Mandelkorgar

Mandelkorgar är mandelflarn som formats till korgar. Mandelformarna är goda att fylla till lyxig dessert med glass, sorbet, vispad grädde och sylt som jordgubbssylt.

Passar till fest, buffé, till dessert eller fika.

Istället för att baka flarnen med mandelspån eller flagad mandel så kan du ta hackad skållad mandel eller hackad oskalad mandel.

Flarnen bakar du som vanligt men innan de svalnat helt och ännu går att forma så trycker du ner dem i en form ex. en liten keramikform och trycket till så att du får en korg.

Mandelkorgarna kan du förbereda och baka några dagar innan om du vill och förvara i en lufttät burk.

12 mandelkorgar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 50 gram strösocker
  • 50 gram glykossirap
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk grädde
  • 50 gram sötmandel

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Skålla mandel och skala dem. Mal dem i en mandelkvarn.
  3. Smält smör i en kastrull. Väg upp och rör i socker, mjöl, glykos och grädde. Tillsätt mandlarna. Rör ihop till en jämn smet.
  4. Låt smeten stå i kylen i 20 minuter.
  5. Klicka ut smeten med en sked ca 1 matsked. Tryck ut dem så mycket du kan försiktigt med baksidan på en gaffel till rundlar. Ha minst någon dm mellanrum då mandelflarnen flyter ut när de bakas.
  6. Ta fram 2-3 glas och ställ upp och ner. Ta fram en sax.
  7. Grädda flarnen i mitten av ugnen i ca 7-8 minuter. Stäng inte av ugnen efter - du kan behöva värma dem igen om du inte hinner forma alla korgar på en gång.
  8. Ta ut och låt de svalna något men ändå går att forma. De får inte vara för varma heller för då går de sönder.
  9. Klipp runt flarnen och ta upp dem med pappret under samt vik dem med mitten över botten på glasen, ta bort pappret och vik in kanterna försiktigt likt upp och ner vända korgar. Låt dem stelna någon minut och sedan kan du ta bort dem att stelna och svalna helt. Hinner du inte göra alla på en gång så kan du värma på dem i ugnen igen så blir de mjuka och går att forma igen.
  10. Förvara mandelkorgarna i lufttät kakburk annars mjuknar de och blir klibbiga. Kan bakas några dagar innan men är godast samma dag eller dagen efter.
  11. Vid servering så fyller du mandelkorgarna med valfri fyllning och serverar direkt.
Mandelkorg med fyllning av vispad grädde och jordgubbssylt.
Mandelkorgar formas av mandelflarn till korgar innan de svalnat helt. Använd som skål till att servera valfri dessert. Enkelt och mycket gott är att fyll med vispad grädde och jordgubbssylt som ovan.

Fler förslag på fyllningar till servering

  • Tre sorbeter i olika smaker och färger. Garnera gärna med vispad grädde, citronmeliss och färska bär;
  • Som glassdessert typ glasscoupe med 2 kulor vaniljglass, chokladsås, skivad banan och vispad grädde, färska hallon, blåbär, jordgubbar, strössel, rostad mandel med mera.
E-mail
Medel: 4.5 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 88 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25