Fyllda gurkstubbar

Här en variant med ädelost och en med lax. Gurkstubbarna passar sidorätt på buffé, till påsk eller som liten förrätt med bröd som surdegsbaguette eller fröknäckebröd till.

Vill du ha en tredje fyllning så kan du fylla några extra stubbar med gubbröra.

Räkna två gurkstubbar per portion - en av varje fyllning. Från två stora gurkor får du ut 12 gurkstubbar.

Kan förberedas innan och förvaras några timmar i kylen.

6 portioner gurkstubbar

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 stora gurkor
  • Ädelostfyllning: 80 gram ädelost
  • 100 gram färskost naturell
  • 2 msk hackad gräslök
  • Laxfyllning: 200 gram laxfilé
  • 4 msk creme fraiche
  • 0,5 dl hackad dill
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk hackad rödlök
  • 6 små dillkvistar

Tillagning

  1. Skölj gurkorna.
  2. Hyvla av skalet i längs med gurkorna i ränder så att det blir ett randigt mönster.
  3. Skär varje gurka i 6 bitar.
  4. Gröp ur varje gurkbit så att du har ca 1 cm kvar som botten.
  5. Mosa grovt ihop ädelost med färskost i en bunke. Tillsätt lite svartpeppar.
  6. Fyll hälften av gurkstubbarna med ädelostblandningen och garnera med hackad gräslök.
  7. Laxfyllning: skär laxen i små tärningar. Blanda med creme fraiche, hackad dill, citronsaft, dijonsenap och hackad rödlök.
  8. Fyll resten av gurkstubbarna med laxröran. Garnera med dillkvistar.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock. Läs mer om mig.