Rotfruktsgratäng

Rotfruktsgratäng med potatis, kålrot, rotselleri och persiljerot samt vitlök i grädde och mjölk.
Du kan välja andra rotfrukter eller ex. byta ut persiljerot mot palsternacka.
Rotfruktsgratäng är gott tillbehör till det mesta ex. kött, kyckling eller fisk.
Garnera ev. med hackad bladpersilja.
Rotfruktsgratängen kan du laga och kyla eller frysa. På bilden är gratängen upplagd på serveringsfat och värmd efter att varit kyld.

6 portioner rotfruktsgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 10 fasta potatisar
  • 0,5 huvud rotselleri
  • 0,5 kålrot
  • 3 persiljerötter
  • 2 klyftor vitlök
  • 4,5 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 2 msk smör

Tillagning

  1. Skala potatis och skiva den i ca 0,5 cm tunna skivor. En mandolin eller hushållsassistent går snabbt att skiva potatisen med.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Smörj en ugnsform eller gratängform med smöret.
  4. Lägg i potatisen i formen.
  5. Skär bort skalet från rotselleri och kålrot.
  6. Skala persiljerot.
  7. Skär rotfrukterna i skivor ca 0,5 cm tjocka och 3x3 cm stora.
  8. Salta och peppra.
  9. Pressa i vitlök.
  10. Lägg med potatisen och blanda runt samt tryck till ett jämnt lager.
  11. Häll i grädden och mjölken över rotfrukterna i formen. Lämna ca 2 cm upp till kanten så att inte gratängen kokar över i ugnen. Ta ev. en större form.
  12. Grädda rotfruktsgratängen i 45 minuter i mitten av ugnen.
  13. Kolla om gratängerna är klar genom att sticka en gaffel i rotfrukterna - är de mjuka så är det klart. Eller smaka. Grädda annars några minuter till. Börjar gratängen bli för brynt på toppen så kan du täcka över med lite folie och ändå grädda rotfruktsgratängen klar.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer