Vegetarisk thaigryta

Vegetarisk thaigryta med grönsaker i röd curry och kokosmjölk. Servera thaigrytan med klibbigt thairis eller basmatiris.

Man kan ha olika grönsaker i thaigrytan. Du kan byta efter tillgång. Röd eller gul paprika, champinjoner samt en burk bambuskott är också gott i thaigryta.

Du kan byta röd currypasta mot grön currypasta.

4 portioner vegetarisk thaigryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 200 gram vitkål
  • 2 morötter
  • 1 zucchini (valfritt)
  • 4 msk olja
  • 1 tsk röd currypasta
  • 2 tsk torkade limeblad eller några hela limeblad
  • 1 stjälk citrongräs
  • 1 tumme färsk ingefära
  • 1 burk kokosmjölk
  • 5 dl vatten och 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl grovt hackad ananas från burk eller färsk ananas
  • 200 gram brytbönor
  • 0,5 dl hackad färsk koriander
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk maizena (valfritt)

Tillagning

  1. Förbered och sätt på ris om du vill ha det till thaigrytan.
  2. Skala och hacka löken grovt. Hacka vitlök fint.
  3. Skär vitkål i bitar.
  4. Skala morötter. Strimla dem.
  5. Fräs lök, vitlök, vitkål och morot i oljan.
  6. Tillsätt currypasta, kokosmjölk, vatten eller buljong och limeblad.
  7. Skala ingefäran och hacka den grovt. Strimla citrongräset grovt. Tillsätt till thaigrytan.
  8. Skär ananas i bitar och tillsätt till thaigrytan.
  9. Tillsätt brytbönorna.
  10. Låt koka i fem till tio minuter.
  11. Hacka färsk koriander och tillsätt till thaigrytan.
  12. Smaka av thaigrytan med salt samt röd currypasta till önskad styrka och smak.
  13. Du kan reda grytan om du vill med en msk maizena utrört i några msk vatten till önskad tjocklek. Thaigrytan ska dock vara rätt lös.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer