Apelsinsorbet

Frisk och fruktig apelsinsorbet med färskpressade apelsiner och lite rivet apelsinskal. Gott till dessert, efterrätt eller en varm dag som läskande sorbet.

Välj ekologiska mogna och smakrika apelsiner. Man kan också ta lite färskpressad apelsinjuice och dryga ut med.

6 portioner; 1,4 liter apelsinsorbet, ca 12 kulor

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 6 tim
  • Klart på: 6 tim 40 min

Ingredienser

  • 420 gram färskpressad apelsinsaft, ca 3-4 apelsiner
  • 320 gram sockerlag med glykos
  • 3 tsk citronsaft
  • 1,5 gelatinblad
  • 35 gram strösocker
  • 1 msk rivet apelsinskal, 1/2 apelsin

Tillagning

  1. Gör en sockerlag med glykos - se receptlänk ovan - och låt den stå till rumstemperatur.
  2. Lägg gelatinblad i vattnet i en liten kastrull i tio minuter.
  3. Borsta och skölj en apelsin. Riv skalet fint och ta 1 msk samt lägg i en mortel eller skål med sockret. Mosa ihop lätt till en röra.
  4. Pressa apelsinsaften ur apelsinerna. Mät och väg upp 420 gram i en kanna.
  5. Mät och väg upp samt tillsätt sockerlag.
  6. Tillsätt citronsaft och apelsinskalet med sockret.
  7. Värm försiktigt gelatinbladen till ca 40 grader under omrörning så att gelatinbladen och socker löser upp sig.
  8. Rör i gelatinet i sorbet-smeten.
  9. Smaka av smeten med citronsaft.
  10. När man gör sorbet så är det viktigt att kontrollera sockerhalten i sorbet-smeten. Mät sockerhalten i sorbeten med en sockervåg Baumé-mätare till 18 baumé. Smeten ska hålla 20 grader celsius - kontrollera med en termometer. Värm försiktigt i mikron eller kyl i kylen till rätt temperatur. Eller gör ägg-tricket: lägg i ett okokt ägg i smeten. Ägget ska flyta upp så pass mycket att det motsvarar en yta som en enkrona eller modern femkrona ca 22 mm diameter. Då håller sorbet-smeten ca 18 baumé. Är ytan större får du röra i vatten för att sänka densiteten. Är ytan för liten får du ha i mer sockerlag. 
  11. Kör sorbeten i en glassmaskin enligt maskinens instruktioner. Brukar vara runt 40-60 minuter.
  12. Skopa upp sorbeten i en plastburk på minst 1,5 liter. Jämna ut den i burken och sätt på lock.
  13. Frys in sorbeten så den stelnar till i några timmar eller över natten.
  14. Sorbeten är godast samma dag eller några dagar efter. Den håller dock några veckor i frysen.
  15. Ta gärna fram sorbeten några minuter - ca 5 minuter - innan servering så den får tina och mjukna lite. Kula upp med en glasskopa som du doppat i ett glas med hett vatten.
  16. Servera sorbeten med önskade tillbehör som mandelflarn eller glassrån med mera.
Apelsinsorbet kulad i små glas
Apelsinsorbet kan du ta fram några minuter innan att mjukna lite innan du kular upp den och serverar.
Apelsinsorbet från maskinen
Nygjord apelsinsorbet från glassmaskinen fryser du in i några timmar att stelna till.
Ingredienser till apelsinsorbet
Ingredienser till apelsinsorbet: sockerlag med glykos, färskpressad apelsin, rivet apelsinskal mosat med socker, gelatin samt citronsaft.

Du behöver bland annat:

  • Du behöver en sats sockerlag med glykos som du får förbereda innan och ha rumstempererad till att blanda sorbet-smeten med. Gör gärna en stor omgång på 2 liter om du ska ha till mer sorbet.
  • En glassmaskin att köra sorbeten i.
  • En våg att väga upp ingredienser.
  • En termometer.
  • Ett zestjärn eller litet rivjärn samt en mortel.
  • Ett okokt normalstort ägg eller en sockervåg Baumémätare.

Kontrollera sockerhalten i sorbet-smeten

När man gör sorbet så är det viktigt att kontrollera sockerhalten i sorbet-smeten. Den ska vara 18 baumé när sorbet-smeten håller ca 20 grader rumstemperatur.

Man kan även mäta sockerhalten med ett okokt ägg som man lägger i sorbet-smeten. Ägget ska flyta upp så pass mycket att det motsvarar en yta som en enkrona eller modern femkrona ca 22 mm diameter. Då håller sorbet-smeten ca 18 baumé.

Är ytan större får du röra i vatten för att sänka densiteten. Är ytan för liten får du ha i mer sockerlag.

Sorbet ska ha runt 25- 35% sockerhalt - justeras med strösocker och sockerlag. Vidare runt 0,5% syra som finns naturligt i bär och juice samt kan justeras med citronsaft.

Serveringsförslag

Ta fram sorbeten lite innan servering så den får tina lite och är lättare att skopa upp ur behållaren till fina kulor. Använd en glasskopa som du värmt i hett vatten i ett glas.

  • Garnera med mandelflarn som på bilden eller köpta glassrån eller kex.
  • Servera i mandelkorgar.
  • Vill du ha något grönt på så kan du ta något blad av citronmeliss.
  • Gott är även att servera blandade sorbeter tillsammans. Förslagsvis en kula hallonsorbet, en mangosorbet och en Champagnesorbet eller de sorbeter du gillar. Riktigt festligt är att servera en sorbet-trio i mandelkorgar.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-24