Rommanerad färsk ananas med rostad mandel och stracciatellaglass
Rommanerad färsk ananas med rostad mandel och stracciatellaglass.
En dessert med färsk ananas marinerad i kokosrom serverad med rostade mandelspån och vaniljglass med chokladbitar i - stracciatella.
Tillagning
- Skär bort skal och tärna ananasen. Lägg i en bunke.
- Koka upp smör, socker och rom i en kastrull. Rör tills sockret löst sig. Låt svalna.
- Rosta mandelspån i en torr stekpanna tills de är ljusbruna. Vänd runt och akta så de ej bränns.
- Blanda runt ananasen med rom-lagen i en bunke. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
- Servering: Fördela ananasen i dessertskålar, toppa med rostad mandel och kula över vaniljglass.
Varianter
- Annan glass som passar är sojaglass som tofuline vanilj, vaniljglass, mangosorbet, pekannötsglass, glass med hasselnötter osv.
- Man kan även ta en klick grädde på toppen.
- Vidare passar glasskex eller knäckflarn som garnering.
- Kolasås och chokladsås funkar också.
- Istället för kokosrom kan du ta annan rom.
- Istället för färsk ananas kan du ta fryst färsk ananas i bitar. Den på burk funkar också men blir inte riktigt samma grej.
- Kan även garneras med mynta eller citronmeliss.
Med eller utan alkohol
Tänk på att ej servera alkohol till barn eller de som ej vill ha alkohol. Det finns rom-arom på flaska från Dr Oetker i välsorterade butiker - ta några droppar istället för riktigt rom.
Eller skippa helt och ta lite socker, kanelstång och stjärnanis att marinera någon timme i.
Att dricka till
En espresso och kanske lite kokos-rom eller lagrad rom passar till. Vidare ett sött dessertvin från Australien eller liknande med lite kokostoner och exotisk frukt i smaken är ett förslag.
Uppskattat näringsvärde per portion: 364 kcal