Fyllda gurkstubbar

Introduktion och förberedelse

Fyllda bitar eller stubbar av gurka som gröps ur och fylls. Här två varianter - en med ädelost och en med lax.

Serveringsförslag

Gurkstubbarna passar sidorätt på buffé, till påsk eller som liten förrätt med bröd som surdegsbaguette eller fröknäckebröd till.

Varianter

Vill du ha en tredje fyllning så kan du fylla några extra stubbar med gubbröra.

Portionsberäkning

Räkna två gurkstubbar per portion - en av varje fyllning. Från två stora gurkor får du ut 12 gurkstubbar.

Kan förberedas

Kan förberedas innan och förvaras några timmar i kylen.

Gurka passar att gröpa ur och fylla samt servera som tilltugg.
Gurka passar att gröpa ur och fylla samt servera som tilltugg. Jag gjorde en variant med lax och en med ädeloströra.

6 portioner gurkstubbar

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 stora gurkor
  • Ädelostfyllning: 80 gram ädelost
  • 100 gram färskost naturell
  • 2 msk hackad gräslök
  • Laxfyllning: 200 gram laxfilé
  • 4 msk creme fraiche
  • 0,5 dl hackad dill
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk hackad rödlök
  • 6 små dillkvistar

Tillagning

  1. Skölj gurkorna.
  2. Hyvla av skalet i längs med gurkorna i ränder så att det blir ett randigt mönster.
  3. Skär varje gurka i 6 bitar.
  4. Gröp ur varje gurkbit så att du har ca 1 cm kvar som botten.
  5. Mosa grovt ihop ädelost med färskost i en bunke. Tillsätt lite svartpeppar.
  6. Fyll hälften av gurkstubbarna med ädelostblandningen och garnera med hackad gräslök.
  7. Laxfyllning: skär laxen i små tärningar. Blanda med creme fraiche, hackad dill, citronsaft, dijonsenap och hackad rödlök.
  8. Fyll resten av gurkstubbarna med laxröran. Garnera med dillkvistar.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 211 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-26