Grön currypasta
Gör egen hemgjord grön currypasta i mortel eller mixer.
Currypastan passar till thaimat som kyckling med grön curry och kokosmjölk, andra thailändska grytor, soppor eller annan thaimat.
Currypastan lagas i två delar - första delen är torra rostade kryddor som mortlas och sedan tillsätts de färska - blöta - kryddorna och allt mortlas till en pasta.
Tillagning
- Rosta svartpeppar, korianderfrön och kummin i en stekpanna några minuter tills de börjar dofta och ryka men brända.
- Lägg över i en stor mortel.
- Förbered övriga ingredienser: skär bort den nedersta mm av citrongräset och skiva den nedersta decimetern - släng resten. Lägg i morteln.
- Skär rent galangalrot och strimla den. Lägg i morteln.
- Skölj gurkmeja och skär ut en bit som en halv tumme. Lägg i morteln.
- Skölj skalet på kaffirlime-frukten. Skala av det yttersta skalet (ej det vita) och strimla det. Lägg i morteln.
- Tillsätt chilis till morteln.
- Skala och hacka lök samt vitlök. Lägg i morteln.
- Tillsätt räkpasta och blad av thaibasilika.
- Mortla till en fin pasta.
- När den gröna currypastan är finfördelad kan du använda den direkt eller spara i en burk i kylen (håller ca 1 vecka) eller frysa in den.
Kan förberedas innan
Kan frysas in i delar så kan du ta fram när du behöver den. Eller sparas i kylen några dagar.
Styrka
Välj hur stark du vill ha den. Du kan ta mellan 5-20 gröna Birds Eye Chilis som är mycket starka.
Du behöver
Du behöver en stor mortel i sten. Du hittar ingredienserna i en asiatisk specialaffär.
Varianter
En annan variant är röd currypasta som också är vanlig i thaimatlagning.
Uppskattat näringsvärde per portion: 21 kcal