Stekt kycklingfilé med mojo rojo sås

Stekt kycklingfilé med mojo rojo sås och ugnsbakad sötpotatis samt sallad på ex. grönsallad, avokado och tomat.
Istället för sötpotatis kan du använda vanlig bakpotatis. Mojo rojo sås är en spansk stark vitlökssås likt en vitlöksmajonnäs.
Välj gärna en riktigt god majskycklingfilé med skinnet kvar. Svenskt och kravmärkt är riktigt gott.
Istället för stekt kycklingfilé kan du ugnssteka en hel kyckling till fyra portioner (när du ändå har ugnen igång och bakar sötpotatisen). Gnid in kycklingen i två kryddmått salt, ett kryddmått vitpeppar, 1 tesked kinesisk soja samt 1 matsked citronsaft och stek den i nedre delen av ugnen (under sötpotatisen) i en ugnsform med en matsked smör i botten i 1 timme på 175 grader.

4 portioner stekt kyckling med mojo rojo sås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Mojo rojo sås: 15 klyftor vitlök
  • 3 skivor vitt bröd
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 ägg
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 msk paprikapulver
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl olivolja
  • 4 msk vatten
  • Tillbehör: 4 stora sötpotatisar
  • 4 klickar smör och nymald svartpeppar
  • 65 gram grönsallad ex. babyspenat
  • 2 tärnade tomater
  • 2 tärnade avokado
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ugnsbakad sötpotatis: stick små hål i sötpotatisarna med en sticka eller gaffel först bara (annars kan de gå sönder på våldsamt vis). Baka sötpotatisarna mitt i ugnen på folieark ca en timme eller lite mindre beroende på storlek.
  3. Laga under tiden såsen samt kycklingen.
  4. Mojo rojo sås: skala vitlöksklyftorna. Lägg i en skål till en matberedare eller annan skål.
  5. Skär kanterna av brödet och tärna det. Lägg i skålen med vinäger, ägg, spiskummin, paprikapulver, cayennepeppar samt salt. Mixa i matberedare till en jämn röra eller mixa med stavmixer. Tillsätt oljan droppvis och kör till en tjock sås. Vattnet kan du spä med så att du får en såsig konsistens på din Mojo Rojo-sås som nu är klar att serveras.
  6. Ugnsstekt kycklingfilé: salta och peppra kycklingfilén. Bryn den i olivolja och sätt in den i ugnen i en ugnsform eller stekpanna. Ugnsstek kycklingfiléerna i ca 15 minuter. Ta ut och låt vila.
  7. Sötpotatisen: Stick en provsticka eller gaffel i dem för att se om de är mjuka och klara. Ta ut de bakade sötpotatisarna och låt svalna något. Skär upp dem på mitten med ett kryss i toppen och tryck till på sidorna så att de öppnar sig. Fyll ev. den bakade sötpotatisen med en klick smör och strö över en nypa nymalen svartpeppar vid servering.
  8. Servera kycklingfiléerna med mojo rojo såsen, sötpotatisen och en grönsallad samt ev en tomatsallad till.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer