AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Rödvinssås

Rödvinssås Rödvinssås. En enkel variant av rödvinssås som passar till det mesta kött som lammstek, nötkött, oxfilé, entrecote, biff osv.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 17)
4 port rödvinssås
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 1 stor eller 2 små schalottenlökar
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja eller smör
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 lagerblad
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 tsk honung eller socker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 3 dl fylligt rödvin
  • 1 tsk maizena utrört i någon msk vatten
  • 1-2 dl köttfond eller steksky
  • 50 gram smör

Tillagning:

  1. Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg i en liten kastrull.
  2. Skala och pressa vitlöken. Lägg med löken.
  3. Fräs löken och vitlöken någon minut under omrörning i olivolja eller smör.
  4. Tillsätt tomatpuré, rör om och fräs någon minut till.
  5. Tillsätt timjan, rosmarin, lagerblad, svartpeppar, salt och honung eller socker samt rödvinsvinäger.
  6. Fräs någon halv minut under omrörning och tillsätt sedan rödvinet. Koka upp.
  7. Låt rödvinet koka ner till ca 2/3.
  8. Blanda ut maizena i lite vatten i ett glas och red rödvinssåsen lite i taget under omrörning så att den tjocknar något. Blir den för tjock så spär du med mer rödvin eller fond. Hit kan du förbereda rödvinssåsen och ha i kylen.
  9. Har du köttfond eller steksky från det du ska servera till rödvinssåsen ex. från lammstek eller steksky från stekpanna så silar du den ner i rödvinet och fortsätter koka ner.
  10. Smaka av rödvinssåsen med salt, peppar, vinäger samt socker.
  11. Sila ev. rödvinssåsen om du önskar det. Det är dock ej nödvändigt.
  12. Innan servering så monterar/vispar du i smöret och serverar sedan rödvinssåsen varm.


 

Fler recept ur samma kategori som Rödvinssås:

Smörsås Beurre Blanc
Smörsås eller Beurre Blanc. En klassisk enkel, snabb och god sås till fisk eller grönsaker. Smörsås görs med schalottenlök, vinäger, vitt vin samt smör.
Du kan också ha i en skvätt grädde fast då blir det mer en vitvinssås dock mycket god till fisk som ugnstekt lax, gös eller fast fisk.
Har du inget vitt vin kan du ta vatten och öka på mängden vinäger till dubbla.
Gräddfilssås med gurka
Gräddfilssås med gurka. Enkel, snabb och god sås med gräddfil och gurka i halvmånar. God till varm- eller kallrökt fisk ex. makrill, lax, flundra mm. Passar också till rökt kött som fårfiol eller rökt fläskfilé.
Koka lite potatis och rensa lite rädisor så har du en enkel lunch, buffé eller middag. Servera med kall öl, knäckebröd eller kavring, smör och ost.
Istället för gräddfil kan du ta matyoghurt eller creme fraiche (eller blanda).
Citronglace
Citronglace. En glace eller sås till grillat med citron, vitlök, chili och honung.
Citronglacen är mycket god att pensla på när du grillar lax, vit fisk, kyckling, fläskfile, kotlett, pilgrimsmusslor, räkor osv. Också god att pensla grönsaker ex. grönsaksspett av champinjon, zucchini, paprika samt rödlök.
Se alla recept ur kategorin Såser
Potatissallad med rädisor, morötter och sparris.
Potatissallad med rädisor, morötter och sparris i creme fraiche och majonnäs samt smaksatt med senap.
En variant på potatissallad med mer grönsaker och smaker.
God till grillat, kyckling, rostbiff med mera.
Du kan ta andra primörer eller grönsaker i salladen också ex. fräst vårlök eller purjolök. Tärnat äpple är också gott i. Hackad persilja eller basilika är också gott i.
Friterad banan
Friterad banan som är en klassiker med vaniljglass. Ringla lite sirap över den friterade bananen.
Lönnsirap är speciellt gott.
Istället för en fritös kan du använda en hög kastrull med lock, hålslev samt en termometer.
Gåslever eller anklever med tillbehör
Gåslever eller anklever med tillbehör. Här på rostat vitt bröd med äppelgelé, pistagenötter, babyspenat och balsamicovinäger.
Gott som förrätt eller aptitretare.
Du kan använda ankleverpaté eller gåsleverpaté. Kallas ibland för Bloc de fois gras eller paté de fois gras.
Vidare kan du använda hel konserverad ank- eller gåslever som dock är dyrare (och finare).
Om du vill kan du smörsteka brödet. Vidare kan man använda rostad brioche som bröd.
Servera du gås- eller anklever som aptitretare kan du göra göra fyra små snittar av varje rundel istället. Lägg upp på bricka. Då räcker receptet till 8-10 personer.
Klassiskt vinval till gås- eller anklever är fransk sött vin som Sauternes eller champagne (inte sött). Gewurtztraminer från Alsace är ett annat alternativ.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Gräslökshollandaise
Gräslökshollandaisesås. En fransk klassisk smörsås smaksatt med citron och hackad gräslök.
Hollandaise passar till all fisk men också kokta grönsaker som sparris.
Sniglar med vitlökssmör vitlökssniglar
Sniglar med vitlökssmör och är en fransk klassiker god till förrätt. Servera vitlökssniglar med baguette att suga upp vitlökssmör med.
Kokta sniglar gratinerade med smör smaksatt med vitlök och persilja. Ett klassiskt snigelrecept.
Vintips till sniglar i vitlökssmör får bli ett fruktigt vitt vin ex. Chardonnay; smakrik fruktig belgisk öl som Leffe Blonde eller Clausthaler alkoholfri öl.
Rödvinssås
Rödvinssås. En enkel variant av rödvinssås som passar till det mesta kött som lammstek, nötkött, oxfilé, entrecote, biff osv.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat

Gilla oss på Facebook