Fylld kycklingfilé med parmesanost

Fylld kycklingfilé med parmesanost och soltorkad tomat. Goda stekta eller grillade med ex. tomat och auberginegratäng eller valfritt annat tillbehör. Ex. rostad klyftpotatis med paprika, rödlök och purjolök samt sås av matyoghurt, lime och pressad vitlök.
Kycklingen blir fin när man skär upp den och får god smak av salt soltorkade tomater och fyllig parmesanost.
Välj helst fin majskycklingbröst eller krav-märkt kycklingbröst. Välj inte billigaste importerade gummikycklingen full med vatten.
Fyllda kycklingbröst passar till middag såväl att förbereda och sedan värma till fest eller buffé. Bäst blir brösten om de förvaras hela i kylen, vid servering så värms de och sedan skärs de upp och läggs på fat.
Vintips till är ett lättare rödvin ex. en spansk rioja eller fylligt vitt vin.

4 portioner fylld kycklingfilé med parmesanost

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer
  • 8 soltorkade tomater i olja
  • 100 gram parmesanost eller grana padano
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 tsk rosmarin (valfritt)
  • 2 msk citronsaft (valfritt)
  • 2 msk olivolja.
  • 65 gram ruccolla eller grönssallad
  • TOMAT OCH AUBERGINEGRATÄNG: 1 stor aubergine
  • 1 msk salt
  • 0,5 dl olivolja
  • Salt och peppar
  • 1 mozzarellaost i vatten eller riven mozzarella
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano
  • TOMATSÅS: 2 burkar hela tomater utan skal
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • 2 msk god vinäger
  • 3 krm torkad chili eller tabasco
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk rosmarin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader eller tänd utegrillen.
  2. Dela parmesanosten i tärningar eller stavar.
  3. Skär ett vågrätt snitt i varje kycklingbröst.
  4. Fyll varje bröst eller kycklingfilé med två soltorkade tomater samt fördela ostbitarna i brösten.
  5. Bind runt bomullssnöre så att brösten sitter ihop.
  6. Pensla eller vänd runt dem i olivolja, rosmarin samt citronsaft. Salta och peppra brösten.
  7. Bryn eller grilla kycklingfiléerna runt om några minuter på varje sidan.
  8. Stek dem klart i ugnen ca 15 minuter. Eller om du grillar på utegrill så slå in dem i folie och lägg dem på ett ej så varmt ställe på grillen ex. vid sidan eller höj gallret.
  9. Låt kycklingen vila i 5-10 minuter innan du skär upp och serverar dem. Hit kan du förbereda och förvara de fyllda kycklingbrösten i kylen.
  10. Lägg upp brösten på en skärbräda, skär bort snöret och skiva dem snett mot köttfibrerna i ca 1-3 cm breda skivor. Lägg upp den fyllda kycklingen på fat och garnera ev. med lite steksky samt några gröna blad som ruccolla, grovhackad bladpersilja eller finstrimlad purjolök.
  11. TOMAT OCH AUBERGINEGRATÄNG: Skölj och skär aubergine i ca 1,5 cm tjocka skivor. Lägg i en stor bunke.
  12. Salta aubergineskivorna runt om och arbeta in saltet. Ställ åt sidan medan du kokar tomatsåsen.
  13. Sätt ugnen på 200 grader först.
  14. TOMATSÅS: Skala och hacka löken.
  15. Fräs löken i olivoljan i en gryta eller stekpanna med höga kanter.
  16. Tillsätt sockret och stek på medelvärme i 4 minuter.
  17. Tillsätt tomater, chili, basilika och rosmarin och koka i 15 minuter, helst längre (1 timme).
  18. Smaka av såsen med vinäger, socker och salt samt rosmarin och chili om du önskar.
  19. Skiva mozzarellan i 0,5 cm tjocka skivor.
  20. Riv parmesan fint på en tallrik.
  21. Skölj av aubergineskivorna i vatten.
  22. Ta fram en gratängform och smörj den med olivolja.
  23. Värm en stekpanna och bryn aubergineskivorna några i taget i olivolja. Salt och peppra dem något.
  24. Lägg över dem i gratängformen så att de täcker botten på formen.
  25. Lägg över skivad eller riven mozzarella ost.
  26. Skeda över hälften av tomatsåsen.
  27. Lägg ett till lager aubergineskivor till, sedan mozzarellaost och ös över den sista tomatsåsen.
  28. Toppa gratängen med riven parmesan.
  29. Grädda tomat och auberginegratängen i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills den fått fin färg och mozzarellaosten smält.
  30. Aubergine- och tomatgratängen är klar.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer