Enchiladas eller fajitas med fläskkött
Introduktion och förberedelse
Enchiladas eller fajitas med fläskkött är tortillabröd i rullar med fyllning av strimlat och stekt fläskkött.
Här hittar du även förslag på fyllning och tillbehör.
Serveringsförslag
- Mexikansk mat är gott att sitta och plocka med som en liten buffe där alla fyller och rullar ihop sina egna fajitas.
- Gott i är grönsaker som skivad rödlök, röd paprika, isbergssallad, hackade tomater, gurka, majs, svarta bönor; samt salsa, guacamole och matlagningsyoghurt eller gräddfil som sås.
- Man kan också fylla med kokt ris för att spä ut det hela och få lite mer mat.
- Nachos är gott att servera till som chips.
Med färdig krydda
Istället för kryddningen till fläskköttet kan du krydda med en påse texmex-krydda - fajitakrydda.
Tillagning
- Koka ev. ris först om du vill ha det i dina tortillas.
- Stek fläskköttet: strimla fläskköttet och marinera i limejuice och de andra kryddorna så länge du har tid. Arbeta gärna in marinaden med händerna.
- Hacka lök och paprika.
- Sätt på en stekpanna och bryn löken, paprikan och fläskköttet i olja. Rör då och då.
- Tillsätt krossade tomater, bönor och koka ihop några minuter. Strö över hackad färsk koriander. Sätt åt sidan.
- Förbered såserna: Dela avokadon, släng kärnan och gröp ur avokadoköttet i en skål. Tillsätt citronsaft. Mosa med en gaffel. Rör i creme fraiche och smaka av med salt samt peppar.
- Gör tomatsalsa: Skölj och tärna tomaterna. Skala och hacka löken. Blanda med krossade tomater, tabasco- eller chilisås, pressad vitlök, vinäger, salt, socker samt hackad färsk koriander.
- Förbered grönsaker och lägg upp i skålar. Skölj och hacka gurka. Lägg upp majs. Hacka rödlök. Skölj och strimla isbergssallad.
- Lägg upp riven ost i en skål.
- Duka upp allting. Sätt på ugnen.
- Värm tortillabröden i ugnen. Sprid ut dem på en ugnsplåt och värm tills de är genomvarma (ej för länge då blir de hårda sedan). Slå in dem i en ren kökshandduk och servera dem varma.
- Så här kan du lägga ihop din tortilla: Lägg 1-2 msk av varje ingrediens - förslagsvis först en eller två skedar guacamole, sedan svarta bönor, kokt ris, fläskkött, majs, gurka, sallad, salsa samt riven ost i mitten på tortillan (ta inte för mycket då går de inte ihop), vik upp en bit på kanten i botten, samt vik över sidorna till en rulle och tryck ihop. Njut. Servera gärna med nachos eller tortillachips.
Uppskattat näringsvärde per portion: 712 kcal