Röd chilipasta eller currypasta

Introduktion och förberedelse

Laga hemgjord röd chilipasta eller currypasta och använd till thailändska grytor, soppa eller annan thaimat.

Du kan använda currypastan till att laga gryta med kyckling, biff, grönsaker, tofu eller lax samt annan thaimat.

Currypastan lagas i två delar - första delen är torra rostade kryddor som mortlas och sedan tillsätts de färska (blöta) kryddorna och allt mortlas till en pasta. De kan också malas i en matberedare men mortel blir bäst.

Du behöver en stor mortel i sten.

Currypastan kan frysas in i delar eller sparas i kylen ca en vecka.

Du hittar ingredienserna i en asiatisk specialaffär. Fråga efter en mild röd torkad chili att använda i chilipastan.

Använd gärna många milda röda torkade chilis - antalet bestämmer du själv - mellan 15-40 stycken. Hittar du bara starka torkade röda chilis (piri piri) så får du använda färre.

Du kan också laga grön currypasta utan röda chilis (men med gröna Birds Eye Chillis).

ca 10-12 portioner röd currypasta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • Torra kryddor - del ett: 2 msk vitpeppar
  • 2 msk hela korianderfrön
  • 2 msk hel kummin
  • 0,5 tsk salt
  • Färska (blöta) kryddor - del två: 2 citrongräs
  • 4 tsk färsk galangalrot - ca en tumme
  • 2 msk korianderrot (roten från färsk koriander) ca 2 st
  • 2 tsk färsk gurkmeja (ca en halv tumme)
  • 2 tsk finstrimlat skal från en Kaffir lime (knottrig lime)
  • 20 röda torkade chilifrukter (beroende på önskad styrka). Välj gärna en mild sort som stora Spur chilis (15 st) eller 30-40 av mindre (och mild) sort
  • 2 små schalottenlökar
  • 8 klyftor vitlök
  • 2 msk räkpasta (thai schrimp paste)

Tillagning

  1. Rosta svartpeppar, korianderfrön och kummin i en stekpanna några minuter tills de börjar dofta och ryka men brända.
  2. Lägg över i en stor mortel.
  3. Förbered övriga ingredienser: skär bort den nedersta mm av citrongräset och skiva den nedersta decimetern - släng resten. Lägg i morteln.
  4. Skär rent galangalrot och strimla den. Lägg i morteln.
  5. Skölj gurkmeja och skär ut en bit som en halv tumme. Lägg i morteln.
  6. Skölj skalet på kaffirlime-frukten. Skala av det yttersta skalet (ej det vita) och strimla det. Lägg i morteln.
  7. Tillsätt chilis till morteln.
  8. Skala och hacka lök samt vitlök. Lägg i morteln.
  9. Tillsätt räkpasta.
  10. Mortla till en fin pasta.
  11. När den röda currypastan är finfördelad kan du använda den direkt eller spara i en burk i kylen (håller ca 1 vecka) eller frysa in den.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.