Stekt kycklingfile med klyftpotatis

Stekt kycklingfilé med klyftpotatis. Här med en kall sås på crème fraiche och fetaost samt en sallad med stora vita bönor, spenat och riven morot. Enkelt, nyttigt och gott.

Godast blir det med fina majskycklingbröst med skinn som på bilden. De kostar mer men är mycket godare än billig importerad kycklingfilé. Vidare kan du koka egna stora vita bönor till salladen innan. Istället för färsk rosmarin kan du ta en halv tsk torkad rosmarin.

Kycklingfiléerna kan också grillas. Banka då ut dem innan med en köttklubba så att de har en jämn tjocklek över hela filén. Då grillar hela de klart jämnare över hela filén.

4 portioner stekt kycklingfilé med klyftpotatis

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer, gärna majskycklingbröst med skinn
  • 1 msk grovt hackad färsk rosmarin
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 12 - 16 potatisar av fast sort ex. Ukama, Asterix, färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 3 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 pkt fetaost
  • 2 msk hackad gräslök
  • 1 pkt stora vita bönor
  • 2 morötter
  • 40 gram babyspenat
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Klyftpotatis: Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta och borsta potatisen och skär i klyftor. Själv gillar jag när skalet är på (om det är fint skal).
  3. Skölj klyftorna i vatten i ett durkslag, torka med lite papper och blanda dem med olja, salt och vitpeppar i en långpanna, ugnsform eller ugnsfast stekpanna. Ställ gärna potatisklyftorna med lite mellanrum och med yttersidan nedåt.
  4. Baka klyftpotatisen i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter tills de fått färg samt är mjuka inuti. I varmluftsugn tar det ca 20 minuter. Vänd runt klyftpotatisarna efter halva tiden. Prova gärna med en sticka eller gaffel så att potatisen är mjuk. Vid servering så kan du strö över lite gourmetsalt samt ta något varv med svartpepparkvarnen.
  5. Stekt kycklingfilé: vänd kycklingfiléerna i 1 msk olivolja, rosmarin, salt och peppar.
  6. Värm en stekpanna och tillsätt 1 msk olivolja samt 1 msk smör. Bryn kycklingfiléerna på skinnsidan först i 2-3 minuter så att de får färg. Sänk värmen och stek klart dem på andra sidan i ca 5 minuter. Kontrollera så att de är genomstekta genom att skära ett snitt i en eller sätt in en stektermometer. Innertemperaturen ska vara 68-70 grader. Sätt åt sidan att vila i pannan.
  7. Smula fetaosten i en skål och blanda i crème fraiche samt hackad gräslök och svartpeppar.
  8. Skölj vita bönor och lägg i en salladsskål.
  9. Skölj och grovhacka spenat samt lägg med bönorna.
  10. Skala och riv morötterna fint. Blanda med bönor och spenat samt olivolja och vinäger.
  11. Servera de stekta kycklingbrösten med klyftpotatisen, fetaostsåsen samt salladen.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-01-28

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept