Lax teriyaki med purjolök och champinjoner

Lax i teriyakisås som är en söt japansk sås vanligtvis gjord med ljus soja, socker och risvin.

Servera med med asiatiskt klibbigt kokt ris samt stek med grönsaker som knipplök eller purjolök samt svamp som champinjoner; och servera med tunt skurna eller rivna grönsaker som morot och/eller rättika.

Det finns fina och praktiska styckfrysta laxfiléer att köpa. Låt dem tina i kylen över natten eller i vattenbad med kallt vatten någon timme.

Färsk laxfile är finast såklart. Räkna mellan 120 - 150 gram per portion. Du kan köpa med eller utan skinn. Räkna lite större portion med skinn.

Såsen fungerar utmärkt att marinera och pensla all fisk med. Lax är vanligast. Makrill är ytterligare ett förslag och kan grillas med sneda snitt i skinnet och sedan penslas med teriyakisås.

Teriyakisås kan även köpas färdig men det är godare och enkelt att blanda den själv av japansk soja, risvinäger och socker.

4 portioner lax teriyaki med purjolök och champinjoner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram laxfilé
  • 2 msk matolja eller smör
  • 10 st champinjoner
  • 2 dl teriyakisås: 2 dl ljus soja
  • 4 msk socker
  • 4 msk risvin mirin eller vitt vin
  • 10 cm purjolök eller knipplök
  • Tillbehör: 4 port asiatiskt klibbigt ris
  • 2 morötter
  • 1 bit rättika

Tillagning

  1. Börja koka ris, gärna klibbigt asiatiskt.
  2. Sätt ugnen på 175 grader eller använd en stekpanna med lock.
  3. Rensa och skölj samt skiva champinjoner.
  4. Rensa, dela och skölj samt skär purjolöken i stavar.
  5. Riv morötter och rättika fint.
  6. Stek laxbitarna i lite olivolja så att den blir brynt, cirka 2 minuter. Har du lax med skinn så stek med skinnsidan nedåt.
  7. Koka upp soja, socker samt risvin och rör ut sockret i en kastrull. Eller använd färdig teriyakisås.
  8. Tillsätt champinjoner och purjolök till laxen.
  9. Slå över teriyakisåsen, rör om och sätt på lock. Stek på medelvärme eller ställ in i ugnen, cirka 15 minuter på 175 grader.
  10. Servera laxen med klibbigt ris samt riven morot och rättika.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.