Gåslever

Du kan använda ankleverpaté, ankleverterrine eller gåsleverpaté eller gåsleverterrine. Kallas ibland för Bloc de fois gras eller paté de fois gras. Finast och dyrast är hel konserverad ank- eller gåslever.

På franska heter det Fois gras och kan vara av både gåslever och anklever. Ofta blandat. Den är vanligast på burk i olika kvaliteter.

Hela bitar konserverad lever (Fois gras entier) är dyrast men godast och finast. Bloc de Fois Gras är gåslever eller anklever som lagats och pressats ihop till en stor bit eller block. Står det Avec Morceaux så är det med hela bitar i. Vidare kan den finfördelas i mindre bitar och kallas då bara Fois Gras eller Paté de Fois Gras (på svenska gåsleverpaté eller ankleverpaté).

Mest finfördelad är Mousse de fois gras som ibland säljs som Mousse de Canard (anklevermousse). Välj gärna en gåslever eller fois gras som har fötts upp på sjysst vis ex. från Selectos de Castillas i Spanien eller leta upp någon fransk etisk producent. Fråga om de kan ta hem i affären eller beställ på deras webshop. Eller leta upp någon som säljer normalstor gåslever och anklever där de inte blivit uppfödda "traditionellt".

Vintips till gåslever eller anklever:

Klassiskt vinval till gås- eller anklever är fransk sött vin som Sauternes. Torrare eller halvtorra vita viner som Champagne, Cava eller Cremant de Bourgogne funkar också. Ett annat klassiskt vinval är Gewurtztraminer eller Pinot Gris från Alsace. OBS glöm ej att kyla vinet.

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.