Marsipanlimpa marsipangodis med nougat

Marsipanlimpa eller marsipangodis med nougat. Ett enkelt, snabbt och genialiskt gott godis med marsipan till jul, påsk eller när som.
Fyll och forma masipanen till en limpa, pensla med choklad och skär ut marsipangodisar. Nougatfyllning gillar jag. Garnera med smält choklad och rostade hasselnötter.
Du kan såklart fylla och garnera dina marsipanlimpor som du vill. Andra goda fyllningar är russin marinerade i rom över natten; syltade körsbär; hackade dadlar; torkade fikon.
Pensla eller ringla över mörk, ljus eller vit choklad. Garnera marsipanlimpan med hackade nötter som hasselnötter, valnötter, pistage eller valnötter. Kokosflingor är också snyggt och gott. Röda och gröna cocktailbär passar också till marsipangodis.

2 marsipanlimpor, ca 30-40 marsipangodisar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 300 gram marsipan
  • 100 gram nougat
  • 50 gram ljus eller mörk blockchoklad
  • 50 gram vit choklad
  • 0,5 dl flagad mandel
  • 0,5 dl hasselnötter

Tillagning

  1. Rosta nötterna i en liten kastrull eller panna under omrörning. Sätt åt sidan.
  2. Tryck ut marsipanen till ett 0,5 cm tjock rektangel, ca 30 cm lång och 10 cm bred.
  3. Skär nougaten i 1x1 cm tärningar. Lägg dem i mitten på marsipanen i tät lång rad.
  4. Vänd upp marsipanen runt nougaten och tryck ihop skarven upp till.
  5. Vänd på marsipanrullen och placera den på ett bakplåtspapper.
  6. Bryt ljus eller mörk choklad i bitar och lägg i en bunke.
  7. Bryt vit choklad och lägg i en bunke.
  8. Smält chokladen genom att sätta ner bunken i sjudande vatten i en kastrull eller panna med höga kanter under omrörning eller mikra på full effekt i en halv minut åt gången och sedan röra om med en slickepott.
  9. Pensla rullen med ett tjockt lager ljus eller mörk choklad runt om.
  10. Skeda eller ringla över vit choklad i snett mönster.
  11. Strö över rostad flagad mandel samt placera ut hasselnötter så att de fastnar i chokladen.
  12. Låt chokladen på marsipanlimpan stelna i rumsvärme.
  13. Innan servering så skär du bort överbliven choklad längs kanterna och skär sedan marsipanlimpan i sneda ca 1,5 cm breda bitar.
  14. Lägg upp marsipangodiset på fat och servera. Eller förvara inslaget i smörpapper i en burk.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer