Italienska maränger

Introduktion och förberedelse

Italienska maränger med sockerlag som blir extra spröda hembakta maränger. Maränger med ättika. Marängsmeten till italienska maränger kan också användas till spröd hemgjord marängbotten.

På sommaren eller om det är hög luftfuktighet kan marängerna bli lite klibbiga men är goda ändå.

Enkelt och supergott är att krossa marängerna grovt och varva med vispad grädde, rostade krossade hasselnötter och jordgubbar. Garnera med citronmeliss.

80 små eller 40 medelstora italienska maränger

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim 45 min
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 2 1/2 dl strösocker
  • 3 msk vatten
  • 4 äggvitor
  • 1 krm ättika

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Använd gärna varmluftsugn.
  2. Blanda ihop socker och vatten i en kastrull och koka ihop samt rör tills sockret smält. Koka på medelvärme ihop sockerlagen till 120 grader. Använd termometer.
  3. Vispa äggvitorna i en stor bunke för hand eller med elvisp, först långsamt i någon minut sedan lite snabbare. Tillsätt ättika under tiden.
  4. Tillsätt sockerlagen i en tunn stråle under vispning.
  5. Fortsätt sedan att vispa marängsmeten långsamt i ca 5 minuter tills den blivit tjock och fast.
  6. Spritsa eller klicka ut små maränger på två plåtar med bakplåtspapper. Du kan också klicka ut maränger i bakformar. Du kan klicka ut små eller medelstora maränger.
  7. Baka marängerna i nedre delen av ugnen i ca 1 timme för små maränger och ytterligare en kvart för större. Slå av värmen och låt stå i 30 minuter i ugnen.
  8. Ta ut marängerna och lägg över pappret galler, lossa marängerna och låt svalna på ett galler. Förvara lufttätt.
E-mail
Medel: 3.8 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 78 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-07