Fikonsallad med vitkål, banan och grädde
Fikonsallad med strimlad vitkål, mogen banan och vispad grädde.
Tillagning
- Strimla vitkålen fint och lägg i en skål.
- Vispa grädden medelhård.
- Skala och skär banan i skivor.
- Strimla fikon i tunna bitar. Spara ett fikon till garnering om du önskar det.
- Blanda vitkål, grädde, banan och fikon i skålen.
- Låt stå i kylen i 5 timmar eller över natten.
- Garnera med ett fint strimlat fikon i mönster om du önskar det.
Serveringsförslag
- Salladen passar som söt och gräddig kall sallad till julbords köttbullar, revbensspjäll och med mera.
- Passar även till smörgåsbord.
Tips
- Välj mjuka fina fikon märkta - Soft. Gärna ekologiska.
- Du behöver mogen banan så köp i god tid och låt ligga att mogna några dagar.
Bakgrund
Receptet har jag fått av Kerstin i Vinslöv. Hon berättar att den är ett måste på släktens julbord och att hon lärt sig den på Hemteknisk utbildning på tidigt 70-tal av Birgitta Pedersen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 353 kcal