Rotfruktsgratäng

Rotfruktsgratäng med potatis, kålrot, rotselleri och persiljerot samt vitlök i grädde och mjölk.
Du kan välja andra rotfrukter eller ex. byta ut persiljerot mot palsternacka.
Rotfruktsgratäng är gott tillbehör till det mesta ex. kött, kyckling eller fisk.
Garnera ev. med hackad bladpersilja.
Rotfruktsgratängen kan du laga och kyla eller frysa. På bilden är gratängen upplagd på serveringsfat och värmd efter att varit kyld.

6 portioner rotfruktsgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 10 fasta potatisar
  • 0,5 huvud rotselleri
  • 0,5 kålrot
  • 3 persiljerötter
  • 2 klyftor vitlök
  • 4,5 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 2 msk smör

Tillagning

  1. Skala potatis och skiva den i ca 0,5 cm tunna skivor. En mandolin eller hushållsassistent går snabbt att skiva potatisen med.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Smörj en ugnsform eller gratängform med smöret.
  4. Lägg i potatisen i formen.
  5. Skär bort skalet från rotselleri och kålrot.
  6. Skala persiljerot.
  7. Skär rotfrukterna i skivor ca 0,5 cm tjocka och 3x3 cm stora.
  8. Salta och peppra.
  9. Pressa i vitlök.
  10. Lägg med potatisen och blanda runt samt tryck till ett jämnt lager.
  11. Häll i grädden och mjölken över rotfrukterna i formen. Lämna ca 2 cm upp till kanten så att inte gratängen kokar över i ugnen. Ta ev. en större form.
  12. Grädda rotfruktsgratängen i 45 minuter i mitten av ugnen.
  13. Kolla om gratängerna är klar genom att sticka en gaffel i rotfrukterna - är de mjuka så är det klart. Eller smaka. Grädda annars några minuter till. Börjar gratängen bli för brynt på toppen så kan du täcka över med lite folie och ändå grädda rotfruktsgratängen klar.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer