Sjömansbiff
Sjömansbiff är en gryta med skivat kött, potatis och gul lök varvat och kokt i mörk porteröl som ger en fyllig och god smak.
Sjömansbiff är enkel och god - kanske därför den blivit populär i kabyssen (köksdel på fartyg). Eller så är det för att de tröttnat på fisk.
Tillagning
- Skär köttet i tunna skivor och banka ut dem lätt.
- Skala potatis och lök.
- Skär potatis i tjocka skivor ca 0,5 cm.
- Skär lök i tunna skivor.
- Bryn löken i en stor stekgryta i smör. Tag upp lök och lägg på en tallrik.
- Bryn köttet på båda sidor och krydda dem med salt och peppar.
- Tillsätt någon dl vatten samt tillsätt lagerblad och timjan.
- Låt köttet puttra i tio minuter. Gärna under lock.
- Lägg över kött i en skål vid sidan.
- Varva kött, potatis och lök i en stekgrytan eller stor panna med höga kanter.
- Underst och överst ska var potatis.
- Häll på vatten, öl och buljongtärning så att det når till översta lagret potatis.
- Låt sjömansgrytan sjuda med lock i en timme.
- Strö på hackad persilja samt ev. färsk timjan och servera sjömansgrytan direkt ur stekgrytan eller pannan.
Varianter
- Kan smaksättas mot slutet med några krm kinesisk soja och/eller lite flytande köttfond för lite mer smak och istället för att smaka av med salt.
- Sjömansbiff kan även tillagas i lergryta.
Uppskattat näringsvärde per portion: 196 kcal