Nyttig och god smulpaj
En nyttig och god smulpaj eller äppelpaj med mer fibrer, nötter, hela linfrön och solrosfrön.
Smulpajen bakas av att man blandar en smuldeg likt müsli och strör över äpplena i formen.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Kärna ur och klyfta äpplena. Lägg dem i en ugnssäker form eller fyra portionsformar.
- Blanda de övriga ingredienserna i en skål till en smulig deg. Bred degen över äpplena.
- Grädda smulpajen mitt i ugnen ca 20 min. Servera med vaniljyoghurt.
Varianter
- En halv dl pumpafrön och russin är också gott i om du gillar det.
- Vidare kan man ha sesamfrön och krossade nyponskal i.
- Denna paj kan du också baka med annan frukt som päron, rabarber, bär som hallon, blåbär, krusbär eller björnbär.
Serveringsförslag
Serveras med förslagsvis vaniljyoghurt eller matlagningsyoghurt smaksatt med lite vaniljsocker och honung.
Man kan också ha hemgjord vaniljsås som blir rätt smal om du lagar den på mjölk och ägg; eller vaniljvisp, light - lätt - vaniljglass, yoghurtglass eller sorbet.
Uppskattat näringsvärde per portion: 314 kcal