Kycklingfilé med fetaost

Fetaostfylld kycklingfilé eller kycklingbröst som är brynt och lagad i ugnen med inlagd paprika, vitlök, citron, grädde, creme fraiche, basilika och parmesanost. Kyckling och sås i ett.

Gott förslagsvis med klyftpotatis och grönsallad av hackad babyspenat, vita bönor, tärnad tomat, riven morot, olivolja samt vinäger. Kycklingen blir även god med pasta som tagliatelle eller råris.

Du behöver lite steksnöre att binda ihop kycklingfiléerna med.

Andra varianter är att rulla in kycklingen i bacon, ha på riven mozzarellaost eller ta hackad spenat eller champinjoner istället för inlagd paprika.

4 portioner kyckling med fetaost

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 150 gram fetaost
  • 150 gram paprikasallad typ inlagd paprika
  • 8 blad färsk basilika eller något krm torkad basilika
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 1 msk citronjuice
  • 0,5 tärning kycklingbuljong
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl creme fraiche
  • 0,5 dl riven parmesan

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Förbered och sätt in klyftpotatis om du vill ha det till. Skala och klyfta fast potatis, blanda med en msk rapsolja, salta och laga i 25 minuter.
  3. Smula fetaost i en bunke. Hacka paprika och basilika grovt och blanda ihop med fetaosten.
  4. Skär en ficka i varje kycklingfilé och stoppa in ca 2 msk fetaostblandning i varje ficka.
  5. Bind ihop kycklingfiléerna med lite steksnöre.
  6. Bryn kycklingfiléerna i smör och olivolja så att de får färg på båda sidor.
  7. Lägg över i en ugnsform.
  8. Strö resten av fetaostblandningen över kycklingen i formen.
  9. Koka upp grädde, pressad vitlök, vatten, citronsaft, kycklingbuljongtärning, chiliflakes, salt och peppar i stekpannan där du stekt kycklingen. Tillsätt creme fraiche.
  10. Slå gräddblandningen över kycklingen.
  11. Strö över riven parmesan.
  12. Baka kycklingen i 15 minuter i övre delen av ugnen.
  13. Ta ut och servera med önskade tillbehör ex. klyftpotatis och grönsallad.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer