Grön currypasta

Introduktion och förberedelse

Grön currypasta kan du mixa själv och ha till thaimat som kyckling med grön curry och kokosmjölk, andra thailändska grytor, soppa eller annan thaimat. Fixa den egen hemgjorda currypasta.

Currypastan kan frysas in i delar så kan du ta fram när du behöver den. Eller sparas i kylen minst en vecka.

Currypastan lagas i två delar - första delen är torra rostade kryddor som mortlas och sedan tillsätts de färska (blöta) kryddorna och allt mortlas till en pasta.

Välj hur stark du vill ha den. Du kan ta mellan 5-20 gröna Birds Eye Chilis som är mycket starka.

Du behöver en stor mortel i sten. Du hittar ingredienserna i en asiatisk specialaffär.

En annan variant är röd currypasta som också är vanlig i thaimatlagning.

10 portioner grön currypasta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • Torra kryddor - del ett: 2 msk svartpeppar
  • 2 msk hela korianderfrön
  • 2 msk hel kummin
  • 0,5 tsk salt
  • Färska (blöta) kryddor - del två: 2 citrongräs
  • 4 tsk färsk galangalrot - ca en tumme
  • 2 msk korianderrot (roten från färsk koriander) ca 2 st
  • 2 tsk färsk gurkmeja (ca en halv tumme)
  • 2 tsk finstrimlat skal från en Kaffir lime (knottrig lime)
  • 5-20 gröna Birds Eye Chili
  • 2 små schalottenlökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 msk räkpasta (thai schrimp paste)
  • 20 blad grön thai basilika

Tillagning

  1. Rosta svartpeppar, korianderfrön och kummin i en stekpanna några minuter tills de börjar dofta och ryka men brända.
  2. Lägg över i en stor mortel.
  3. Förbered övriga ingredienser: skär bort den nedersta mm av citrongräset och skiva den nedersta decimetern - släng resten. Lägg i morteln.
  4. Skär rent galangalrot och strimla den. Lägg i morteln.
  5. Skölj gurkmeja och skär ut en bit som en halv tumme. Lägg i morteln.
  6. Skölj skalet på kaffirlime-frukten. Skala av det yttersta skalet (ej det vita) och strimla det. Lägg i morteln.
  7. Tillsätt chilis till morteln.
  8. Skala och hacka lök samt vitlök. Lägg i morteln.
  9. Tillsätt räkpasta och blad av thaibasilika.
  10. Mortla till en fin pasta.
  11. När den gröna currypastan är finfördelad kan du använda den direkt eller spara i en burk i kylen (håller ca 1 vecka) eller frysa in den.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-17

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer