Stekt kycklingfilé med mojo rojo sås

Stekt kycklingfilé med mojo rojo sås och ugnsbakad sötpotatis samt sallad med babyspenat, avokado och tomat. Mojo rojo sås är en spansk stark vitlökssås likt en vitlöksmajonnäs.

Till fest och om du vill ha finaste kycklingen så välj en riktigt god majskycklingfilé med skinnet kvar. Svenskt och kravmärkt är riktigt gott. Ett annat alternativ är att steka en hel färsk kyckling och dela i bitar till servering men ha samma tillbehör förstås.

Kyckingen kan även grillas på utegrill om du vill det.

Istället för sötpotatis kan du använda vanlig bakpotatis.

4 portioner stekt kyckling med mojo rojo sås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer, gärna fin ekologisk majskyckling med skinn
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Mojo rojo sås: 15 klyftor vitlök
  • 3 skivor vitt bröd
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 ägg
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 msk paprikapulver
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl olivolja
  • 4 msk vatten
  • Tillbehör: 4 stora sötpotatisar
  • 4 klickar smör och nymald svartpeppar
  • 65 gram grönsallad ex. babyspenat
  • 2 tärnade tomater
  • 2 tärnade avokado
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ugnsbakad sötpotatis: stick små hål i sötpotatisarna med en sticka eller gaffel först bara (annars kan de gå sönder på våldsamt vis). Baka sötpotatisarna mitt i ugnen på folieark ca en timme eller lite mindre beroende på storlek.
  3. Laga under tiden såsen samt kycklingen.
  4. Mojo rojo sås: skala vitlöksklyftorna. Lägg i en skål till en matberedare eller annan skål.
  5. Skär kanterna av brödet och tärna det. Lägg i skålen med vinäger, ägg, spiskummin, paprikapulver, cayennepeppar samt salt. Mixa i matberedare till en jämn röra eller mixa med stavmixer. Tillsätt oljan droppvis och kör till en tjock sås. Vattnet kan du spä med så att du får en såsig konsistens på din Mojo Rojo-sås som nu är klar att serveras.
  6. Ugnsstekt kycklingfilé: salta och peppra kycklingfilén. Bryn den i olivolja och sätt in den i ugnen i en ugnsform eller stekpanna. Ugnsstek kycklingfiléerna i ca 15 minuter. Ta ut och låt vila.
  7. Sötpotatisen: Stick en provsticka eller gaffel i dem för att se om de är mjuka och klara. Ta ut de bakade sötpotatisarna och låt svalna något. Skär upp dem på mitten med ett kryss i toppen och tryck till på sidorna så att de öppnar sig. Fyll ev. den bakade sötpotatisen med en klick smör och strö över en nypa nymalen svartpeppar vid servering.
  8. Servera kycklingfiléerna med mojo rojo såsen, sötpotatisen och en grönsallad samt ev en tomatsallad till.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept