Grön currypasta

Introduktion och förberedelse

Gör egen hemgjord grön currypasta i mortel eller mixer.

Currypastan passar till thaimat som kyckling med grön curry och kokosmjölk, andra thailändska grytor, soppor eller annan thaimat.

Currypastan lagas i två delar - första delen är torra rostade kryddor som mortlas och sedan tillsätts de färska - blöta - kryddorna och allt mortlas till en pasta.

Kan förberedas innan

Kan frysas in i delar så kan du ta fram när du behöver den. Eller sparas i kylen några dagar.

Styrka

Välj hur stark du vill ha den. Du kan ta mellan 5-20 gröna Birds Eye Chilis som är mycket starka.

Du behöver

Du behöver en stor mortel i sten. Du hittar ingredienserna i en asiatisk specialaffär.

Varianter

En annan variant är röd currypasta som också är vanlig i thaimatlagning.

Nygjord färsk grön currypasta i skål
Nygjord färsk grön currypasta blir het och smakrik. Mycket god att laga thaigrytor och soppor med. Håller sig några dagar i kylen eller frys in det som blir över.

10 portioner grön currypasta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • Torra kryddor - del ett: 2 msk svartpeppar
  • 2 msk hela korianderfrön
  • 2 msk hel kummin
  • 0,5 tsk salt
  • Färska (blöta) kryddor - del två: 2 citrongräs
  • 4 tsk färsk galangalrot - ca en tumme
  • 2 msk korianderrot (roten från färsk koriander) ca 2 st
  • 2 tsk färsk gurkmeja (ca en halv tumme)
  • 2 tsk finstrimlat skal från en Kaffir lime (knottrig lime)
  • 5-20 gröna Birds Eye Chili
  • 2 små schalottenlökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 msk räkpasta (thai schrimp paste)
  • 20 blad grön thai basilika

Tillagning

  1. Rosta svartpeppar, korianderfrön och kummin i en stekpanna några minuter tills de börjar dofta och ryka men brända.
  2. Lägg över i en stor mortel.
  3. Förbered övriga ingredienser: skär bort den nedersta mm av citrongräset och skiva den nedersta decimetern - släng resten. Lägg i morteln.
  4. Skär rent galangalrot och strimla den. Lägg i morteln.
  5. Skölj gurkmeja och skär ut en bit som en halv tumme. Lägg i morteln.
  6. Skölj skalet på kaffirlime-frukten. Skala av det yttersta skalet (ej det vita) och strimla det. Lägg i morteln.
  7. Tillsätt chilis till morteln.
  8. Skala och hacka lök samt vitlök. Lägg i morteln.
  9. Tillsätt räkpasta och blad av thaibasilika.
  10. Mortla till en fin pasta.
  11. När den gröna currypastan är finfördelad kan du använda den direkt eller spara i en burk i kylen (håller ca 1 vecka) eller frysa in den.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 21 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-09

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.