Mandeltårta med smörkräm

Mandeltårta med smörkräm är en klassiskt tårta med mandelbottnar varvade med smörkräm. En god tårta till buffé, fest, fika och dessert. Så smal är den inte men mycket god.

Tårtan blir också god med vanlig chokladsmörkräm (tillsätt 2 msk kakao) eller mockasmörkräm (tillsätt 2 msk kaffepulver). Istället för mandel kan du göra nötbottnar med hasselnötter. Vidare kan du garnera mandeltårtan med skalade hackade pistagenötter istället för flagad mandel.

16 bitar mandeltårta med smörkräm

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 dl sötmandel
  • 4 äggvitor
  • 3 dl strösocker eller florsocker
  • Smörkräm: 100 gram smör, rumsvarmt
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl flagad mandel att garnera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Markera eller rita 3 rundlar, fyrkanter, hjärtan eller annan form på bakplåtspapper. Förslagsvis 3 rundlar på ca 24 cm i diameter.
  3. Skålla och skala mandeln om du vill ha ljusa mandelbottnar. Det blir också gott med skalen på - då blir de lite mörkare av skalet.
  4. Rosta mandlarna i 5 min i mitten av ugnen i en långpanna.
  5. Mal nötterna i mandelkvarn, hacka fint för hand eller kör i matberedare med kniven.
  6. Separera äggvitor och gulor i varsin bunke. Spara äggulorna till chokladkrämen.
  7. Vispa äggvitorna till hårt skum.
  8. Tillsätt florsockret till äggvitorna och vispa ytterligare någon minut.
  9. Vänd ned mandlarna och fördela samt bred i ett jämnt lager på de tre rundlarna på bakplåtspapprena.
  10. Grädda mandelbottnarna i 10-15 min så att de får färg. Gör under tiden smörkrämen.
  11. Gör smörkrämen genom att röra smör mjukt. Mikra ev. smöret lite i mikron några sekunder i taget och rör emellan.
  12. Tillsätt sockret och vaniljsocker samt rör eller vispa till en jämn smörkräm några minuter. Sockret ska lösa sig i smöret. Du kan ev. dubbla satsen smörkräm om du vill ha mycket smörkrämsfyllning.
  13. Ta ut och låt bottnarna kallna innan de lossas från pappret. Pensla ev. baksidan med lite vatten så lossar de lättare.
  14. Dags att lägga ihop mandeltårtan: fördela och bred ut kräm på mandelbottnarna och lägg ihop dem.
  15. Garnera med flagad mandel. Mandeln blir godast om du skållar den, hackar eller flagar den och sedan rostar den lätt några minuter i en het panna. Låt mandeln svalna innan du garnerar mandeltårtan.
  16. Låt gärna mandeltårtan stå över natten eller några timmar innan servering. Då stelnar den till och mandelbottnarna mjuknar något så den blir lättare att skära upp.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept