Rommanerad färsk ananas med rostad mandel och stracciatellaglass

Introduktion och förberedelse

Rommanerad färsk ananas med rostad mandel och stracciatellaglass. En dessert med färsk ananas marinerad i kokosrom serverad med rostade mandelspån och vaniljglass med chokladbitar i - stracciatella.

Annan glass som passar är sojaglass som tofuline vanilj, vaniljglass, mangosorbet, pekannötsglass, glass med hasselnötter osv. Man kan även ta en klick grädde på toppen. Vidare glasskex eller knäckflarn som garnering. Kolasås och chokladsås funkar också.

Istället för kokosrom kan du ta annan rom.

Tänk på att ej servera alkohol till barn eller de som ej vill ha alkohol. Det finns rom-arom på flaska från Dr Oetker i välsorterade butiker - ta några droppar istället för riktigt rom. Eller skippa helt och ta lite socker, kanelstång och stjärnanis att marinera någon timme i.

Istället för färsk ananas kan du ta fryst färsk ananas i bitar. Den på burk funkar också men blir inte riktigt samma grej. Kan även garneras med mynta eller citronmeliss.

Vintips:

En espresso och kanske lite kokos-rom eller lagrad rom passar till. Vidare ett sött dessertvin från Australien eller liknande med lite kokostoner och exotisk frukt i smaken är ett förslag.

2 portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 250 gram tärnad färsk ananas, ca 1/2 färsk ananas
  • 25 gram smör
  • 2 msk strösocker
  • 1/2 dl kokosrom ex. Malibu eller vanlig rom, ljus eller mörk funkar
  • 1/2 dl flagad mandel
  • 2 kulor glass som stracciatella, vaniljglass eller valfri sort

Tillagning

  1. Skär bort skal och tärna ananasen. Lägg i en bunke.
  2. Koka upp smör, socker och rom i en kastrull. Rör tills sockret löst sig. Låt svalna.
  3. Rosta mandelspån i en torr stekpanna tills de är ljusbruna. Vänd runt och akta så de ej bränns.
  4. Blanda runt ananasen med rom-lagen i en bunke. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  5. Servering: Fördela ananasen i dessertskålar, toppa med rostad mandel och kula över vaniljglass.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-17