Vegetarisk thaigryta

Introduktion och förberedelse

Vegetarisk thaigryta med grönsaker i röd curry och kokosmjölk. Man kan ha olika grönsaker i thaigrytan. Du kan byta efter tillgång. Röd eller gul paprika, champinjoner samt en burk bambuskott är också gott i thaigryta.

Du kan byta röd currypasta mot grön currypasta.

Gott med klibbigt ris som jasminris till.

Överkurs är att laga egen röd currypasta till grytan. Då lagar du en omgång som du kan ha till flera tillfällen.

4 portioner vegetarisk thaigryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 200 gram vitkål
  • 2 morötter
  • 1 zucchini (valfritt)
  • 4 msk olja
  • 1 tsk röd currypasta
  • 2 tsk torkade limeblad eller några hela limeblad
  • 1 stjälk citrongräs
  • 1 tumme färsk ingefära
  • 1 burk kokosmjölk
  • 5 dl vatten och 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl grovt hackad ananas från burk eller färsk ananas
  • 200 gram brytbönor
  • 0,5 dl hackad färsk koriander
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk maizena (valfritt)

Tillagning

  1. Förbered och sätt på ris om du vill ha det till thaigrytan.
  2. Skala och hacka löken grovt. Hacka vitlök fint.
  3. Skär vitkål i bitar.
  4. Skala morötter. Strimla dem.
  5. Fräs lök, vitlök, vitkål och morot i oljan.
  6. Tillsätt currypasta, kokosmjölk, vatten eller buljong och limeblad.
  7. Skala ingefäran och hacka den grovt. Strimla citrongräset grovt. Tillsätt till thaigrytan.
  8. Skär ananas i bitar och tillsätt till thaigrytan.
  9. Tillsätt brytbönorna.
  10. Låt koka i fem till tio minuter.
  11. Hacka färsk koriander och tillsätt till thaigrytan.
  12. Smaka av thaigrytan med salt samt röd currypasta till önskad styrka och smak.
  13. Du kan reda grytan om du vill med en msk maizena utrört i några msk vatten till önskad tjocklek. Thaigrytan ska dock vara rätt lös.
E-mail
Medel: 3.9 (36 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 175 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.