Vegetarisk thaigryta

Vegetarisk thaigryta med grönsaker i röd curry och kokosmjölk. Servera thaigrytan med klibbigt thairis eller basmatiris.

Man kan ha olika grönsaker i thaigrytan. Du kan byta efter tillgång. Röd eller gul paprika, champinjoner samt en burk bambuskott är också gott i thaigryta.

Du kan byta röd currypasta mot grön currypasta.

4 portioner vegetarisk thaigryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 200 gram vitkål
  • 2 morötter
  • 1 zucchini (valfritt)
  • 4 msk olja
  • 1 tsk röd currypasta
  • 2 tsk torkade limeblad eller några hela limeblad
  • 1 stjälk citrongräs
  • 1 tumme färsk ingefära
  • 1 burk kokosmjölk
  • 5 dl vatten och 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl grovt hackad ananas från burk eller färsk ananas
  • 200 gram brytbönor
  • 0,5 dl hackad färsk koriander
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk maizena (valfritt)

Tillagning

  1. Förbered och sätt på ris om du vill ha det till thaigrytan.
  2. Skala och hacka löken grovt. Hacka vitlök fint.
  3. Skär vitkål i bitar.
  4. Skala morötter. Strimla dem.
  5. Fräs lök, vitlök, vitkål och morot i oljan.
  6. Tillsätt currypasta, kokosmjölk, vatten eller buljong och limeblad.
  7. Skala ingefäran och hacka den grovt. Strimla citrongräset grovt. Tillsätt till thaigrytan.
  8. Skär ananas i bitar och tillsätt till thaigrytan.
  9. Tillsätt brytbönorna.
  10. Låt koka i fem till tio minuter.
  11. Hacka färsk koriander och tillsätt till thaigrytan.
  12. Smaka av thaigrytan med salt samt röd currypasta till önskad styrka och smak.
  13. Du kan reda grytan om du vill med en msk maizena utrört i några msk vatten till önskad tjocklek. Thaigrytan ska dock vara rätt lös.
E-mail
Medel: 4.5 (11 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat