Sjömansbiff

Introduktion och förberedelse för tillagning

Sjömansbiff är en gryta med skivat kött, potatis och gul lök varvat och kokt i mörk porteröl som ger en fyllig och god smak.

Sjömansbiff är enkel och god - kanske därför den blivit populär i kabyssen (köksdel på fartyg). Eller så är det för att de tröttnat på fisk.

4 portioner sjömansbiff

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 600 gram innanlår, lövbiff eller fransyska
  • 2 msk smör
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 3 gula lökar
  • 1 kg fast potatis
  • 4 dl vatten
  • 33 cl porter öl eller mörk öl
  • 1 buljongtärning kött
  • 0,5 dl hackad persilja

Tillagning

  1. Skär köttet i tunna skivor och banka ut dem lätt.
  2. Skala potatis och lök.
  3. Skär potatis i tjocka skivor ca 0,5 cm.
  4. Skär lök i tunna skivor.
  5. Bryn löken i en stor stekgryta i smör. Tag upp lök och lägg på en tallrik.
  6. Bryn köttet på båda sidor och krydda dem med salt och peppar.
  7. Tillsätt någon dl vatten samt tillsätt lagerblad och timjan.
  8. Låt köttet puttra i tio minuter. Gärna under lock.
  9. Lägg över kött i en skål vid sidan.
  10. Varva kött, potatis och lök i en stekgrytan eller stor panna med höga kanter.
  11. Underst och överst ska var potatis.
  12. Häll på vatten, öl och buljongtärning så att det når till översta lagret potatis.
  13. Låt sjömansgrytan sjuda med lock i en timme.
  14. Strö på hackad persilja samt ev. färsk timjan och servera sjömansgrytan direkt ur stekgrytan eller pannan.
E-mail
Medel: 4.2 (19 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-26

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.