Nyttig och god smulpaj

Introduktion och förberedelse

En nyttig och god smulpaj eller äppelpaj med mer fibrer, nötter, hela linfrön och solrosfrön.

Smulpajen bakas av att man blandar en smuldeg likt müsli och strör över äpplena i formen.

Varianter

  • En halv dl pumpafrön och russin är också gott i om du gillar det.
  • Vidare kan man ha sesamfrön och krossade nyponskal i.
  • Denna paj kan du också baka med annan frukt som päron, rabarber, bär som hallon, blåbär, krusbär eller björnbär.

Serveringsförslag

Serveras med förslagsvis vaniljyoghurt eller matlagningsyoghurt smaksatt med lite vaniljsocker och honung.

Man kan också ha hemgjord vaniljsås som blir rätt smal om du lagar den på mjölk och ägg; eller vaniljvisp, light - lätt - vaniljglass, yoghurtglass eller sorbet.

4-6 portioner nyttig god smulpaj

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 stora äpplen
  • 0,75 dl socker eller 0,5 dl honung
  • 0,5 dl hela linfrön
  • 1 dl havregryn, gärna med kli eller fiberhavregryn
  • 0,5 dl krossade, grovt hackad mandel eller hasselnötter
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 1 tsk kanel
  • 1 dl vetemjöl
  • 1,25 dl flytande smör- och rapsolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Kärna ur och klyfta äpplena. Lägg dem i en ugnssäker form eller fyra portionsformar.
  3. Blanda de övriga ingredienserna i en skål till en smulig deg. Bred degen över äpplena.
  4. Grädda smulpajen mitt i ugnen ca 20 min. Servera med vaniljyoghurt.
E-mail
Medel: 4.5 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 314 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.