Bondbröd med örter

Bondbröd med örter är gott med ex. rödbetssmör eller färskost. Passar till vardags, midsommar, kräftskiva, jul och buffé, fest och kalas.
Basilika och bladpersilja är goda att ha i brödet men också torkad timjan, oregano och dragon ger god smak. Men man kan såklart välja lite vad man har och gillar.
Receptet kan halveras till två bröd.

4 bondbröd med örter

  • Förberedelse: 3 tim
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 3 tim 35 min

Ingredienser

  • 2 kg vetemjöl
  • 2 pkt torrjäst eller 1,5 pkt färsk jäst (totalt 75 gram)
  • 1 dl hackad basilika
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 2 tsk av vardera torkad timjan, oregano och dragon
  • cirka 9 dl vatten, 50 grader varmt
  • 1,5 tsk salt
  • 2 msk socker

Tillagning

  1. Rör ihop jäst, mjöl, örter, salt och socker i en stor bunke.
  2. Tillsätt vattnet och rör ihop till en deg tills degen lossnar från kanten. Tillsätt mer mjöl om den blir för kladdig. Knåda degen fem minuter - gärna med degblandare.
  3. Låt degen jäsa övertäckt i två timmar.
  4. Vält ut degen på mjölat bakbord, skär i fyra limpor och för över de kladdiga deglimporna på två mjölade plåtar eller två plåtar med bakplåtspapper. Lägg två limpor på varje plåt. Rör degen så lite som möjligt.
  5. Låt bondbröden jäsa ytterligare 40 minuter övertäckta.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Baka bondbrödet med örter i 30 - 35 minuter tills det fått fin färg och låter ihåligt när du knackar på botten.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer