Gåslever

Du kan använda ankleverpaté, ankleverterrine eller gåsleverpaté eller gåsleverterrine. Kallas ibland för Bloc de fois gras eller paté de fois gras.

På franska heter det Fois gras och kan vara av både gåslever och anklever. Ofta blandat. Den är vanligast på burk i olika kvaliteter.

Val av gåslever

  • Hela bitar konserverad lever (Fois gras entier) är dyrast men godast och finast.
  • Bloc de Fois Gras är gåslever eller anklever som lagats och pressats ihop till en stor bit eller block.
  • Står det Avec Morceaux så är det med hela bitar i.
  • Vidare kan den finfördelas i mindre bitar och kallas då bara Fois Gras eller Paté de Fois Gras (på svenska gåsleverpaté eller ankleverpaté).
  • Mest finfördelad är Mousse de fois gras som ibland säljs som Mousse de Canard (anklevermousse).
  • Välj gärna en gåslever eller fois gras som har fötts upp på sjysst vis ex. från Selectos de Castillas i Spanien eller leta upp någon fransk etisk producent. Fråga om de kan ta hem i affären eller beställ på deras webshop. Eller leta upp någon som säljer normalstor gåslever och anklever där de inte blivit uppfödda "traditionellt".

Att dricka till

Klassiskt vinval till gås- eller anklever är fransk sött vin som Sauternes. Torrare eller halvtorra vita viner som Champagne, Cava eller Cremant de Bourgogne funkar också.

Ett annat klassiskt vinval är Gewurtztraminer eller Pinot Gris från Alsace. OBS glöm ej att kyla vinet.

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.