Nyttig och god smulpaj

Introduktion och förberedelse för tillagning

En nyttig och god smulpaj eller äppelpaj med mer fibrer, nötter, hela linfrön och solrosfrön. Serveras med förslagsvis vaniljyoghurt eller matlagningsyoghurt smaksatt med lite vaniljsocker och honung.

Smulpajen bakas av att man blandar en smuldeg likt müsli och strör över äpplena i formen. En halv dl pumpafrön och russin är också gott i om du gillar det. Vidare kan man ha sesamfrön och krossade nyponskal i. Denna paj kan du också baka med annan frukt som päron, rabarber, bär som hallon, blåbär, krusbär eller björnbär.

4-6 portioner nyttig god smulpaj

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 stora äpplen
  • 0,75 dl socker eller 0,5 dl honung
  • 0,5 dl hela linfrön
  • 1 dl havregryn, gärna med kli eller fiberhavregryn
  • 0,5 dl krossade, grovt hackad mandel eller hasselnötter
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 1 tsk kanel
  • 1 dl vetemjöl
  • 1,25 dl flytande smör- och rapsolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Kärna ur och klyfta äpplena. Lägg dem i en ugnssäker form eller fyra portionsformar.
  3. Blanda de övriga ingredienserna i en skål till en smulig deg. Bred degen över äpplena.
  4. Grädda smulpajen mitt i ugnen ca 20 min. Servera med vaniljyoghurt.
E-mail
Medel: 4.5 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.