Bondbröd med örter

Bondbröd med örter är gott med ex. rödbetssmör eller färskost. Passar till vardags, midsommar, kräftskiva, jul och buffé, fest och kalas.

Basilika och bladpersilja är goda att ha i brödet men också torkad timjan, oregano och dragon ger god smak. Men man kan såklart välja lite vad man har och gillar.

Receptet kan halveras till två bröd.

4 bondbröd med örter

  • Förberedelse: 3 tim
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 3 tim 35 min

Ingredienser

  • 2 kg vetemjöl
  • 2 pkt torrjäst eller 1,5 pkt färsk jäst (totalt 75 gram)
  • 1 dl hackad basilika
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 2 tsk av vardera torkad timjan, oregano och dragon
  • cirka 9 dl vatten, 50 grader varmt
  • 1,5 tsk salt
  • 2 msk socker

Tillagning

  1. Rör ihop jäst, mjöl, örter, salt och socker i en stor bunke.
  2. Tillsätt vattnet och rör ihop till en deg tills degen lossnar från kanten. Tillsätt mer mjöl om den blir för kladdig. Knåda degen fem minuter - gärna med degblandare.
  3. Låt degen jäsa övertäckt i två timmar.
  4. Vält ut degen på mjölat bakbord, skär i fyra limpor och för över de kladdiga deglimporna på två mjölade plåtar eller två plåtar med bakplåtspapper. Lägg två limpor på varje plåt. Rör degen så lite som möjligt.
  5. Låt bondbröden jäsa ytterligare 40 minuter övertäckta.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Baka bondbrödet med örter i 30 - 35 minuter tills det fått fin färg och låter ihåligt när du knackar på botten.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-02

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.