Citronpaj paj med citronkräm

Citronpaj. En god paj med citronkräm som passar till dessert, fika eller på buffé. Citronkrämen lagas kall och får stelna i kylen.
Servera gärna som på bilden med jordgubbar och björnbär kokta i lite socker samt med myntablad. Annat gott till är färska bär som hallon, jordgubbar, passionsfrukt, sylt eller bärsås.

12 bitar citronpaj paj med citronkräm

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,75 dl florsocker
  • 100 g smör
  • 1 äggula
  • 2 msk vatten
  • CITRONKRÄM: 2,5 gelatinblad
  • 2 citroner, rivet skal och saft
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl majsstärkelse, t ex Maizena
  • 2 äggulor
  • 70 gram smör
  • 1 dl vatten

Tillagning

  1. PAJDEG: Blanda ihop mjöl, florsocker, smör och ägg till en pajdeg för hand eller i matberedare. Tillsätt vatten om degen är för smulig. Låt vila i kylen ca 30 minuter. Gör under tiden citronkrämen.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. CITRONKRÄM: Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 min. Skölj och skrubba citronerna. Riv skalet fint.
  4. Koka upp citronskal, citronsaft, socker och 0,5 dl vatten i en liten kastrull.
  5. Rör ihop majsstärkelse, 0,5 dl vatten och äggulor till en redning. Vispa ner den i kastrullen.
  6. Låt krämen sjuda under omrörning på svag värme i någon minut tills den blivit tjock. Använd gärna ett vattenbad med sjudande vatten.
  7. Ta kastrullen från plattan och rör ner smöret.
  8. Lyft upp gelatinet ur vattnet och rör ner det i kastrullen sa att det smälter. Ställ åt sidan och låt svalna medan du gräddar pajskalet.
  9. Tryck ut pajdegen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Förgrädda pajskalet i mitten av ungen ca 10 min. Stäng av ugnen.
  10. Ta ut pajskalet och låt det svalna något.
  11. Häll och bred ut citronkrämen i pajskalet.
  12. Ställ citronpajen i kylen att stelna minst en 1 timme innan servering. Förvara övertäckt med plastfilm i kylen.
  13. Pudra ev. med florsocker innan servering om du önskar.
  14. Skär ut tårtbitar och servera som den är eller med valfritt tillbehör.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer