Lax teriyaki med purjolök och champinjoner
Stek laxfilé med svamp som champinjoner och strimlad purjolök och låt puttra i en god hemgjord teriyakisås av ljus soja, socker och risvin.
Tillagning
- Börja koka ris - gärna klibbigt asiatiskt, råris eller sushiris.
- Eller använd en stekpanna med lock att eftersteka laxen i senare.
- Rensa, skölj samt skiva champinjoner.
- Rensa, dela och skölj samt skär purjolöken i stavar eller strimla den.
- Riv morötter och rättika fint.
- Koka upp soja, socker samt risvin och rör ut sockret i en kastrull. Håll varm.
- Stek laxbitarna i lite olja så att den blir brynt cirka 2 minuter. Har du lax med skinn så stek med skinnsidan nedåt.
- Fräs champinjoner och purjolök någon minut i en msk olja i en annan stekpanna och lägg över med laxen.
- Slå över teriyakisåsen och sätt på lock. Låt eftersteka på medelvärme tills laxen är genomstekt ca 5 minuter. Kolla om laxen är genomstekt genom att skära lite i den så ska den gå isär i flagor. En liten rå kärna i mitten är gott tycker jag men det är en smaksak.
- Servera laxen med kokt ris samt riven morot och rättika.
Serveringsförslag
- Servera med med asiatiskt klibbigt kokt ris eller råris.
- Gott till är även tunt skurna eller rivna grönsaker som morot, zucchini, gurka och/eller rättika, gröna sojabönor, babyspenat, grönsallad, cocktailtomater med mera.
Inköp av lax
Det finns fina och praktiska styckfrysta laxfiléer att köpa. Låt dem tina i kylen över natten eller i vattenbad med kallt vatten någon timme.
Färsk laxfile är finast såklart. Räkna mellan 120 - 150 gram per portion. Du kan köpa med eller utan skinn. Räkna lite större portion med skinn.
Varianter
Såsen fungerar utmärkt att marinera och pensla all fisk med. Lax är vanligast. Makrill är ytterligare ett förslag och kan grillas med sneda snitt i skinnet och sedan penslas med teriyakisås.
Köpt eller färdig sås
Teriyakisås kan även köpas färdig men det är godare och enkelt att blanda den själv av japansk soja, risvinäger och socker.
Uppskattat näringsvärde per portion: 423 kcal