Fyllda gurkstubbar
Fyllda bitar eller stubbar av gurka som gröps ur och fylls. Här två varianter - en med ädelost och en med lax.
Tillagning
- Skölj gurkorna.
- Hyvla av skalet i längs med gurkorna i ränder så att det blir ett randigt mönster.
- Skär varje gurka i 6 bitar.
- Gröp ur varje gurkbit så att du har ca 1 cm kvar som botten.
- Mosa grovt ihop ädelost med färskost i en bunke. Tillsätt lite svartpeppar.
- Fyll hälften av gurkstubbarna med ädelostblandningen och garnera med hackad gräslök.
- Laxfyllning: skär laxen i små tärningar. Blanda med creme fraiche, hackad dill, citronsaft, dijonsenap och hackad rödlök.
- Fyll resten av gurkstubbarna med laxröran. Garnera med dillkvistar.
Serveringsförslag
Gurkstubbarna passar sidorätt på buffé, till påsk eller som liten förrätt med bröd som surdegsbaguette eller fröknäckebröd till.
Varianter
Vill du ha en tredje fyllning så kan du fylla några extra stubbar med gubbröra.
Portionsberäkning
Räkna två gurkstubbar per portion - en av varje fyllning. Från två stora gurkor får du ut 12 gurkstubbar.
Kan förberedas
Kan förberedas innan och förvaras några timmar i kylen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 211 kcal