20 minuter mitt i ugnen. Låt sedan svalna.
  7. Bred ut hallonsorbeten ovan på bottnen när den fortfarande är i formen. Ställ in i frysen att stelna minst en timme.
  8. Vid servering: ta ut hallontårtan och låt den tina i minst 30 minuter så att sorbeten mjuknar något.
  9. Garnera gärna hallontårtan innan servering med förslagsvis 50 gram riven vit choklad, färska hallon eller bär och blad från ringblomma som på bilden.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 232 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.