Blåbärsslikör

Introduktion och förberedelse

Gör egen likör med färska blåbär som får ligga i sprit som sedan silas och sötas upp med vit sirap.

Blåbärslikören får fin mörk blå färg och en fyllig smak.

Val av blåbär

  • Jag använde blåbär plockade i skogen - plocka egna eller köp färska svenska blåbär på torghandel eller butik.
  • Går även med frysta blåbär - de behöver ej tinas.

Hållbarhet och förvaring

Likören kan du spara länge - upp till flera år - och blir bara godare om den får stå några månader och mogna mörkt och svalt.

Serveringsförslag

  • Blåbärslikören serveras kyld till fika, fest, tårta, efterrätter och desserter.
  • På bilden nedan hade jag blåbärsgrottor till samt en kopp espresso.
  • Likören kan även användas i drinkar som förslagsvis till fördrink eller välkomstdrink - som denna Cava blåbär - med några cl likör i champagneglas, vinglas eller kupa som toppas upp med kall Cava, Champagne eller annat mousserande vin.

Val av sprit

Här med en liten flaska 37 cl vodka eller brännvin (en 5 cl flaska funkar också).

Varianter

  • Du kan smaksätta och lägga med 1/4 urskrapad vaniljstång tillsammans med blåbären i spriten.
  • Andra kryddor som passar är en bit hel kanel eller liten bit stjärnanis.

Blåbärslikören serverad till fika med blåbärsgrottor och kaffe
Blåbärslikören serverad till fika med blåbärsgrottor och kaffe.

6 dl blåbärslikör

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 21 dagar 40 min
  • Klart på: 21 dagar 50 min

Ingredienser

  • 500 gram färska blåbär
  • 37 cl vodka eller brännvin special
  • 1-2 dl vit sirap

Tillagning

  1. Rensa blåbären och lägg dem i en glasburk eller plastburk med lock och plats för spriten.
  2. Tillsätt spriten och se till att det täcker. Tryck ev. ner blåbären med något samt en tyngd.
  3. Sätt på lock, skaka om och låt stå i 3 veckor mörkt och svalt. Exempelvis i jordkällare, garderob, förrådet eller svalfacket i kylen. Rör om förslagsvis tre gånger.
  4. Sila av blåbär i en silställning som ex. Jonas. Eller ett durkslag med silduk. Eller genom kaffefilter för extra klar likör. Låt stå och rinna någon halvtimme. Jag fick ut 5 dl blåbärs- och spritblandning.
  5. Tillsätt sirapen. Rör tills det löst sig. Smaka av och tillsätt eventuellt mer sirap till önskad sötma.
  6. Häll upp i en eller två flaskor och sätt på lock. Förvara mörkt och svalt. Blir godare om den får stå mörkt och svalt att mogna några månader.
  7. Servera blåbärslikören kyld.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 84 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-09-21

Tillbehör och liknande recept: