Fylld kycklingfilé med parmesanost
Fylld kycklingfilé med parmesanost och soltorkad tomat.
Kycklingen blir fin när man skär upp den och får god smak av salt soltorkade tomater och fyllig parmesanost.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader eller tänd utegrillen.
- Dela parmesanosten i tärningar eller stavar.
- Skär ett vågrätt snitt i varje kycklingbröst.
- Fyll varje bröst eller kycklingfilé med två soltorkade tomater samt fördela ostbitarna i brösten.
- Bind runt bomullssnöre så att brösten sitter ihop.
- Pensla eller vänd runt dem i olivolja, rosmarin samt citronsaft. Salta och peppra brösten.
- Bryn eller grilla kycklingfiléerna runt om några minuter på varje sidan.
- Stek dem klart i ugnen ca 15 minuter. Eller om du grillar på utegrill så slå in dem i folie och lägg dem på ett ej så varmt ställe på grillen ex. vid sidan eller höj gallret.
- Låt kycklingen vila i 5-10 minuter innan du skär upp och serverar dem. Hit kan du förbereda och förvara de fyllda kycklingbrösten i kylen.
- Lägg upp brösten på en skärbräda, skär bort snöret och skiva dem snett mot köttfibrerna i ca 1-3 cm breda skivor. Lägg upp den fyllda kycklingen på fat och garnera ev. med lite steksky samt några gröna blad som ruccolla, grovhackad bladpersilja eller finstrimlad purjolök.
- TOMAT OCH AUBERGINEGRATÄNG: Skölj och skär aubergine i ca 1,5 cm tjocka skivor. Lägg i en stor bunke.
- Salta aubergineskivorna runt om och arbeta in saltet. Ställ åt sidan medan du kokar tomatsåsen.
- Sätt ugnen på 200 grader först.
- TOMATSÅS: Skala och hacka löken.
- Fräs löken i olivoljan i en gryta eller stekpanna med höga kanter.
- Tillsätt sockret och stek på medelvärme i 4 minuter.
- Tillsätt tomater, chili, basilika och rosmarin och koka i 15 minuter, helst längre (1 timme).
- Smaka av såsen med vinäger, socker och salt samt rosmarin och chili om du önskar.
- Skiva mozzarellan i 0,5 cm tjocka skivor.
- Riv parmesan fint på en tallrik.
- Skölj av aubergineskivorna i vatten.
- Ta fram en gratängform och smörj den med olivolja.
- Värm en stekpanna och bryn aubergineskivorna några i taget i olivolja. Salt och peppra dem något.
- Lägg över dem i gratängformen så att de täcker botten på formen.
- Lägg över skivad eller riven mozzarella ost.
- Skeda över hälften av tomatsåsen.
- Lägg ett till lager aubergineskivor till, sedan mozzarellaost och ös över den sista tomatsåsen.
- Toppa gratängen med riven parmesan.
- Grädda tomat och auberginegratängen i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills den fått fin färg och mozzarellaosten smält.
- Aubergine- och tomatgratängen är klar.
Serveringsförslag
Goda stekta eller grillade med tomat och auberginegratäng samt tomatsås som jag hade i receptet nedan.
Passar också med annat valfritt annat tillbehör. Förslag är rostad klyftpotatis där du rostar med bitar av paprika, rödlök och purjolök samt blandar en kall sås av matyoghurt, limesaft och lite pressad vitlök.
Val av kyckling
Välj helst fin svensk majskycklingbröst eller krav-märkt kycklingbröst.
Kan förberedas
Fyllda kycklingbröst kan förberedas och lagas i samt förvaras i kylen och sedan värmas till fest eller buffé.
Steker du dem innan så låt dem vara hela och hela i kylen, vid servering så värms de och sedan skärs de upp och läggs samt serveras på fat.
Vintips
Till kycklingen passar ett lättare rödvin ex. en spansk rioja eller fylligt vitt vin.
Uppskattat näringsvärde per portion: 648 kcal