Blåbärslikör
Gör egen likör med färska blåbär som får ligga i sprit som sedan silas och sötas upp med vit sirap.
Blåbärslikören får fin mörk blå färg och en fyllig smak.
Tillagning
- Rensa blåbären och lägg dem i en glasburk eller plastburk med tättslutande lock och plats för spriten.
- Tillsätt spriten.
- Sätt på lock, rör om och låt stå i 3 veckor mörkt och svalt. Rör om förslagsvis tre gånger.
- Häll av spriten genom en chinoise eller stålsil. Mosa bären och tryck ut så mycket av vätskan du kan med en slev. Om du vill ha en likör utan fällning så silar du spriten en gång till genom en silduk.
- Blanda spriten med sirapen. Rör tills det löst sig. Smaka av och tillsätt eventuellt mer sirap till önskad sötma.
- Häll upp i en eller två flaskor och sätt på lock. Förvara mörkt och svalt. Blir godare om den får stå mörkt och svalt att mogna några månader.
- Servera blåbärslikören kyld.
Val av blåbär
- Jag använde blåbär plockade i skogen - plocka egna eller köp färska svenska blåbär på torghandel eller butik.
- Går även med frysta blåbär - de behöver ej tinas.
Hållbarhet och förvaring
Likören kan du spara länge - upp till flera år - och blir bara godare om den får stå några månader och mogna mörkt och svalt.
Serveringsförslag
- Blåbärslikören serveras kyld till fika, fest, tårta, efterrätter och desserter.
- På bilden nedan hade jag blåbärsgrottor till samt en kopp espresso.
- Likören kan även användas i drinkar som förslagsvis till fördrink eller välkomstdrink - som denna Cava blåbär - med några cl likör i champagneglas, vinglas eller kupa som toppas upp med kall Cava, Champagne eller annat mousserande vin.
Varianter
- Du kan smaksätta och lägga med 1/4 urskrapad vaniljstång tillsammans med blåbären i spriten.
- Andra kryddor som passar är en bit hel kanel eller liten bit stjärnanis.
Uppskattat näringsvärde per portion: 84 kcal