Mandelkorgar

Mandelkorgar är mandelflarn som formats till korgar. Goda att fylla till dessert eller fika. Gott att fylla mandelkorgar med är vispad grädde och sylt; olika sorbeter ex. tre olika smaker och färger; vaniljglass, chokladsås, banan och vispad grädde osv.
Istället för mandelspån så kan du ta hackad skållad mandel eller tom hackad oskalad mandel.

8 mandelkorgar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk honung
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk mjölk eller grädde
  • 1 påse mandelspån 50 gram

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smör i en kastrull och rör i socker, mjöl, honung, mjölk eller grädde till en jämn smet. Rör i mandelspån.
  3. Sjud under omrörning i ca 1 minut.
  4. Förbered två plåtar med bakplåtspapper.
  5. Klicka ut smeten med en sked ca 1-2 matskedar fyra på varje plåt med rejält mellanrum. Dela upp smeten på 8 klickar. Mandelflarnen flyter ut när de bakas.
  6. Grädda mandelflarnen i mitten av ugnen i 7 min.
  7. Låt de svalna något innan du tar loss dem och forma dem till korgar över uppochnervända glas. Låt dem stelna och svalna på galler. Stelnar mandelflarnen innan du hunnit forma dem så kan du värma dem i ugnen så blir de mjuka igen.
  8. Förvara mandelkorgar i lufttät kakburk annars mjuknar de och blir klibbiga.
  9. Fyll mandelkorgarna och servera.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer