Pimpad surkål

Introduktion och förberedelse

Pimpad surkål är färdig surkål som piffats upp och kokats med buljong, kryddor, lök och morot.

Denna surkål kokas en timme så att den blir lite mildare och smakrikare.

Du kan göra hemgjord surkål eller köpa färdig surkål - helst den på burk som är mildare.

Surkålen behöver inte koka en hel timme om du ej har tid - den kan ätas direkt som den är eller när den kokats några minuter med kryddorna.

Gott till fläsklägg, surkålsgryta, korv med mera.

Tips är att koka med 6-7 stycken halverade potatisar för fyra portioner så har du potatis till som tillbehör också. Koka med dem i runt 45 minuter.

4 portioner pimpad surkål

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 800 gram surkål
  • 1 tsk kummin
  • 3 lagerblad
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 4 svartpepparkorn
  • 5 kryddpepparkorn
  • 6 dl buljong från ex. fläsklägg eller ta vatten och grönsaksbuljongtärning
  • 2 nejlikor

Tillagning

  1. Lägg surkålen i en gryta med kummin, lagerblad, klyftad lök, skalad slantad morot, svartpeppar, kryddpeppar, nejlikor och buljong från fläskläggen.
  2. Koka under lock i en timme. Blanda runt någon gång.
  3. Smaka av med salt och en nypa socker om du vill.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer