Choucroute surkålsgryta från Alsace

Choucroute med fläsklägg, korv, rökt fläsk, potatis samt senap. Och surkål såklart. Man kan ta valfria charkuterier och värma med surkålen ex. andra korvar, rimmat rökt fläsk, färskt rimmat fläsk, skinkbog (rimmad bogbladsstek - räkna 750 gram om den är urbenad) istället för fläsklägg, toppa anklever (lyx), fransk blodkorv, leverkorv med mera.

Klassiskt är att ha tre olika sorters korv men det är såklart valfritt. Stekt korv som passar till är Strasburg, Bratwurst, Nurnberger rostbratwurst, Boudin (fransk blodkorv). Isterband är också gott till. Räkna runt 1 kg fläsklägg med ben eller skinkbog. Du kan ta 2 små framlägg eller 1 större baklägg. Du kan göra hemgjord surkål eller som här köpa färdig surkål - helst den på burk som är mildare. Surkålen behöver inte koka en hel timme om du ej har tid - den kan ätas direkt som den är eller när den kokats några minuter med kryddorna. Gott i chocrout är även ett klyftat äpple.

Vitt vin från Alsace som Riesling, IPA eller Tysk kall lageröl som Kölsch passar bra till surkålsgrytan.

Choucroute är franska för surkål. Choucroute garnie är surkål som är garnerad med tillbehör som här - charkuterier och annat gott.

4 portioner choucroute surkålsgryta från Alsace

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim 10 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 kg fläsklägg ett stort bakben el 2 små framben eller skinkbog
  • 1 gul lök
  • 800 gram surkål
  • 1 morot
  • 5 kryddpepparkorn
  • 5 svartpepparkorn
  • 2 kryddnejlikor
  • 2 lagerblad
  • 0,5 tsk timjan
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 dl vitt vin som Riesling från Alsace
  • 4 potatisar, fast sort
  • Tillbehör: 2 rökta korvar av griskött
  • 2 bratwurst typ vanliga korvar
  • 200 gram Nurnberger rostbratwurst eller typ leverkorv
  • 200 g varmrökt fläsk
  • 1 dl dijonsenap
  • 1 dl söt grovkornig senap
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Placera fläskläggen i en stor gryta och täck med vatten.
  2. Koka i fem minuter och häll sedan av vattnet. Skölj bort alla orenheter.
  3. Skala och hacka löken. Skala och hacka vitlök.
  4. Fräs lök och vitlök den i smör någon minut i en stor kastrull eller stekgryta.
  5. Tillsätt surkålen och fräs runt någon minut till.
  6. Lägg i fläsket samt skalad och slantad morot, kryddpepparkorn, svartpeppar, kryddnejlikor, grönsaksbuljong, vitt vin, lagerblad och timjan.
  7. Tillsätt vatten så att det täcker.
  8. Koka upp och låt koka under lock på mycket låg värme i 2 timmar.
  9. Tillsätt skalad och halverad potatis när det är 50 minuter kvar.
  10. Hit kan du förbereda och ha förvara grytan kall samt värma till servering.
  11. Stek den korv du vill ha i på mellanvärme i 10 minuter.
  12. Tillsätt skivat varmrökt fläsk eller andra charkuterier till surkålen. Koka upp under lock och låt koka i 10 minuter så att allt blir varmt.
  13. Servera choucrouten ur grytan eller lägg upp på stort fat med senap samt garnera med grovhackad bladpersilja.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer