Matbröd med örter
Matbröd med örter är ett gott enkelt bröd att baka med torrjäst eller vanlig jäst.
Passar till vardags, midsommar, kräftskiva, jul och buffé, fest och kalas.
Ett örtbröd smaksatt med hackade örter som främst basilika men också timjan, rosmarin, oregano eller dragon blir gott.
Tillagning
- Rör ihop torrjäst, mjöl, örter, salt och socker. Använder du färsk jäst så smular du först ner den i lite fingervarmt vatten och rör ut den innan du tillsätter övriga ingredienser.
- Tillsätt fingervarmt vatten och blanda till en deg. Justera eventuellt degen med lite mer vatten eller mjöl så den släpper från kanterna.
- Knåda degen smidig fem minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
- Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek - 1-2 två timmar.
- Vält ut degen på mjölat bakbord och forma till två limpor eller två stora runda bröd. Lägg i jäsformar eller direkt på mjölad plåt eller plåt med bakplåtspapper.
- Låt bröden jäsa ytterligare 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Pensla bröden försiktigt med lite vatten. Har du använd jäsformar så stjälper du bara upp dem försiktigt upp och ner på mjölad plåt eller plåt med bakplåtspapper.
- Baka bröden i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter tills de har fin färg och är genombakta.
- Låt svalna något innan servering. Du får hård skorpa om du låter svalna på galler utan att täcka över och mjukare skorpa om du täcker över dem.
Serveringsförslag
- Festliga tillbehör är färskost med örter, hemgjort smör, tapenade eller rödbetssmör.
Varianter
- Godast blir med färska blandade örter - främst basilika är gott men även färsk persilja, oregano, timjan, rosmarin och/eller dragon är gott. Men man kan såklart välja lite vad man har och gillar.
- Det funkar även med fryst hackad basilika eller 2-3 msk torkade basilika eller blanda örter efter tycke.
- Receptet kan dubbleras till fyra bröd om du vill baka på ett helt paket 2 kg vetemjöl.
Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal