Italienska maränger
Italienska maränger med sockerlag och lite ättika som blir extra spröda och hållbara hembakta maränger.
Tillagning
- Sätt ugnen på 125 grader. Använd gärna varmluftsugn.
- Blanda ihop socker och vatten i en kastrull och koka ihop samt rör tills sockret smält. Koka på medelvärme ihop sockerlagen till 120 grader. Använd termometer.
- Vispa äggvitorna i en stor bunke för hand eller med elvisp, först långsamt i någon minut sedan lite snabbare. Tillsätt ättika under tiden.
- Tillsätt sockerlagen i en tunn stråle under vispning.
- Fortsätt sedan att vispa marängsmeten långsamt i ca 5 minuter tills den blivit tjock och fast.
- Spritsa eller klicka ut små maränger på två plåtar med bakplåtspapper. Du kan också klicka ut maränger i bakformar. Du kan klicka ut små eller medelstora maränger.
- Baka marängerna i nedre delen av ugnen i ca 1 timme för små maränger och ytterligare en kvart för större. Slå av värmen och låt stå i 30 minuter i ugnen.
- Ta ut marängerna och lägg över pappret galler, lossa marängerna och låt svalna på ett galler. Förvara lufttätt.
Tips
- Marängsmeten kan också användas till marängbotten.
- På sommaren eller om det är hög luftfuktighet kan marängerna bli lite klibbiga men är goda ändå.
- Enkelt och supergott är att krossa marängerna grovt och varva med vispad grädde, rostade krossade hasselnötter och jordgubbar. Garnera med citronmeliss.
Uppskattat näringsvärde per portion: 78 kcal