Röd chimichurri

Introduktion och förberedelse

Röd chimichurri med tomat och paprika. En lite fylligare variant på vanlig chimichurri - som bara är med persilja, vitlök, lime och olja.

Med tärnad tomat och grillad paprika i blir såsen lite mer likt en salsa och är jättegod till grillat av alla sorter.

Varianter

  • Istället för chiliflakes kan du ta färsk valfri chili som röd spansk chili eller grön habanero.
  • Du kan mortla såsen i början av vitlök, persilja, chili, lime och olja. Sedan tillsätta finhackad tomat och paprika.
  • En lättlagad variant kan du laga med frysta hackad persilja och fryst hackad vitlök samt fryst chili - kolla efter franska Picard i frysdisken.

      Serveringsförslag

      God som grillmarinad och sås allt grillat (asado) som entrecote, biff, fläskfilé, spjäll, grishals, kyckling, grönsaker och fisk som lax.

      Mindre het sås

      Gillar du inte så het mat så ta hälften eller mindre av chiliflakesen.

      Krämig kall sås

      Blanda chimichurrin till en krämig kall sås med majonnäs, crème fraiche, gräddfil eller smetana - eller blanda.

    6 portioner röd chimichurri

    • Förberedelse: 15 min
    • Tillagning: 5 min
    • Klart på: 20 min

    Ingredienser

    • 1 dl hackad persilja
    • 3 klyftor vitlök
    • 2 tsk chiliflakes
    • 1 msk limesaft
    • 0,75 dl olivolja
    • 2 msk rödvinsvinäger
    • 1 röd paprika
    • 3 vanliga medelstora tomater

    Tillagning

    1. Skölj och finhacka persilja. Lägg i en skål.
    2. Skala och finhacka vitlök. Lägg med vitlöken.
    3. Blanda i pressad limesaft, chiliflakes, salt och vinäger. Om du vill kan du köra lite med stavmixern.
    4. Låt stå och dra i 20 minuter. Du kan också använda en del eller hela chimichurrin till att marinera med.
    5. Skölj paprikan och skär den i kinder. Grilla kinderna på grillen eller i grillpanna. Skär i små tärningar och tillsätt i chimichurrin.
    6. Gör tomatconcasse av tomaterna: skålla dem först genom att koka upp en liter vatten i en kastrull. Skär ett kryss i tomaterna på motsatt sida från blomfästet. Skär bort blomfästet. Skålla tomaterna i någon minut i kokande vatten tills skalet börjar lossna. Skölj i kallt vatten och dra av skalet. Dela tomaterna i klyftor och skär bort kärnorna. Skär tomatköttet i små tärningar. Tillsätt till chimichurrin.
    7. Servera chimichurrin i en skål eller glasburk. Håller sig några dagar i kylen och blir bara godare.
    E-mail
    Medel: 3.5 (4 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 161 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-29