Pumpa loss i köket

Pumpa toppar sin popularitet på hösten. Den finns från sensommaren.

I slutet av oktober till Halloween toppar den i popularietet. Då gröps många pumpor ur och blir lyktor. Efter Halloween är den riktigt prisvärd - då är det pumparea.

Köp gärna svensk pumpa. Vanliga sorter är Butterscotch eller Butternut, syltpumpa eller jättepumpa.

Jättepumpa är de stora pumporna man ser till Halloween och de funkar utmärkt att dela, kärna ur och skära bort skalet på. Skär sedan i bitar eller tärningar och laga till det du vill.

Enklast är kanske att skjussa in bitar av pumpa i ugnen och rosta dem mjuka samt servera som tillbehör tillsammans med din vanliga middag.

Lite festligt är gryta med pumpa från Marocko - du kan laga vegetarisk eller med kyckling. Man kan också koka och ha i muffins, frallor eller mixa till soppa, dipp och mos. Eller göra marmelad, risotto, pasta eller sylta den.

Nedan är några av mina bästa tips på pumpa.

Bästa recepten att ta vara på pumpa

Pumpan är en fantastisk grönsak som förtjänar mer uppmärksamhet än bara vid Halloween. Den är nyttig,...

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2023-11-03

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.