Chokladkola
Chokladkola är gott som julkola, till fest eller kalas eller som lördagsgodis inslagna i smörpapper.
Koka egen kola och tillsätt kakao för en chokladsmak.
Tillagning
- Blanda alla ingredienser (utom mandel) i en järngryta, stekpanna eller kastrull med tjock botten.
- Koka under försiktig omrörning kolan i början, sedan då och då tills kolan är seg och håller 125 grader - kolla med stektermometer.
- Gör kulprovet för att se så att kolan är färdigkokt. Dvs droppa några droppar kola i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla dropparna till små kolabollar så är chokladkolan klar.
- Sätt ev. till mandel och häll omedelbart upp chokladkolan i en smord (använd en msk neutral matolja ex. solrosolja) mindre form ca 20x30 cm.
- Låt chokladkolan svalna något och skär den sedan med en smord kniv eller klipp den med sax till valfri storlek på kolorna - förslagsvis 3 x 3 cm.
- Linda in - slå in chokladkolorna i smörpapper eller cellofan.
Tips
- Slå in dem i smörpapper eller annat godispapper.
- Förvara dem svalt och mörkt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 48 kcal