Choucroute surkålsgryta från Alsace

Introduktion och förberedelse

Choucroute med fläsklägg, korv, rökt fläsk, potatis samt senap. Och så surkål såklart.

Choucroute är franska för surkål. Choucroute garnie är surkål som är garnerad med tillbehör till servering och fest - som här med charkuterier och annat gott.

Du kan servera en köpt senap till som Dijonsenap eller göra en hemgjord senap.

Val av chark

Förutom mitt förslag nedan med fläsklägg, bratwurst, Nurnberger, fläskkorv och varmrökt fläsk kan du ta valfria charkuterier och värma med surkålen.

  • Klassiskt är att ha tre olika sorters korv men det är såklart valfritt. Välj gärna någon fin färsk råkorv.
  • Stekt korv som passar till är Strasburg, Bratwurst, Nurnberger rostbratwurst, Boudin noir (fransk blodkorv), leverkorv, blodkorv med flera. Isterband är också gott tycker jag men inte så tyskt.
  • Räkna runt 1 kg fläsklägg med ben. Du kan ta 2 små framlägg eller 1 större baklägg.
  • Du kan ta skinkbog istället för fläsklägg - kallas rimmad bogbladsstek - räkna 750 gram om den är urbenad.
  • Toppa med anklever vid servering för lyxig variant.

Med köpt eller hemgjord surkål

Överkurs är att göra hemgjord spontanjäst surkål eller med vassla - räkna att det tar ca 2 veckor att få färdig hemgjord surkål.

Men det blir också gott med köpt färdig surkål - köp den på glasburk som ofta är mildare. Surkål på glasburk typ från Balkan använde jag och den var god. Den på konserv var kan vara väldigt syrlig och konstig så undvik den.

Variant med äpple i

Gott i choucroute är även att koka med ett klyftat äpple.

Att dricka till

Vitt vin från Alsace som Riesling, IPA eller Tysk kall lageröl som Kölsch passar bra till surkålsgrytan.

4 portioner choucroute surkålsgryta från Alsace

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim 10 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 kg fläsklägg ett stort bakben el 2 små framben eller skinkbog
  • 1 gul lök
  • 800 gram surkål
  • 1 morot
  • 5 kryddpepparkorn
  • 5 svartpepparkorn
  • 2 kryddnejlikor
  • 2 lagerblad
  • 0,5 tsk timjan
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 dl vitt vin som Riesling från Alsace
  • 4 potatisar, fast sort
  • Tillbehör: 2 rökta korvar av griskött, fläskkorv
  • 2 bratwurst typ vanliga korvar
  • 200 gram Nurnberger rostbratwurst eller typ leverkorv
  • 200 g varmrökt fläsk
  • 1 dl dijonsenap
  • 1 dl söt grovkornig senap
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Placera fläskläggen i en stor gryta och täck med vatten.
  2. Koka i fem minuter och häll sedan av vattnet. Skölj bort alla orenheter.
  3. Skala och hacka löken. Skala och hacka vitlök.
  4. Fräs lök och vitlök den i smör någon minut i en stor kastrull eller stekgryta.
  5. Tillsätt surkålen och fräs runt någon minut till.
  6. Lägg i fläsket samt skalad och slantad morot, kryddpepparkorn, svartpeppar, kryddnejlikor, grönsaksbuljong, vitt vin, lagerblad och timjan.
  7. Tillsätt vatten så att det täcker.
  8. Koka upp och låt koka under lock på mycket låg värme i 2 timmar.
  9. Tillsätt skalad och halverad potatis när det är 50 minuter kvar.
  10. Hit kan du förbereda och ha förvara grytan kall samt värma till servering.
  11. Stek den korv du vill ha i på mellanvärme i 10 minuter.
  12. Tillsätt skivat varmrökt fläsk eller andra charkuterier till surkålen. Koka upp under lock och låt koka i 10 minuter så att allt blir varmt.
  13. Servera choucrouten ur grytan eller lägg upp på stort fat med senap samt garnera med grovhackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 295 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-16

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.