Rommanerad färsk ananas med rostad mandel och stracciatellaglass

Introduktion och förberedelse

Rommanerad färsk ananas med rostad mandel och stracciatellaglass.

En dessert med färsk ananas marinerad i kokosrom serverad med rostade mandelspån och vaniljglass med chokladbitar i - stracciatella.

Varianter

  • Annan glass som passar är sojaglass som tofuline vanilj, vaniljglass, mangosorbet, pekannötsglass, glass med hasselnötter osv.
  • Man kan även ta en klick grädde på toppen.
  • Vidare passar glasskex eller knäckflarn som garnering.
  • Kolasås och chokladsås funkar också.
  • Istället för kokosrom kan du ta annan rom.
  • Istället för färsk ananas kan du ta fryst färsk ananas i bitar. Den på burk funkar också men blir inte riktigt samma grej.
  • Kan även garneras med mynta eller citronmeliss.

Med eller utan alkohol

Tänk på att ej servera alkohol till barn eller de som ej vill ha alkohol. Det finns rom-arom på flaska från Dr Oetker i välsorterade butiker - ta några droppar istället för riktigt rom.

Eller skippa helt och ta lite socker, kanelstång och stjärnanis att marinera någon timme i.

Att dricka till

En espresso och kanske lite kokos-rom eller lagrad rom passar till. Vidare ett sött dessertvin från Australien eller liknande med lite kokostoner och exotisk frukt i smaken är ett förslag.

2 portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 250 gram tärnad färsk ananas, ca 1/2 färsk ananas
  • 25 gram smör
  • 2 msk strösocker
  • 1/2 dl kokosrom ex. Malibu eller vanlig rom, ljus eller mörk funkar
  • 1/2 dl flagad mandel
  • 2 kulor glass som stracciatella, vaniljglass eller valfri sort

Tillagning

  1. Skär bort skal och tärna ananasen. Lägg i en bunke.
  2. Koka upp smör, socker och rom i en kastrull. Rör tills sockret löst sig. Låt svalna.
  3. Rosta mandelspån i en torr stekpanna tills de är ljusbruna. Vänd runt och akta så de ej bränns.
  4. Blanda runt ananasen med rom-lagen i en bunke. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  5. Servering: Fördela ananasen i dessertskålar, toppa med rostad mandel och kula över vaniljglass.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 364 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-09-29