Citronpaj paj med citronkräm

Citronpaj. En god paj med citronkräm som passar till dessert, fika eller på buffé. Citronkrämen lagas kall och får stelna i kylen.
Servera gärna som på bilden med jordgubbar och björnbär kokta i lite socker samt med myntablad. Annat gott till är färska bär som hallon, jordgubbar, passionsfrukt, sylt eller bärsås.

12 bitar citronpaj paj med citronkräm

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,75 dl florsocker
  • 100 g smör
  • 1 äggula
  • 2 msk vatten
  • CITRONKRÄM: 2,5 gelatinblad
  • 2 citroner, rivet skal och saft
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl majsstärkelse, t ex Maizena
  • 2 äggulor
  • 70 gram smör
  • 1 dl vatten

Tillagning

  1. PAJDEG: Blanda ihop mjöl, florsocker, smör och ägg till en pajdeg för hand eller i matberedare. Tillsätt vatten om degen är för smulig. Låt vila i kylen ca 30 minuter. Gör under tiden citronkrämen.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. CITRONKRÄM: Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 min. Skölj och skrubba citronerna. Riv skalet fint.
  4. Koka upp citronskal, citronsaft, socker och 0,5 dl vatten i en liten kastrull.
  5. Rör ihop majsstärkelse, 0,5 dl vatten och äggulor till en redning. Vispa ner den i kastrullen.
  6. Låt krämen sjuda under omrörning på svag värme i någon minut tills den blivit tjock. Använd gärna ett vattenbad med sjudande vatten.
  7. Ta kastrullen från plattan och rör ner smöret.
  8. Lyft upp gelatinet ur vattnet och rör ner det i kastrullen sa att det smälter. Ställ åt sidan och låt svalna medan du gräddar pajskalet.
  9. Tryck ut pajdegen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Förgrädda pajskalet i mitten av ungen ca 10 min. Stäng av ugnen.
  10. Ta ut pajskalet och låt det svalna något.
  11. Häll och bred ut citronkrämen i pajskalet.
  12. Ställ citronpajen i kylen att stelna minst en 1 timme innan servering. Förvara övertäckt med plastfilm i kylen.
  13. Pudra ev. med florsocker innan servering om du önskar.
  14. Skär ut tårtbitar och servera som den är eller med valfritt tillbehör.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer