Fyllda gurkstubbar

Här en variant med ädelost och en med lax. Gurkstubbarna passar sidorätt på buffé, till påsk eller som liten förrätt med bröd som surdegsbaguette eller fröknäckebröd till.
Vill du ha en tredje fyllning så kan du fylla några extra stubbar med gubbröra (sök recept här på receptfavoriter).
Räkna två gurkstubbar per portion - en av varje fyllning. Från två stora gurkor får du ut 12 gurkstubbar.
Kan förberedas innan och förvaras några timmar i kylen.

6 portioner gurkstubbar

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 stora gurkor
  • Ädelostfyllning: 80 gram ädelost
  • 100 gram färskost naturell
  • 2 msk hackad gräslök
  • Laxfyllning: 200 gram laxfilé
  • 4 msk creme fraiche
  • 0,5 dl hackad dill
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk hackad rödlök
  • 6 små dillkvistar

Tillagning

  1. Skölj gurkorna.
  2. Hyvla av skalet i längs med gurkorna i ränder så att det blir ett randigt mönster.
  3. Skär varje gurka i 6 bitar.
  4. Gröp ur varje gurkbit så att du har ca 1 cm kvar som botten.
  5. Mosa grovt ihop ädelost med färskost i en bunke. Tillsätt lite svartpeppar.
  6. Fyll hälften av gurkstubbarna med ädelostblandningen och garnera med hackad gräslök.
  7. Laxfyllning: skär laxen i små tärningar. Blanda med creme fraiche, hackad dill, citronsaft, dijonsenap och hackad rödlök.
  8. Fyll resten av gurkstubbarna med laxröran. Garnera med dillkvistar.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer