Lammcurry på lammstek

Lammcurry är gott att laga på lammstek. Du laga på överbliven lammstek eller färsk lammstek.
Lammcurry med goda smaker av curry, garam masala, färsk koriander, chili, kokosmjölk och grönsaker.
Rester på lammstek smakar ofta lite kofta efter en natt i kylen (fettet ändrar smak) och då är lammcurry en god rätt att laga.
Naanbröd, papadams, yoghurtsås och en sallad på strimlad isbergssallad samt tärnad tomat passar också till currygrytan.

6 portioner lammcurry på lammstek

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 1 kg överbliven stekt lammstek eller färsk lammstek, skuren i tärningar eller strimlor
  • 3 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 dl matolja eller ghee (klarat smör)
  • 2 tsk garam masala
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 lagerblad
  • 1 pkt passerade eller krossade tomater eller några hela tomater
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 2 paprikor, förslagsvis en röd och en gul
  • 2 morötter
  • 0,5 purjolök
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • Tillbehör: 4 port kokt basmatiris
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 dl rostad lök

Tillagning

  1. Skala lökarna. Klyfta två lökar. Skala vitlöken. Mixa de två lökarna med vitlöken i en matberedare till en röra eller finhacka dem så fint du kan. Den tredje löken strimlar du och ska tillsättas senare med övriga grönsaker.
  2. Lägg de mixade eller finhackade lökarna i en stor kastrull.
  3. Tillsätt matolja (eller ghee) samt ev. färskt tärnat lammkött. Använder du rester av lammstek så väntar du med att tillsätta det.
  4. Fräs lökblandningen under omrörning och tillsätt garam masala, gurkmeja, curry, chiliflakes och lagerblad. Stek i några minuter under omrörning.
  5. Tillsätt tomater, kokosmjölk, salt, socker samt ca 5 dl vatten. Rör om.
  6. Koka grunden till currygrytan i ca 1 timme på medelvärme och rör då och då. Kokar du med färsk lammstek så kokas köttet mört i lök- och curryblandningen.
  7. Använder du rester på lammstek så skär du den i grova tärningar eller strimlor och sätter åt sidan under tiden grunden kokar.
  8. Förbered grönsaker: Skala och strimla morot. Skölj och strimla paprika. Skölj och strimla purjolök. Sätt åt sidan.
  9. Börja koka basmatiris om du vill ha det till.
  10. Tillsätt morot, en strimlad gul lök och paprika, rör om och koka currygrytan i 20 minuter till.
  11. Tillsätt purjolök, rör om och koka i 5 minuter till. Tillsätt nu köttet från lammstek om du lagar grytan med överbliven lammstek. Koka upp.
  12. Smaka av currygrytan med ev. mer garam masala, curry, chiliflakes, salt, socker samt någon msk vinäger, citron- eller limesaft.
  13. Plocka och grovhacka färsk koriander och vänd i grytan innan servering.
  14. Servera lammcurryn med basmatiris, gärna blandat med någon tsk gurkmeja samt msk rostad lök på toppen. Vidare är yoghurtsås (yoghurt blandat med mynta och tärnad gurka) samt naan-bröd. Vidare kan man ha papadams och sallad av strimlad isbergssallad samt tärnad tomat till currygrytan.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer