Mandeltårta med smörkräm

En klassiskt tårta med mandelbottnar varvade med smörkräm.
Mandeltårtan blir också god med vanlig chokladsmörkräm (tillsätt 2 msk kakao) eller mockasmörkräm (tillsätt 2 msk kaffepulver).
Istället för mandel kan du göra nötbottnar med hasselnötter. Vidare kan du garnera mandeltårtan med skalade hackade pistagenötter istället för flagad mandel.
En god mandeltårta till buffé, fest, fika och dessert. Så smal är den inte men mycket god.

16 bitar mandeltårta med smörkräm

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 dl sötmandel
  • 4 äggvitor
  • 3 dl strösocker eller florsocker
  • Smörkräm: 100 gram smör, rumsvarmt
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl flagad mandel att garnera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Markera eller rita 3 rundlar, fyrkanter, hjärtan eller annan form på bakplåtspapper. Förslagsvis 3 rundlar på ca 24 cm i diameter.
  3. Skålla och skala mandeln om du vill ha ljusa mandelbottnar. Det blir också gott med skalen på - då blir de lite mörkare av skalet.
  4. Rosta mandlarna i 5 min i mitten av ugnen i en långpanna.
  5. Mal nötterna i mandelkvarn, hacka fint för hand eller kör i matberedare med kniven.
  6. Separera äggvitor och gulor i varsin bunke. Spara äggulorna till chokladkrämen.
  7. Vispa äggvitorna till hårt skum.
  8. Tillsätt florsockret till äggvitorna och vispa ytterligare någon minut.
  9. Vänd ned mandlarna och fördela samt bred i ett jämnt lager på de tre rundlarna på bakplåtspapprena.
  10. Grädda mandelbottnarna i 10-15 min så att de får färg. Gör under tiden smörkrämen.
  11. Gör smörkrämen genom att röra smör mjukt. Mikra ev. smöret lite i mikron några sekunder i taget och rör emellan.
  12. Tillsätt sockret och vaniljsocker samt rör eller vispa till en jämn smörkräm några minuter. Sockret ska lösa sig i smöret. Du kan ev. dubbla satsen smörkräm om du vill ha mycket smörkrämsfyllning.
  13. Ta ut och låt bottnarna kallna innan de lossas från pappret. Pensla ev. baksidan med lite vatten så lossar de lättare.
  14. Dags att lägga ihop mandeltårtan: fördela och bred ut kräm på mandelbottnarna och lägg ihop dem.
  15. Garnera med flagad mandel. Mandeln blir godast om du skållar den, hackar eller flagar den och sedan rostar den lätt några minuter i en het panna. Låt mandeln svalna innan du garnerar mandeltårtan.
  16. Låt gärna mandeltårtan stå över natten eller några timmar innan servering. Då stelnar den till och mandelbottnarna mjuknar något så den blir lättare att skära upp.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Mest googlade maten 2017

Chokladbollar, picklad rödlök och Janssons Frestelse samt svamp som trattisar och Karl-Johan var några av de mest poppis sökningarna i matsvängen. 

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer

Bästa recepten på spagetti

Spagetti kan liknas vid matvärldens jeans - det passar bra till allt. Vardag som fest. Ett av våra mest älskade recept är spagetti med köttfärssås. Här kommer några goda och enkla tips på fler pastasåser.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer