Lax teriyaki med purjolök och champinjoner

Introduktion och förberedelse

Stek laxfilé med svamp som champinjoner och strimlad purjolök och låt puttra i en god hemgjord teriyakisås av ljus soja, socker och risvin.

Serveringsförslag

  • Servera med med asiatiskt klibbigt kokt ris eller råris.
  • Gott till är även tunt skurna eller rivna grönsaker som morot, zucchini, gurka och/eller rättika, gröna sojabönor, babyspenat, grönsallad, cocktailtomater med mera.

Inköp av lax

Det finns fina och praktiska styckfrysta laxfiléer att köpa. Låt dem tina i kylen över natten eller i vattenbad med kallt vatten någon timme.

Färsk laxfile är finast såklart. Räkna mellan 120 - 150 gram per portion. Du kan köpa med eller utan skinn. Räkna lite större portion med skinn.

Varianter

Såsen fungerar utmärkt att marinera och pensla all fisk med. Lax är vanligast. Makrill är ytterligare ett förslag och kan grillas med sneda snitt i skinnet och sedan penslas med teriyakisås.

Köpt eller färdig sås

Teriyakisås kan även köpas färdig men det är godare och enkelt att blanda den själv av japansk soja, risvinäger och socker.

Stekt lax med sojasås teriyaki på tallrik
Stekt laxfilé passar mycket bra ihop med ljus japansk soja, lite socker och risvin som kallas teriyakisås. Fräs med lite champinjoner och purjolök samt servera med riven rättika, morot samt kokt ris till. Lite extra sås kan man också ha till vid sidan.

4 portioner lax teriyaki med purjolök och champinjoner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram laxfilé
  • 2 msk matolja som solrosolja, rapsolja eller majsolja
  • 10 champinjoner
  • TERIYAKISÅS: 2 dl ljus japansk soja
  • 4 msk socker
  • 4 msk risvin mirin
  • 1/2 purjolök, 4 salladslökar eller 2-3 knipplökar
  • TILLBEHÖR: 4 port kokt asiatiskt klibbigt ris, råris eller sushiris
  • 2 morötter
  • 1 bit rättika

Tillagning

  1. Börja koka ris - gärna klibbigt asiatiskt, råris eller sushiris.
  2. Eller använd en stekpanna med lock att eftersteka laxen i senare.
  3. Rensa, skölj samt skiva champinjoner.
  4. Rensa, dela och skölj samt skär purjolöken i stavar eller strimla den.
  5. Riv morötter och rättika fint.
  6. Koka upp soja, socker samt risvin och rör ut sockret i en kastrull. Håll varm.
  7. Stek laxbitarna i lite olja så att den blir brynt cirka 2 minuter. Har du lax med skinn så stek med skinnsidan nedåt.
  8. Fräs champinjoner och purjolök någon minut i en msk olja i en annan stekpanna och lägg över med laxen.
  9. Slå över teriyakisåsen och sätt på lock. Låt eftersteka på medelvärme tills laxen är genomstekt ca 5 minuter. Kolla om laxen är genomstekt genom att skära lite i den så ska den gå isär i flagor. En liten rå kärna i mitten är gott tycker jag men det är en smaksak.
  10. Servera laxen med kokt ris samt riven morot och rättika.
E-mail
Medel: 3.8 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 423 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-24