Stekt kycklingfilé med mojo rojo sås

Stekt kycklingfilé med mojo rojo sås och ugnsbakad sötpotatis samt sallad på ex. grönsallad, avokado och tomat.
Istället för sötpotatis kan du använda vanlig bakpotatis. Mojo rojo sås är en spansk stark vitlökssås likt en vitlöksmajonnäs.
Välj gärna en riktigt god majskycklingfilé med skinnet kvar. Svenskt och kravmärkt är riktigt gott.
Istället för stekt kycklingfilé kan du ugnssteka en hel kyckling till fyra portioner (när du ändå har ugnen igång och bakar sötpotatisen). Gnid in kycklingen i två kryddmått salt, ett kryddmått vitpeppar, 1 tesked kinesisk soja samt 1 matsked citronsaft och stek den i nedre delen av ugnen (under sötpotatisen) i en ugnsform med en matsked smör i botten i 1 timme på 175 grader.

4 portioner stekt kyckling med mojo rojo sås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Mojo rojo sås: 15 klyftor vitlök
  • 3 skivor vitt bröd
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 ägg
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 msk paprikapulver
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl olivolja
  • 4 msk vatten
  • Tillbehör: 4 stora sötpotatisar
  • 4 klickar smör och nymald svartpeppar
  • 65 gram grönsallad ex. babyspenat
  • 2 tärnade tomater
  • 2 tärnade avokado
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ugnsbakad sötpotatis: stick små hål i sötpotatisarna med en sticka eller gaffel först bara (annars kan de gå sönder på våldsamt vis). Baka sötpotatisarna mitt i ugnen på folieark ca en timme eller lite mindre beroende på storlek.
  3. Laga under tiden såsen samt kycklingen.
  4. Mojo rojo sås: skala vitlöksklyftorna. Lägg i en skål till en matberedare eller annan skål.
  5. Skär kanterna av brödet och tärna det. Lägg i skålen med vinäger, ägg, spiskummin, paprikapulver, cayennepeppar samt salt. Mixa i matberedare till en jämn röra eller mixa med stavmixer. Tillsätt oljan droppvis och kör till en tjock sås. Vattnet kan du spä med så att du får en såsig konsistens på din Mojo Rojo-sås som nu är klar att serveras.
  6. Ugnsstekt kycklingfilé: salta och peppra kycklingfilén. Bryn den i olivolja och sätt in den i ugnen i en ugnsform eller stekpanna. Ugnsstek kycklingfiléerna i ca 15 minuter. Ta ut och låt vila.
  7. Sötpotatisen: Stick en provsticka eller gaffel i dem för att se om de är mjuka och klara. Ta ut de bakade sötpotatisarna och låt svalna något. Skär upp dem på mitten med ett kryss i toppen och tryck till på sidorna så att de öppnar sig. Fyll ev. den bakade sötpotatisen med en klick smör och strö över en nypa nymalen svartpeppar vid servering.
  8. Servera kycklingfiléerna med mojo rojo såsen, sötpotatisen och en grönsallad samt ev en tomatsallad till.
E-mail
Inga röster än

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer