Lammytterfilé med rödvinssås

Lammytterfilé med rödvinssås, potatisgratäng, babyspenat och tomatsallad.
Räkna runt 150 gram lammytterfilé per portion.
Vintips till är ett fylligt rödvin som ex. Shiraz från Australien.

4 portioner lammytterfilé med rödvinssås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 600 gram lammytterfilé
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 krm torkad timjan
  • 1 krm torkad rosmarin
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Potatisgratäng: 800 gram potatis
  • 1 msk smör till formen
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 dl mjölk, röd standard
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl riven lagrad ost (valfritt)
  • Rödvinssås: 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl tärnad rotselleri
  • 1 dl tärnad morot
  • 2 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 tsk socker
  • 2 msk mjöl
  • 37 cl fylligt rödvin, en halv flaska
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 2 dl steksky eller vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tomatsallad: 2 stora tomater
  • 0,5 gul lök
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 100 gram babyspenat

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Marinera lammet: blanda lammytterfiléer med olja, pressad vitlök, timjan, rosmarin och svartpeppar i en bunke. Om du vill kan du nu marinera lammytterfiléerna medan du lagar rödvinssås och potatisgratäng.
  3. Potatisgratäng: Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Skala potatisen.
  5. Skiva potatisen i ca 3 mm tjocka skivor (matberedare eller mandolin går snabbast).
  6. Lägg potatisskivor i en stor skål och pressa i vitlök samt tillsätt salt och vitpeppar. Lägg potatisen i en ugnsform smord med smör. Tryck ut så att ytan blir jämn. Häll på mjölk och grädde så att det nästan täcker potatisen.
  7. Sätt in formen i ugnen i 45 minuter. Täck ev. över med lite folie om gratängen bränns på toppen. Ta ev. ut potatisgratängen och strö över osten tio minuter innan gratängen är klar om du vill ha ost på.
  8. Laga under tiden rödvinssås: Skala och finhacka schalottenlöken. Skala och pressa vitlöken.
  9. Skala och tärna rotselleri och morot.
  10. Lägg lök, vitlök, rotselleri, morot, socker, timjan och rosmarin i en såskastrull med smör och olja.
  11. Fräs i några minuter under omrörning.
  12. Pudra över mjöl och rör om samt fräs någon minut till.
  13. Tillsätt rödvin samt soja. Rör om.
  14. Låt koka ca 20 minuter på medelvärme.
  15. Mixa rödvinssåsen med stavmixer. Har du ingen stavmixer kan du pressa genom såsen i en sil.
  16. Sila såsen och häll tillbaks den i såskastrullen. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
  17. Låt såsen koka på låg värme till servering.
  18. Dags att steka lammytterfiléerna: värm en stekpanna.
  19. Salta lammytterfiléerna.
  20. Bryn lammytterfiléerna på båda sidor och ställ in i ugnen cirka 5 - 10 minuter i en ugnsform. Skölj ur stekpannan med någon dl vatten och rör i rödvinssåsen.
  21. Stick in en termometer i mitten av en filé. Lammytterfilé: 58 grader ger rött, rosa eller blodigt lammkött. 62 grader ger medium eller rosastekt lammkött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt lammkött sk welldone. Alternativ är att skära ett litet snitt och kontrollera att köttet är som du vill ha det.
  22. Låt gärna lammytterfiléerna vila i folie några minuter innan du serverar dem. Vid servering kan du skära upp filéerna i någon cm tjocka sneda skivor.
  23. Tomatsallad: Skölj och tärna tomater och blanda med finhackad gul lök, vinäger, olja, peppar och salt i en skål. Skölj babyspenaten.
  24. Servera lammytterfiléerna med potatisgratängen, rödvinsåsen, babyspenat och rödvinssåsen.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer