AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Baka hemgjorda saffransbröd, lussebullar eller lussekatter.

Lagom till advent eller lucia i början på...
Sök
Android

Rödvinssås

Rödvinssås Rödvinssås. En enkel variant av rödvinssås som passar till det mesta kött som lammstek, nötkött, oxfilé, entrecote, biff osv.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 15)
4 port rödvinssås
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 1 stor eller 2 små schalottenlökar
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja eller smör
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 lagerblad
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 tsk honung eller socker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 3 dl fylligt rödvin
  • 1 tsk maizena utrört i någon msk vatten
  • 1-2 dl köttfond eller steksky
  • 50 gram smör

Tillagning:

  1. Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg i en liten kastrull.
  2. Skala och pressa vitlöken. Lägg med löken.
  3. Fräs löken och vitlöken någon minut under omrörning i olivolja eller smör.
  4. Tillsätt tomatpuré, rör om och fräs någon minut till.
  5. Tillsätt timjan, rosmarin, lagerblad, svartpeppar, salt och honung eller socker samt rödvinsvinäger.
  6. Fräs någon halv minut under omrörning och tillsätt sedan rödvinet. Koka upp.
  7. Låt rödvinet koka ner till ca 2/3.
  8. Blanda ut maizena i lite vatten i ett glas och red rödvinssåsen lite i taget under omrörning så att den tjocknar något. Blir den för tjock så spär du med mer rödvin eller fond. Hit kan du förbereda rödvinssåsen och ha i kylen.
  9. Har du köttfond eller steksky från det du ska servera till rödvinssåsen ex. från lammstek eller steksky från stekpanna så silar du den ner i rödvinet och fortsätter koka ner.
  10. Smaka av rödvinssåsen med salt, peppar, vinäger samt socker.
  11. Sila ev. rödvinssåsen om du önskar det. Det är dock ej nödvändigt.
  12. Innan servering så monterar/vispar du i smöret och serverar sedan rödvinssåsen varm.


 

Fler recept ur samma kategori som Rödvinssås:

Yoghurtsås med citron och mynta
Yoghurtsås med citron och mynta. Den här såsen är god att skeda över couscous och annat som grillat mm.
Förvaras i kyl och kan förberedas dagar i förväg.
Receptet kan halveras för 4 portioner.

Senapssås
Senapssås. Vit bechamelsås smaksatt med senap. Gott till bla stekt falukorv, stekt korv, kokt eller stekt fisk, stekta köttbullar eller stekt quornfilé.
Rödvinssås
Rödvinssås. En enkel variant av rödvinssås som passar till det mesta kött som lammstek, nötkött, oxfilé, entrecote, biff osv.
Se alla recept ur kategorin Såser
Ugnsbakad torsk med skaldjurssås
Ugnsbakad torskfilé med skaldjurssås med räkor, kokt potatis samt spenat.
Köp MSC eller Krav-märkt torsk. Rätten kan också göras med annan fiskfilé som gös, plattfisk eller lax.
Gulaschgryta med älg
Gulaschgryta med älg och paprika. En variant av ungersk gulasch med älgkött. Blir också god med annat grytkött av vilt eller vanlig högrev.
Du behöver en stor gryta, förslagsvis i gjutjärn eller en emaljerad gryta som ex. Le Creuset.
Vintips är ett fylligt rött vin ex. från Cote du Rhone eller ett vin av Shiraz från Australien.
Laxrullar med pepparrot
Laxrullar med pepparrot. Tunnbrödsrullar med lax och pepparrot är goda som tilltugg och snittar.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Rödbetor med getostsmör
Rödbetor med getostsmör. Rödbetor slungade med getostsmör passar som tillbehör till ex. ugnstekt serverat med skivor av kokt potatis och knaperstekta små bitar bacon eller saltfläsk. Då kan ett fylligare rödvin passa bra till. Rödbetorna är också god förrätt, osträtt, bufferätt eller mellanrätt.
Baeckeoffe köttgryta från Alsace
Baeckeoffe. En klassisk köttgryta från Alsace med fläskkarré, högrev och lammstek som bakas i ugnen med lök, vitlök, potatis samt vitt vin. En rätt som är allt i ett. Serveras med gott nybakt bröd.
Köttgrytan från Alsace ska marineras över natten först i vitt vin från Alsace samt sedan bakas några timmar på låg värme i ugnen. Men grytan sköter sig själv så det är egentligen bara lite planering som behövs. Perfekt att förbereda innan om du sedan har ont om tid och vill bjuda på något gott och värmande rustikt hemlagat.
Vintips till Alsaceköttgrytan är såklart ett Riesling eller Gewurtztraminer från Alsace.
Kycklinggryta med rödvin
Kycklinggryta med rödvin. En slags kycklinggryta smaksatt med bacon, lök, rödvin, champinjoner och gele.
Servera med råris, kokt vete, quinoa eller potatismos med basilika.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat

Gilla oss på Facebook