Choucroute surkålsgryta från Alsace

Choucroute med fläsklägg, korv, rökt fläsk, potatis samt senap. Och surkål såklart. Man kan ta valfria charkuterier och värma med surkålen ex. andra korvar, rimmat rökt fläsk, färskt rimmat fläsk, skinkbog (rimmad bogbladsstek - räkna 750 gram om den är urbenad) istället för fläsklägg, toppa anklever (lyx), fransk blodkorv, leverkorv med mera.

Klassiskt är att ha tre olika sorters korv men det är såklart valfritt. Stekt korv som passar till är Strasburg, Bratwurst, Nurnberger rostbratwurst, Boudin (fransk blodkorv). Isterband är också gott till. Räkna runt 1 kg fläsklägg med ben eller skinkbog. Du kan ta 2 små framlägg eller 1 större baklägg. Du kan göra hemgjord surkål eller som här köpa färdig surkål - helst den på burk som är mildare. Surkålen behöver inte koka en hel timme om du ej har tid - den kan ätas direkt som den är eller när den kokats några minuter med kryddorna. Gott i chocrout är även ett klyftat äpple.

Vitt vin från Alsace som Riesling, IPA eller Tysk kall lageröl som Kölsch passar bra till surkålsgrytan.

Choucroute är franska för surkål. Choucroute garnie är surkål som är garnerad med tillbehör som här - charkuterier och annat gott.

4 portioner choucroute surkålsgryta från Alsace

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim 10 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 kg fläsklägg ett stort bakben el 2 små framben eller skinkbog
  • 1 gul lök
  • 800 gram surkål
  • 1 morot
  • 5 kryddpepparkorn
  • 5 svartpepparkorn
  • 2 kryddnejlikor
  • 2 lagerblad
  • 0,5 tsk timjan
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 dl vitt vin som Riesling från Alsace
  • 4 potatisar, fast sort
  • Tillbehör: 2 rökta korvar av griskött
  • 2 bratwurst typ vanliga korvar
  • 200 gram Nurnberger rostbratwurst eller typ leverkorv
  • 200 g varmrökt fläsk
  • 1 dl dijonsenap
  • 1 dl söt grovkornig senap
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Placera fläskläggen i en stor gryta och täck med vatten.
  2. Koka i fem minuter och häll sedan av vattnet. Skölj bort alla orenheter.
  3. Skala och hacka löken. Skala och hacka vitlök.
  4. Fräs lök och vitlök den i smör någon minut i en stor kastrull eller stekgryta.
  5. Tillsätt surkålen och fräs runt någon minut till.
  6. Lägg i fläsket samt skalad och slantad morot, kryddpepparkorn, svartpeppar, kryddnejlikor, grönsaksbuljong, vitt vin, lagerblad och timjan.
  7. Tillsätt vatten så att det täcker.
  8. Koka upp och låt koka under lock på mycket låg värme i 2 timmar.
  9. Tillsätt skalad och halverad potatis när det är 50 minuter kvar.
  10. Hit kan du förbereda och ha förvara grytan kall samt värma till servering.
  11. Stek den korv du vill ha i på mellanvärme i 10 minuter.
  12. Tillsätt skivat varmrökt fläsk eller andra charkuterier till surkålen. Koka upp under lock och låt koka i 10 minuter så att allt blir varmt.
  13. Servera choucrouten ur grytan eller lägg upp på stort fat med senap samt garnera med grovhackad bladpersilja.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat