Fikonsallad med vitkål, banan och grädde

Introduktion och förberedelse

Fikonsallad med strimlad vitkål, mogen banan och vispad grädde.

Serveringsförslag

  • Salladen passar som söt och gräddig kall sallad till julbords köttbullar, revbensspjäll och med mera.
  • Passar även till smörgåsbord.

Tips

  • Välj mjuka fina fikon märkta - Soft. Gärna ekologiska.
  • Du behöver mogen banan så köp i god tid och låt ligga att mogna några dagar.

Bakgrund

Receptet har jag fått av Kerstin i Vinslöv. Hon berättar att den är ett måste på släktens julbord och att hon lärt sig den på Hemteknisk utbildning på tidigt 70-tal av Birgitta Pedersen.

Krämig kall fikonsallad med "soft" fikon, banan, vitkål och vispad grädde som passar till julbordets varma rätter - speciellt köttbullar och revben. Krämig kall fikonsallad med "soft" fikon, banan, vitkål och vispad grädde som passar till julbordets varma rätter - speciellt köttbullar och revben.

8 portioner fikonsallad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 5 tim 15 min

Ingredienser

  • 3,5 dl vitkål, fint strimlad
  • 2 dl grädde
  • 1,5 banan, mogen
  • 8 fikon, torkade mjuka "soft"

Tillagning

  1. Strimla vitkålen fint och lägg i en skål.
  2. Vispa grädden medelhård.
  3. Skala och skär banan i skivor.
  4. Strimla fikon i tunna bitar. Spara ett fikon till garnering om du önskar det.
  5. Blanda vitkål, grädde, banan och fikon i skålen.
  6. Låt stå i kylen i 5 timmar eller över natten.
  7. Garnera med ett fint strimlat fikon i mönster om du önskar det.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 353 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-13